Boligstøtte

Foto: Getty Images Der er en del retningslinjer for, hvem der kan søge boligstøtte. Læs vores guide her.

Få helt styr på reglerne: Sådan søger du boligstøtte

Hvornår skal du søge? Og kan du overhovedet få noget? Når det kommer til boligstøtte, er spørgsmålene mange. De aktuelle boligstøtteregler og -retningslinjer kan nemlig være en jungle, hvor det er svært at finde en vej både ind og ud. Læs derfor med her, og få helt styr på, hvad der gælder for dig og din boligstøtte.

Hvad er boligstøtte?

Boligstøtte, boligsikring og boligydelse. Kært barn har mange navne, men alle tre begreber dækker over det samme: Et tilskud til huslejen. Det har altså ingen betydning for dig, om du søger boligsikring, boligydelse eller boligstøtte - det er nemlig altid en statslige og kommunale finansiering, som Udbetaling Danmark står for. Dog har navnet en betydning, når det kommer til, hvem der skal finde pengene. Boligsikring er nemlig ligeligt betalt mellem staten og hjemkommunen, mens staten betaler 75 procent, når det er boligydelse, og kommunen de resterende 25 procent.

Hvem kan få boligstøtte?

Der er en del retningslinjer for, hvem der kan søge boligstøtte – men så længe du bor til leje i en helårsbolig, og du har dit eget køkken, så kan du ansøge om at få et tilskud til huslejen.

I den forbindelse er der dog nogle ting, du skal være opmærksom på:

  • Har dine forældre købt en lejlighed til dig? Så kan du kun søge boligstøtte efter de normale regler, hvis du har underskrevet en lejekontrakt med dem.
  • Bor I flere sammen? Så er der kun én af jer, der kan ansøge om at få boligstøtte.
  • Er du folke- eller førtidspensionist? Så kan du søge boligstøtte til både lejebolig samt ejer- eller andelsbolig. Her skal du blot være opmærksom på, at boligstøtte til andels- og ejerboliger altid udbetales som lån.

Sådan søger du boligstøtte

Du skal frem med computeren, hvis du skal søge om boligstøtte - det foregår nemlig digitalt på Borger.dk. Men er du en af de få, som er digitalt undtaget? Så kan du altid søge boligstøtte via en blanket. Uanset hvordan du søger, så er der en række ting, du altid skal oplyse. Blandt andet skal du vide, hvad du betaler i husleje uden at regne udgifter som el, varme, internet, garage og vaskeri med.

Lyder det som en stor mundfuld? Bare rolig: Du får en masse hjælp undervejs. Og hvis du skal bruge dokumenter, du ikke lige har ved hånden, så kan du bare gemme ansøgningen og vende tilbage til den senere. Det kan blandt nemlig være, at du lejer privat, og så skal du blandt andet uploade en underskrevet lejekontrakt. Bor du i stedet i et alment boligselskab, kommer der automatisk de nødvendige oplysninger om boligen fra boligselskabet.

Hvor meget kan du få i boligstøtte?

Hvor meget du kan få i boligstøtte, afhænger af flere forskellige faktorer – derfor er boligstøttens beløb oftest individuel, og du kan ikke sammenligne det med dine venners. Blandt andet bliver boligstøtten reguleret ud fra din husleje, hvor mange kvadratmeter boligen er, antal børn og voksne i boligen, indkomst og formuer for alle i boligen samt beboernes statslige ydelser såsom folke- eller førtidspension.

Har du ingen børn, og er du hverken folke- eller førtidspensionist, kan du højest få 1.026 kroner om måneden i boligstøtte. Har du derimod op til tre børn, kan du få 3.611 kroner, og har du fire børn eller flere kan du få 4.514 kroner i tilskud til huslejen.

Du kan få også få mere i boligstøtte, hvis:

  • Din bolig er anvist af kommunen
  • En af boligens beboere får døgnhjælp
  • En af boligens beboere er stærkt bevægelseshæmmet 

Gode tips, når du skal søge boligstøtte

1. Vær omhyggelig, når du ansøger

Der kan gå helt op til ni uger, fra du søger boligstøtte, til du får den udbetalt. Sagsbehandlingen kan nemlig tage lang tid, når der skal eftertjekkes forskellige personoplysninger. Du kan derfor selv få processen til at gå hurtigere ved at sørge for, at al nødvendig dokumentation er vedhæftet, og at dine oplysninger er korrekte.

Hvis sagsbehandlingen tager lang tid, får du dog altid udbetalt boligstøtten med tilbagevirkende kraft fra den dato, du er berettiget tilskuddet – og ikke først, når sagsbehandlingen er færdig.

2. Ansøg på ny, når du flytter

Hvis du flytter, skal du altid genansøge om boligstøtte. Du kan nemlig ikke tage boligstøtten med til en ny bopæl. Derfor skal du stoppe boligstøtten og udfylde en ny ansøgning til den nye adresse – ellers får du ikke tilskud til huslejen i din nye bolig.

3. Send ansøgningen 30 dage før, du flytter ind

Du skal huske at ansøge om boligstøtte minimum 30 dage før du flytter ind i din bolig – ellers kan du ikke få boligstøtte fra den dag, du skal betale husleje.

4. Hold styr på dine penge

Din boligstøtte bliver beregnet ud fra din indkomst; så jo højere den er, jo mindre kan du få i boligstøtte. Selvom Skattestyrelsen og Udbetaling Danmark automatisk får informationer om din indkomst og formue, så skal du også selv huske at holde styr på oplysningerne på Borger.dk. Hvis de ikke stemmer, kan du nemlig ikke risikerer at skulle betale hele eller dele af boligstøtten tilbage.

Se, hvad vi ellers skriver om: Boligkøb, Økonomi og Kvinder og økonomi

610x200_woordy_knap2.jpeg