Planter af frø og kerner

Foto: Tia Borgsmidt Gem frøene fra dine frugter - de kan blive til fine grønne vækster.

Hvidløg, peberfrugt og dadler: Brug dine køkkenrester til at gro planter

Gå på jagt i køkkenskuffen, på krydderihylden og i skabet efter frø og knolde, som du kan putte i jorden. Det vil spire og gro, og i løbet af kort tid har du dyrket din egen grønne oase.

Det behøver ikke koste andet end en tur i køkkenskuffen at lave din egen samling af prægtige planter. Hvis du går på jagt i gemmerne, kan du nemlig finde frø og jordstængler, som kan blive til fine grønne vækster.

Frøene kan du så på samme måde, som når du forkultiverer sommerblomster og grøntsager. Det vil sige, at du skal så dem i potter og bakker med jord beregnet til såning. Jorden skal holdes let fugtig, og det er en god ide at stille potterne i et minidrivhus.

Disse 12 frø og kerner kan du så

Hvidløg

Feddene er lige til at stikke i jorden med spidsen opad, og der kommer hurtigt friske, grønne spirer, som du kan bruge på samme måde som purløg.

Peberfrugt

De små frø i peberfrugten er nemme at samle og typisk meget villige til at spire.

Avocado

Der er mange fif til, hvordan man får det store frø til at spire, men du kan jo starte med den traditionelle måde og så frøet i en potte med jord med den spidse ende opad. Hav tålmodighed, for frøet kan være lidt tid om at komme i gang, og roden dannes, før der kommer grønne spirer over jorden. Se her hvordan du dyrker du dit eget avocadotræ.

Gurkemeje og ingefær

Skær et lille stykke af knolden, kom den i jorden, og hav lidt tålmodighed med spireprocessen.

Dadel

Udkern en dadel, og læg stenen i jorden på den lange led. Den skal nok spire, men kan lade vente lidt på sig.

Japanmispel

Tag stenen ud af den lille orange frugt, og kom den i jorden med spidsen opad, eller læg den ned.

Ananaskirsebær

Tag de små frø ud af frugten med en kniv, og så dem. Du kan eventuelt rense dem i vand først.

Hørfrø, sennepsfrø, birkes og dildfrø

Kom en håndfuld frø i jorden, drys et tyndt lag jord ovenpå, og tryk let til. Tynd ud i planterne, når de begynder at spire.

Blot til pynt

Efterhånden som planterne begynder at vokse, skal du måske potte om, for det er en forudsætning for deres vækst og trivsel, at de hele tiden har god plads at udvikle sig på. Nyd dine hjemmelavede grønne mirakler som et alternativ til traditionelle stueplanter, men forvent dog ikke at blive selvforsynende med avocado og japanmispel, for det er ikke nemt at få planterne til at bære frugt. Tænk i stedet på planterne som smukke og dekorative vækster. De er jo noget helt særligt, fordi du selv har drevet dem frem.

Baenk_med_planter.jpg
Fire måneder efter at frøene kom i jorden, myldrer det med flotte planter i stuen. På bænken står ananaskirsebær, ingefær, peberfrugt, citron og dadel, mens gurkemeje og japanmispel vokser løs i potterne på gulvet.
Froe.jpg
Prøv at kigge din køkkenskuffe igennem for sjove frø, du kan komme i jorden, for eksempel sennepsfrø, birkes, dildfrø og hørfrø.
Minidrivhus.jpg
Når frøene er sået, og jorden er vandet, skal potterne placeres lyst, dog ikke i direkte sol. Du giver planterne den bedste start, hvis du sætter potterne i minidrivhuse, hvor det er lunt, og luftfugtigheden er god.
Ingefaer_gurkemeje.jpg
Hvis du alligevel køber frisk ingefær eller gurkemeje, så tag et stykke fra og plant det. De knudrede knolde kan blive til store og frodige planter.
Sennep.jpg
Sennep på vej. Planten, der begyndte som et lille sennepsfrø, sætter skønne gule blomster, som afløses af såkaldte skulper fyldt med nye frø. Når frøene er modne, kan du samle dem og så nye planter.

Tag et kig i frugtskålen

Har du ikke fået spist frugten, inden den blev kedelig? Lad være med at smide den ud, før du har høstet frø. Det kunne være fra ananaskirsebær, æble, dadel, citron eller japanmispel. I jorden med frøene, husk at vande og ompotte, og vent så på de sjove grønne vækster, der dukker op.

Peberfrugtplante.jpg
Peberfrugtplantens første stjerneformede blomst er sprunget ud, og andre venter som knopper. Hørplanten ved siden af har haft yndige himmelblå blomster, der er blevet afløst af frøstande. I forgrunden er det citron og dadel.
1_A.jpg
Når du stikker hvidløgsfed i jorden, sætter de lange skud med smag af hvidløg. Skuddene kan bruges på samme måde som purløg.
1_B.jpg
Efter en måneds tid er de første planter godt på vej. Senneppen står med solskinsgule blomster, mens ingefæren hurtigt løber i vejret. Frøene fra ananaskirsebær og peberfrugt pibler stille og roligt op med friske, grønne blade.
2_A.jpg
Når der bliver trængsel i potterne, må du plante om og give planterne mere plads at udfolde sig på. Tag dem forsigtigt ud af potten, og skil dem ad uden at beskadige rødderne. Plant dem igen, i hver deres potte eller med god afstand mellem planterne. Tryk jorden til, og giv planterne vand, inden de kommer tilbage til vindueskarmen.

Tip

Del spirerne, når der er gang i væksten, og pot dem om.

2_B.jpg
Her er det ananaskirsebær, der skal have mere plads.
Plantekommode.jpg
Du kan så frø i alle typer beholdere, men husk at sætte et planteskilt i potten, for man glemmer hurtigt, hvilke frø man såede hvor, når vindueskarmen pludselig er fyldt -med spirende vækster.

Hemmeligt liv under jorden

Når du har lagt et frø i jorden, vil det begynde at suge vand, forudsat at det er spiredygtigt. Herefter vil roden stille og roligt komme ud af frøet, og først nu begynder de overjordiske dele at vise sig. Nogle frø er hurtige, mens det tager noget længere tid for andre. Bliver du utålmodig, kan du forsigtigt prøve at kigge ned i jorden og se, om der sker noget, men pas på, du ikke kommer til at beskadige de små nye rødder.

Se, hvad vi ellers skriver om: Planter

610x200_woordy_knap2.jpeg