Sommerhus
SPONSORERET indhold

Mette er andelshaver i en sommerhusforening: ”Det er luksus, at vi bare kan holde fri”

Mette Sofie og Tau og deres tre børn er andelshavere i tre sommerhuse, hvor de kan gå på eventyr og udforske naturen uden at skulle tænke på vedligehold og plæneklipning. Og samtidig har de luft nok i økonomien til også at tage ud i verden, mens de andre andelshavere nyder sommerhusene.

Af: Christina B. Kjeldsen Foto: Privat
10. aug. 2022 | Bolig | ALT for damerne

Egentlig havde Mette Sofie og Tau kigget efter et sommerhus, de kunne købe sammen med Taus forældre. Et sted, hvor familien kunne samles, når nu de alle bor i lejligheder, hvor pladsen er trang til de store familiesammenkomster.

"Vi var faktisk klar på at købe noget sammen med mine svigerforældre, men samtidig havde vi en masse tanker, om vi nu ville få brugt det nok, hvem skal passe det, vedligeholdelse og alt det der. Ville vi komme til at kede os? Mine svigerforældre er ved at blive ældre, og Tau og jeg har fultidsjobs begge to – skal vi nu bruge alle vores ferier på at sætte et sommerhus i stand?," fortæller Mette Sofie.

LÆS OGSÅ: ”Det her er nøglen til, at vores voksne børn gider at holde ferie med os”

En dag, Mette Sofie sidder og scroller på Instagram, falder hun over en annonce for Fristeder, der lokker med stemningsfulde solskinsbilleder fra skønne sommerhuse. Fristeder er et nyt andelskoncept, hvor ni familier går sammen om at købe tre sommerhuse, som Fristeder administrerer. Og det ramte noget i Mette Sofie.

"Det fik mig til at tænke over, hvorfor det egentligt var vigtigt for mig at eje et sommerhus selv? For vi ejer jo ikke noget selv ellers – vi bor i en andelsforening, har et kolonihavehus i en forening og er også en del af andelsgårdene – alt sammen noget, vi ejer og er en del af sammen med andre søde mennesker. Vi synes, vi får meget ud af de fællesskaber, så vi tænkte, det kan vi da sikkert også få med dem i Fristeder. Mon ikke de familier går med nogle af de samme tanker og drømme som os?"

Flere fordele

Mette Sofie og Tau tog kontakt til Stine Honoré, stifteren af Fristeder og administrator for den forening af ni sommerhusejere, som Mette Sofie og Tau er en del af. Den første af sin slags i Fristeder, og Mette Sofie og Tau er nu andelshavere i tre sommerhuse, ét ved Bjerge Sydstrand, en ødegård i Sverige og så et nyt sommerhus, der er ved at blive bygget færdigt på Møn. Alle sommerhuse, man nemt kan komme til inden for et par timer fra København.

"Det er jo også en dejlig følelse at eje noget selv, men det føler jeg faktisk også, vi gør nu. Jeg kan godt lide at dele noget med andre, og jeg synes, vi får flere fordele ud af det. Vi er en familie, der også er eventyrlystne og vil ud og bruge naturen omkring os, og nu har vi tre meget forskellige steder, vi kan bruge og udforske. Samtidig har vi luft i økonomien til, at vi stadig kan rejse ud og opleve verden uden at have dårlig samvittighed over, at der står et sommerhus, der ikke bliver brugt," fortæller Mette Sofie.

LÆS OGSÅ: "Sommerhuset giver os ro og skaber gode minder for vores børn"

Parret gik ind i foreningen med erfaringer fra de andre andelsforeninger, de er en del af – og hvor man også skal blive enige om tingene i fællesskab, når foreningens ni familier mødes.

"Vi tænkte da over, hvilke andre familier der var med, om vi nu kunne stole på Stine (Honoré, stifter af Fristeder), om vi nu kunne blive enige allesammen. Men vi oplevede, at Stine havde styr på konceptet og vedtægterne, og vi fik også specificeret, hvordan man f.eks. kan komme ud af sin andel, hvis man ikke længere vil være med, om man kan lade sin andel gå i arv osv."

"Det var vigtigt for os, at der var styr på alt det her, når nu vi gik ind i det med mine svigerforældre, og vi fik alle de svar på vores bekymringer, vi havde brug for. Og så har vi jo nogle erfaringer med andelstanken og ved, at man nogle gange måske ikke får det lige, som man havde forestillet sig, men at det ikke behøver blive dårligt af den grund. Måske bliver det endda bedre," siger Mette Sofie.

Bare nyde

Familien har været en del af Fristeder i et år nu og har tilbragt flere ferier og weekender i sommerhuset på Vestsjælland og ødegården i Sverige, mens de kan se frem til, at det nybyggede hus af på Møn bliver færdigt. Bookninger foregår efter tur, med Fristeder som administrator, mens det endelige bookingsystem er ved at blive færdigt. Familien har nydt de svenske skove og den vestsjællandske kyst, de har fisket, fanget en gedde, roet, badet, cyklet og nydt fridage og frihed i deres nye fristeder. 

"For mig er det luksus, at vi kan bare komme og være der. Holde fri og nyde det. Min mand og svigerfar, der er vant til at have en masse gør-det-selv projekter, har måske lige skullet vænne sig til, at det skal de altså ikke i de her huse. Stine fra Fristeder har indrettet alle sommerhusene, og selv om det er noget, jeg normalt selv går op i og elsker at bruge tid på, så er det ikke noget, jeg skal koncentrere mig om her."

LÆS OGSÅ: Anne Sofie er medejer i et sommerhuskollektiv: ”Vi taler meget om, at man ikke skal have dårlig samvittighed”

"Jeg er bare lettet over, at jeg ikke har et andet hjem, jeg også skal passe. Stine har en god stil, der passer godt til os – det fornemmede vi i starten, ellers var vi ikke gået med i det. Og hvis der er noget, vi synes skal være anderledes, så tager vi det bare op på næste møde."

Mette Sofie og Tau har mødt de øvrige otte familier et par gange, når der har været generalforsamling. De er en forening og fælles om sommerhusene, men ikke mere end det.

"Vi er ikke gået ind i det, fordi vi skal have otte nye vennepar, men fordi det er fedt at være en del af noget sammen med andre familier, der vil det samme som os. Fristeder har en administrator, og det, tror jeg, gør det nemmere, hvis der er nogle konfliktpunkter omkring rengøring osv. – det havde sikkert været noget, man kunne blive uenige om, hvis man købte sammen med venner og familie."

Anbefalet til dig