Pynt med gran og kogler
Foto: Tia Borgsmidt Lad granduften sprede julestemning.

Skab julestemning med gran og kogler

Gran og kogler hører julen til, og begge dele kan forvandles til den fineste pynt både inde og ude. Se med her, og få ideer til julerier, der får den velkendte granduft til at sprede sig.

Ad sti af sted

Ad sti af sted

En god travetur mellem granerne giver både røde kinder og materiale til juleudsmykningen. Her er det rødgran, som har tyndere nåle end ædelgran og tendens til hurtigt at drysse. Derfor er det vigtigt at få fat i så frisk gran som muligt.

LÆS OGSÅ: Sådan holder du dit juletræ frisk og grønt hele julen

Minitræer

Minitræer

Du kan finde mange forskellige nåletræer i potter, som er perfekte til pynt både inde og ude. Her er det små opstammede hvidgraner.

Kogleri på gaverne

Kogleri på gaverne

Kogleri er et gammelt ord, der betyder magi, og koglerne er da også magiske, for inde mellem kogleskællene ligger frøene, der kan blive til nye store og stærke træer – det er da forunderligt. Og så pynter de bare smukt og eventyrligt.

LÆS OGSÅ: DIY: Julegaveindpakning med flotte stempler

Krea med kogleskæl

Krea med kogleskæl

Krea med kogleskælDu kan købe eller lave smuk pynt af kogler, for eksempel små hjerter, hvor kogleskællene er limet på et flamingohjerte. Koglerne er dog så dekorative i sig selv, at du snildt kan lade dem pynte, som de er.

Julehygge i kassen

Julehygge i kassen

En rustik trækasse kan forvandles til den dejligste juledekoration, hvis du fylder den med mos, kogler og små grankviste. Oven på grannet kan du sætte syltetøjsglas med bånd om og bruge dem som lygter til fyrfadslys.

Lille og buttet krans

Lille og buttet

En grankrans på døren er smuk og klassisk. Til en fyldig én af slagsen skal du binde grankvistene til en halmkrans, for eksempel på 18 centimeter i diameter. Klip kvistene i mindre stykker, og bind dem på med tynd ståltråd – husk også siderne. Bind et fint bånd omkring kransen til ophæng.

Tip

Et bundt gran hængt på døren i en snor er nem og pæn julepynt

LÆS OGSÅ: 6 smukke julekranse, du selv kan lave

Mangfoldige juledufte

Mangfoldige juledufte

Nogle dufte leder med det samme tankerne hen på jul, for eksempel gran og hyacinter. Fylder du vasen med de velduftende planter og sætter den på bordet, kan du sprede julestemning i hele stuen.

Tip

Gran i buketter er særlig fint sammen med julens blomster, fx hyacinter og franske anemoner.

Livlige kogler

Livlige kogler

Kogler hører til blandt naturens fineste og nemmeste pynt. Bind en snor i dem, og hæng dem på en pind, så har du lynhurtigt smuk og naturlig julepynt, der kan bruges i haven eller i stuen.

Grøn velkomst

Grøn velkomst

Det ser hyggeligt og julet ud med grankviste ved hoveddøren og i altankassen. Derudover kan du plante en opstammet hvidgran i en zinkspand og pynte med mos og grønne æbler og en fin kurv til kogleindsamling eller andet. Gran ved døren forhindrer desuden, at man glider i sne og is.

Gran fra skoven

I offentlige skove må du samle kviste op fra skovbunden og klippe gran fra væltede træer – du skal dog være opmærksom på, at det ikke foregår i et område, hvor der samles pyntegrønt til salg. Du må samle til eget forbrug, hvilket vil sige, at dine naturfund skal kunne være i en bærepose.

Læs mere om reglerne på Naturstyrelsens hjemmeside, naturstyrelsen.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Jul og Julepynt