Havens giftige bær: Kirsebærlaurbær

Foto: Getty Images Bærrene på kirsebærlaurbær er i sig selv er ikke giftige, men forgiftning ses ved knusning af stenen og tygning af kernen.

Disse giftige bær skal du passe på, hvis du har små børn

Naturen bugner af farvestrålende bær, og det er dejligt at være barn og kunne plukke bær fra planterne og buskene i haven. Men haven byder også på mange giftige bær, og derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på, hvad dit barn putter i munden.

Røde, sorte, runde og skinnende. Bær kan være fristende, når de hænger på planter og buske i haven, stranden eller på legepladsen, og det er især de farvestrålende bær, der minder om - og nemt kan forveksles med - solbær, ribs og stikkelsbær, der frister børn.

Desværre er det ikke alle bær, der kan spises, og flere kan ligefrem være giftige særligt for børn, og som forældre til børn under 3 år, bør du være særligt opmærksom, da de har tendens til at komme alt i munden.

De fleste giftige bær giver maveproblemer og diarré, men i værste tilfælde kan dit barn blive meget syg eller dø, hvis det har spist giftige bær. I de fleste tilfælde når barnet dog ikke at spise særligt meget af den giftige plante eller bær, fordi de både smager og lugter dårligt, og derfor forløber mange forgiftninger heldigvis helt fredeligt og behøver ikke behandling. Der er dog tilfælde, hvor børnene skal en tur på skadestuen eller indlægges.

For at undgå, at dit barn spiser giftige bær eller planter kan det være en god ide at indrette haven med børnesikre legeområder eller fjerne giftige buske og planter.

LÆS OGSÅ: Stor svampeguide: Disse svampe må du plukke og spise

10 af naturens giftigste bær

Liljekonval

1. Liljekonval

Liljekonval er en lille, lav staude, der vokser vildt i skoven, krat og i haven. Planten blomstrer i foråret med smukke hvide og velduftende klokkeblomster, der nemt kan forveksles med de spiselige ramsløg. I efteråret får planten smukke, røde bær. Alle dele af planten – både blomster og bær er meget giftige.

Taks

2. Taks

Taks er et lille nåletræ, men findes også som busk. Taksens nåle er meget giftige, hvilket også gælder træets små røde og indbydende frugter, der ligner bær. Det er dog ikke selv den røde frugtkappe men det lille frø indeni, der er giftigt, og det anbefales at kontakte lægen, hvis dit barn har spist mere end fem bær.

Kristtorn

3. Kristtjørn (Kristtorn)

Kristtjørn er en busk med mørkegrønne, blanke og stikkende blade. I maj blomstrer kristtjørnen med små hvide blomster og danner senere små orangerøde bær, der sidder på planten over vinteren. Indtagelse af ca. 20-30 bær kan resultere i opkastninger, diarré og kollaps, og i yderste tilfælde kan bærrene være dødbringende for børn.

LÆS OGSÅ: Her er de sundeste frø - og hvordan du bruger dem

Kirsebærlaurbær

4. Kirsebærlaurbær

Buskens blade er kraftige og har en skinnende, glat overflade. Over sommeren danner busken små sorte bær, der ligner solbær og modnes hen i efteråret.

Bærrene i sig selv er ikke giftige, men forgiftning ses ved knusning af stenen og tygning af kernen.

Snebær

5. Snebær

Snebærbusken har små rødlige blomster og runde, hvide bær. De små, hvide bær kan være sjove for børn at lege med, fordi de smælder, når man træder på dem. Bærrene er giftige, og hvis de spises, kan de medføre forvirringstilstand og dyb bevidstløshed. Desuden kan saften fra bærrene fremkalde irritation og betændelse på både hud og slimhinder.

Pebertræ/busk

6. Pebertræ/busk

Denne busk får fine lyserøde blomster allerede i januar og smukke, røde bær i løbet af sommeren. Bærrene har en bitter smag, der fremkalder en brændende fornemmelse i munden ligesom peber. De røde bær er giftige, og blot 10-12 af dem skulle kunne slå et menneske ihjel.

LÆS OGSÅ: Ekspert: En tur i haven er godt for din kalorieforbrænding og mod stress

Galnebær

7. Galnebær

Planterne vokser vildt både ved stranden og nær ved bebyggelser. Blomsterne er klokkeformede i en flot støvet brun-violet farve, der i juli til september udvikler sig til blanke sorte bær, der ligner kirsebær. Selvom bærrene er både tiltrækkende og smager godt, er de meget giftige, og blot et par bær udgør en alvorlig forgiftningsrisiko for børn.

Liguster

8. Liguster

Liguster vokser typisk som hæk i mange haver. Bærrene er små, sorte og kuglerunde og på størrelse med ærter. Bærrene er meget bitre i smagen. Mere end ti bær kan give symptomer, men der skal spises mange bær, før egentlig forgiftning opstår. Der findes dog enkelte tilfælde af forgiftninger af børn med døden til følge.

Sort natskygge

9. Sort natskygge

Sort natskygge er en mellemstor ukrudtsplante, der blomstrer i juli til september i haver og på stranden. Hele planten, specielt bladene og de sorte, kuglerunde bær, indeholder et stof, der har irriterende egenskaber. De modne bærs giftighed varierer, men indtagelse af 6-8 bær kan give alvorlige symptomer hos børn.

Kaprifolie

10. Kaprifolie

Er en lianagtig slyngplante, der typisk snor sig om andre træer. Fra august får kaprifolien klaser af blanke, røde bær. Disse bær ser lækre og lokkende ud, men er giftige og kan give alvorlige mavesmerter og opkastninger. Forgiftningssymptomerne indtræder typisk 2 timer efter indtagelse, og du bør tage på skadestuen, hvis dit barn har spist mere end ti bær.

Hvis skaden er sket

  • Se ikke tiden an, hvis du tror, at din barn kan være forgiftet. Det kan nemlig vare flere timer, inden barnet viser tegn på evt. forgiftning.
  • Hvis dit barn har spist et giftigt bær eller giftige blomster og planter: Fjern eventuelle rester fra munden med en finger og skyl munden med vand. Giv barnet et glas væske, fx vand, saft eller mælk.
  • Hvis det bliver nødvendigt at tage til læge eller på skadestuen, så medbring altid den plante/bær, som barnet har spist.
  • Er du i tvivl, kan du altid ringe til Giftlinjen på 82 12 12 12 døgnet rundt for at få råd og vejledning. Har dit barn alvorlige symptomer ring 112.

Symptomer på forgiftning

Giftige planter indeholder forbindelser, der optages i kroppen, og som på forskellig vis kan påvirke kroppens organer, herunder hjertet og nervesystemet. Hvis dit barn har spist noget giftigt, vil de mest almindelige symptomer være ondt i maven, opkast og diarré.

Nogle planter og bær kan desuden give en allergisk reaktion, hvor barnet hæver op i munden og svælget, mens andre kan give udvidede pupiller, hjertebanken eller kramper.

Der kan godt gå nogle timer, før eventuelle symptomer på forgiftning viser sig, men det er vigtigt at reagere, inden symptomerne opstår. Derfor skal du altid kontakte lægen, hvis du tror, at dit barn har spist noget giftigt.

Kilder: giftlinjen.dk, sundhed.dk og netsundhedsplejerske.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Have, Planter og Bær

610x200_woordy_knap2.jpeg