Anlæg en petanquebane i haven

Foto: Tia Borgsmidt Petanque er et udendørs spil for hele familien. Spillet spilles normalt på en hård sandeller grusbane, men kan også spilles på græs.

Sådan anlægger du en petanquebane

Glæd dig til hyggelige eftermiddage med kold hvidvin og saft til børnene, når der afholdes turnering på din helt egen petanquebane.

Sådan anlægger du en petanquebane

Du skal bruge:

  • En spade og muskler!
  • Stabilgrus
  • Lysit (stenmel)
  • Evt. en pladevibrator, som kan lejes i byggemarked
  • Evt. schaussesten eller træplanker til kanten

En petanquebane måler 15 x 4 meter, men du kan sagens lave den lidt mindre, hvis du ikke har helt så god plads i din have. Vælg gerne et sted med læ og sol, hvor det er rart at opholde sig!

Sådan gør du

  1. Mål banen op og afmærk, hvor der skal graves. Brug en spade, og fjern jord, græs og lign. ned til ca. et spadestiks dybde over hele arealet. Glat jorden, så bunden er jævn.
  2. Læg et lag på 10-15 cm stabilgrus ud over banen. Læg et lag lysit (også kaldet stenmel, fordi det er knust granit) ligeledes på 10-15 cm ovenpå. Stamp det hele godt sammen – evt. med en pladevibrator.
  3. Læg evt. en kant af chaussesten langs banen, eller sæt en kant af træplanker, som familien her har gjort. Det gør ikke noget, at ukrudt og småsten m.m. kommer ind på banen – det gør kun spillet sværere!

petanquekugler

Tip

Nogle gange kan man være heldig at finde flotte gamle petanquekugler på loppemarked – ellers kan de købes i de fleste større supermarkeder, legetøjskæder og sportsbutikker hen over sommeren. På billard.dk kan du både købe ‘fritidskugler’ og de mere professionelle petanquekugler, som bruges til konkurrence.

Regler i petanque

Målet er at kaste ens bolde så tæt som muligt på en lille trækugle. En petanquekamp spilles af to dystende hold. Hvert hold består af 3 spillere med hver 2 kugler. Det ene hold starter kampen med at kaste målkuglen ud i en afstand af mellem 6 og 10 meter. Holdene skal derefter forsøge at kaste deres kugler så nær målkuglen som muligt. Når alle 12 kugler er kastet, er vinderne det hold, der har flest kugler tæt på målkuglen.

Se, hvad vi ellers skriver om: DIY og Have

610x200_woordy_knap2.jpeg