Dilemma: Er tv-nyheder kun for voksne?
Masser af tv-serier for voksne begynder tidligt om aftenen. Hvad stiller man op med børnene? Må de se med? Læs panelets svar.
Dilemma: Må børn se voksen-TV?
Vi ved ikke, om vi skal give vores børn lov til at se programmer for voksne på TV. Det er ofte programmer, som starter tidligt, som vi er i tvivl om: Nyhederne, Anna Pihl, serien Sommer eller amerikanske serier ? eller bare om børnene skal se MTV med sexede videoer og bare maver?
Egentlig synes vi ikke, at de programmer passer til dem, men på den anden side så kan vi heller ikke genne alle børn i seng, bare fordi vi selv vil se noget, som starter klokken 20, og børnene først skal i seng en time senere. Og nogle af serierne bliver der snakket om i børnenes klasser (1. og 4. klasse)…Er det ikke synd, at de ikke må snakke med?
Svar fra panelet
Troels Mylenberg:Aldrig nogensinde i verdenshistorien har det været synd for nogle børn, at de ikke måtte se TV. Tag kampen op og tag ansvar for, hvad de ser. Og fald ikke for argumentet om, at de andre i klassen godt må, hvis du ikke synes, de skal se det. Hvis de endelig skal se voksenprogrammer, så se dem sammen med børnene.
Anne-Mette Rasmussen:Jeg synes, det er en rigtig god idé at se nyhederne sammen med sine børn. Børnene skal lære at følge med i samfundet omkring dem. Jeg har aldrig forstået, hvorfor børn ikke må se livets realiteter på TV. Med hensyn til film og andre programmer, synes jeg da, at der findes mange uskadelige ting, man kan se sammen med sine børn. Tal sammen om det, I har set. Hvis I synes, at der vises noget ?alt for voksenpræget? TV, så er det jo ikke forbudt at trykke på afbryderen!
Anne-Grethe Bjarup Riis:Anna Pihl og Sommer er jo faktisk ikke voksenprogrammer. Og selvfølgelig skal børn se de serier, som de gerne vil se. Hvis nogle af programmerne er lidt uhyggelige, så se dem sammen med børnene. Hjemme hos os bruger vi det gode gamle pude-trick: Kommer der noget uhyggeligt, så er det op med puden…så får de ikke de uhyggelige billeder ind.
Jeg mener ikke, det hører nogen steder hjemme at forbyde børn at se de programmer, de har lyst til at se. Mange TV-programmer kan afstedkomme nogle gode snakke om emner, som man ikke lige havde tænkt på at diskutere med sine børn. Og det er jo helt i orden at fortælle sine børn, at man for eksempel ikke deler holdning med MTV på nogle områder!
Brian Mikkelsen:
Det er jo et individuelt valg, I som forældre må træffe. I øvrigt må der være stor forskel på, hvad jeres 7-årige henholdsvis 10/11-årige kan forstå og forholde sig til. Under alle omstændigheder mener jeg, at I som voksne bør tale med børnene om, hvad I har set ? især hvis I mener, de har set udsendelser med voksentemaer, som de har brug for hjælp til at forholde sig til. På samme måde mener jeg, at det også er vigtigt som forældre at hjælpe børn med at forholde sig til alle de ting, som de kan risikere at møde på internettet, hvor der jo stort set ikke er nogen censur.
Peter Aalbæk Jensen:Så længe det bare er sex ? tager de sgu? ikke skade…..
Karen-Marie Lillelund:
Tænk, jeg synes ikke, det er så vigtigt, om børnene ser det hele. Det vigtige er, om I ser det sammen med dem. Hvis der så opstår noget, som for eksempel skræmmer eller noget, de ikke forstår, så er I der, så de kan gemme hovedet i skødet eller få en forklaring. Det handler altså ikke så meget om at undgå MTV og bare maver ? det handler om at vælge samværet med ungerne til i stedet for at sidde ved hver sin skærm.
Emilia van Hauen:I kan ikke beskytte jeres børn mod virkeligheden, så træn dem i stedet til at forholde sig til den på en fornuftig måde. I kan jo tale om det, I ser, så de får en alternativ virkelighed at forholde sig til. Giv endelig klart udtryk for jeres holdninger og gå i dialog ? på den måde ruster I jeres unger til at klare sig i en åben, fri og voksen verden. Men hold dem væk fra programmer, de slet ikke kan klare. Voksne må gerne sige ?forbudt for børn,? når det er relevant.
Natasja Crone:Jeg synes på ingen måde, det er synd for et barn i 1. klasse, at det ikke må se Anna Pihl eller amerikanske serier. Men jeg er klar over, vi er ude i en gråzone her, der let kan blive til mørkerød zone, når forældre diskuterer. Problemet er, at Ringenes Herre er meget uhyggelig for nogle, mens den er ren eventyr for andre.
Og hvad med Harry Potter? Hvornår er børn gamle nok til at få bøgerne læst ? og hvornår må de se filmene? Man kan vælge at holde sig strengt til censurens anbefalinger. Selv har jeg valgt, efter hvad jeg kan se på mine drenge, de kan kapere og forstå ? og hvis jeg er i tvivl, prøver jeg at se det sammen med dem.
Men jeg har en god veninde, der ALDRIG kunne finde på at lade sin 7-årige datter se noget, der er forbudt for børn under 11. MTV og de bare maver er nok svært at undgå ? også selv om I ikke lige tuner ind på MTV. Tal med dem om det ? og om tøj og grænser og signaler. Så skal de nok selv finde ud af det.
Står du også med et problem eller et dilemma, så kontakt panelet på: panelet@juniormag.dk
.