Havens giftige bær: Kirsebærlaurbær
SPONSORERET indhold

Disse giftige bær skal du passe på, hvis du har små børn

Naturen bugner af farvestrålende bær, og det er dejligt at være barn og kunne plukke bær fra planterne og buskene i haven. Men haven byder også på mange giftige bær, og derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på, hvad dit barn putter i munden.

Af: Pernille Lewinsky Kofoed Foto: Getty Images
08. sep. 2022 | Bolig | ALT.dk

Røde, sorte, runde og skinnende. Bær kan være fristende, når de hænger på planter og buske i haven, stranden eller på legepladsen, og det er især de farvestrålende bær, der minder om - og nemt kan forveksles med - solbær, ribs og stikkelsbær, der frister børn.

Desværre er det ikke alle bær, der kan spises, og flere kan ligefrem være giftige særligt for børn, og som forældre til børn under 3 år, bør du være særligt opmærksom, da de har tendens til at komme alt i munden.

De fleste giftige bær giver maveproblemer og diarré, men i værste tilfælde kan dit barn blive meget syg eller dø, hvis det har spist giftige bær. I de fleste tilfælde når barnet dog ikke at spise særligt meget af den giftige plante eller bær, fordi de både smager og lugter dårligt, og derfor forløber mange forgiftninger heldigvis helt fredeligt og behøver ikke behandling. Der er dog tilfælde, hvor børnene skal en tur på skadestuen eller indlægges.

For at undgå, at dit barn spiser giftige bær eller planter kan det være en god ide at indrette haven med børnesikre legeområder eller fjerne giftige buske og planter.

LÆS OGSÅ: Stor svampeguide: Disse svampe må du plukke og spise

10 af naturens giftigste bær

Liljekonval

1. Liljekonval

Liljekonval er en lille, lav staude, der vokser vildt i skoven, krat og i haven. Planten blomstrer i foråret med smukke hvide og velduftende klokkeblomster, der nemt kan forveksles med de spiselige ramsløg. I efteråret får planten smukke, røde bær. Alle dele af planten – både blomster og bær er meget giftige.

Taks

2. Taks

Taks er et lille nåletræ, men findes også som busk. Taksens nåle er meget giftige, hvilket også gælder træets små røde og indbydende frugter, der ligner bær. Det er dog ikke selv den røde frugtkappe men det lille frø indeni, der er giftigt, og det anbefales at kontakte lægen, hvis dit barn har spist mere end fem bær.

Kristtorn

3. Kristtjørn (Kristtorn)

Kristtjørn er en busk med mørkegrønne, blanke og stikkende blade. I maj blomstrer kristtjørnen med små hvide blomster og danner senere små orangerøde bær, der sidder på planten over vinteren. Indtagelse af ca. 20-30 bær kan resultere i opkastninger, diarré og kollaps, og i yderste tilfælde kan bærrene være dødbringende for børn.

LÆS OGSÅ: Her er de sundeste frø - og hvordan du bruger dem

Kirsebærlaurbær

4. Kirsebærlaurbær

Buskens blade er kraftige og har en skinnende, glat overflade. Over sommeren danner busken små sorte bær, der ligner solbær og modnes hen i efteråret.

Bærrene i sig selv er ikke giftige, men forgiftning ses ved knusning af stenen og tygning af kernen.

Snebær

5. Snebær

Snebærbusken har små rødlige blomster og runde, hvide bær. De små, hvide bær kan være sjove for børn at lege med, fordi de smælder, når man træder på dem. Bærrene er giftige, og hvis de spises, kan de medføre forvirringstilstand og dyb bevidstløshed. Desuden kan saften fra bærrene fremkalde irritation og betændelse på både hud og slimhinder.

Pebertræ/busk

6. Pebertræ/busk

Denne busk får fine lyserøde blomster allerede i januar og smukke, røde bær i løbet af sommeren. Bærrene har en bitter smag, der fremkalder en brændende fornemmelse i munden ligesom peber. De røde bær er giftige, og blot 10-12 af dem skulle kunne slå et menneske ihjel.

LÆS OGSÅ: Ekspert: En tur i haven er godt for din kalorieforbrænding og mod stress

Galnebær

7. Galnebær

Planterne vokser vildt både ved stranden og nær ved bebyggelser. Blomsterne er klokkeformede i en flot støvet brun-violet farve, der i juli til september udvikler sig til blanke sorte bær, der ligner kirsebær. Selvom bærrene er både tiltrækkende og smager godt, er de meget giftige, og blot et par bær udgør en alvorlig forgiftningsrisiko for børn.

Liguster

8. Liguster

Liguster vokser typisk som hæk i mange haver. Bærrene er små, sorte og kuglerunde og på størrelse med ærter. Bærrene er meget bitre i smagen. Mere end ti bær kan give symptomer, men der skal spises mange bær, før egentlig forgiftning opstår. Der findes dog enkelte tilfælde af forgiftninger af børn med døden til følge.

Sort natskygge

9. Sort natskygge

Sort natskygge er en mellemstor ukrudtsplante, der blomstrer i juli til september i haver og på stranden. Hele planten, specielt bladene og de sorte, kuglerunde bær, indeholder et stof, der har irriterende egenskaber. De modne bærs giftighed varierer, men indtagelse af 6-8 bær kan give alvorlige symptomer hos børn.

Kaprifolie

10. Kaprifolie

Er en lianagtig slyngplante, der typisk snor sig om andre træer. Fra august får kaprifolien klaser af blanke, røde bær. Disse bær ser lækre og lokkende ud, men er giftige og kan give alvorlige mavesmerter og opkastninger. Forgiftningssymptomerne indtræder typisk 2 timer efter indtagelse, og du bør tage på skadestuen, hvis dit barn har spist mere end ti bær.

Anbefalet til dig