Ung mor: "Jeg har altid drømt om at få børn i en ung alder"
SPONSORERET indhold

Ung mor: "Jeg har altid drømt om at få børn i en ung alder"

Katrine Dobel er kun 19 år, men venter allerede sig første barn.

Af: Sofie Winther Askgaard og Louise Mørup Sonne Foto: Trine Bukh
21. aug. 2015 | Børn | Vores Børn

En spændt Katrine møder op til sit første jordemorbesøg. Hun glæder sig til at høre det lille hjerte banke, men når dårligt at sige hej, før hun bliver mødt med et tilbud om en mødregruppe kun for unge mødre.

– Jeg blev faktisk fornærmet, siger 19-årige Katrine, der venter en lille pige. 

LÆS OGSÅ: Ung mor: "Familien jublede ikke ligefrem af glæde"

– Jeg vil da lige så gerne mødes med førstegangsmødre på 40 år, for vi er i samme båd. Der er alt for meget fokus på alder og ikke på den enkelte kvinde.

Savner ikke festerne

Katrine og kæresten, Mikkel, bliver ofte mødt af spørgsmål som ‘I er så unge, hvad med at vente lidt?’.– Men hvorfor skulle vi vente? spørger Katrine. – Vi vil gerne have børn i en ung alder. Vi har plads, stabil økonomi, overskud, kærlighed, hus og bil. Vi kunne ikke finde én god grund til ikke at få børn nu.Pigen i Katrines mave er da også nøje planlagt – som meget andet i hendes liv. – Jeg er ikke som de fleste på min alder. Min far døde, da jeg var 16 år, og det giver noget ballast i livet at skulle takle så stor en sorg så tidligt, fortæller Katrine, der ikke er bange for at komme til at savne det sorgløse, festfulde teenageliv, som så mange på hendes alder lever.Hun gider ikke gå i byen; tager hellere på café med veninderne, og her vil hun sagtens kunne have en baby med. Faktisk har Katrine tænkt på det meste. LÆS OGSÅ: Børn kan langt overgå en aften på Buddy Holly
– Jeg er studerende og vil aldrig få bedre tid sammen med mine børn end nu. Når jeg er færdiguddannet og har fået børn, vil det sikkert være nemmere for mig at få job. Det første, en chef tænker, er jo, hvornår man skal på barsel. 

Ung og uvidende

Katrine flyver rundt, selv om maven vokser støt. Hun er sikker på, at hendes alder spiller en rolle for, hvor godt hendes krop klarer belastningen. 

– Selvfølgelig er graviditeter forskellige, men min krop er ikke så brugt, som hvis jeg havde været ti år ældre. Det vil også betyde noget for vores overskud, når babyen kommer. Det med ikke at sove om natten og at kravle rundt på gulvet har vi masser af energi til, siger Katrine, der kun ser én ulempe ved at være ung mor: 

LÆS OGSÅ: “Min alder bliver kommenteret, næsten hver gang nogen hører, at jeg er gravid”

– Der er så meget negativt fokus på unge mødre. Træder man det mindste forkert, er folk der straks med ‘det er, fordi du er ung og uvidende’, siger hun.

– Vi talte det godt igennem, før vi smed præventionen, og endte med at blive enige om, at så må vi jo bare vise folk, at man godt kan være en god mor, selv om man er ung! 

Katrine er den eneste i vennekredsen med mave på, men ‘mon ikke der snart popper et par nye graviditeter op?’, som hun siger. Stærke venskaber vil bestå trods baby, er hun sikker på, og ellers har hun masser af tid igen om ti år.

– Der har jeg fået alle de børn, jeg skal have, og jeg kan læne mig tilbage og nyde trediverne med masser af frihed.

LÆS OGSÅ: 10 ting din mor aldrig fortalte dig

LÆS OGSÅ: Graviditet: Gæt 4 gravide maver

LÆS OGSÅ: 33 tips til en sund graviditet