Originalt parcelhus: På tidsrejse i 50’er huset
Foto: Hanne Fuglbjerg

På tidsrejse i 50’er huset

En familie har indrettet sig moderne i et parcelhus fra 50’erne med alle de gamle detaljer intakte. Fine lister og lofter i mørkt træ og et gelænder med geometrisk mønster står her endnu, og det er helt bevidst.

Udefra ser parcelhuset fra 1959 ikke ud af noget særligt. Men indenfor venter overraskende og gennemtænkt arkitektur og detaljer i gedigne materialer. Og det var det, der fik den lille familie fra Østerbro i København til at tage springet og flytte ud af byen. Faktisk faldt de pladask for 50’erparcelhuset i Helsingør.

Da Mathilde og Christian for godt to år siden overtog huset, stod de dog over for en gennemgribende modernisering. Huset havde kun haft en enkelt ejer siden opførelsen i 1959, og det trængte i den grad til en opdatering. Det skulle dog til gengæld vise sig som en gave, at det arkitekttegnede hus netop fremstod så autentisk og tro mod den oprindelige ide. Det gjorde det nemlig på mange måder lettere at bevare husets sjæl og tidsånd.

50’erne lever

For Mathilde og Christian har det været en stor og vigtig opgave helt bevidst at fastholde husets 50’er-karakteristika. De har haft en meget fin sans for, nænsomt og med respekt, at fremhæve netop disse kendetegn og integrere dem i en moderne familiebolig.

Det, der i første omgang springer i øjnene, er de høje mørke trælofter, der overraskende rejser sig i husets fulde højde. Mange ville have valgt at male  det hele hvidt, men træet giver en vidunderlig glød og varme til husets store åbne rum med stue, spisestue og køkken i et. Den store loftshøjde giver en fornemmelse af rum og plads. Og højden er også medvirkende til, at man meget fint kan bevare de mørke træsorter, huset er født med.

Dejligt befriende

Af andre skønne originale detaljer kan nævnes oprindelige trælåger i de indbyggede skabe i værelserne, et gelænder med et smukt geometrisk mønster mellem stue og alrum og de øverste køkkenskabe, der dog har fået en spændende opdatering med grønne plexiglaslåger.

Der er noget dejligt befriende og ærligt ved, at huset har fået lov at være det, det er, og ikke med det samme har fået den helt store tur med den hvide pensel.

Familien har på husets præmisser skabt et personligt og imødekommende hjem. Her er plads til alle, både børn og voksne – og husets egen historie.

Et kig fra stuen med det fine sildebensparket og ned i køkken-alrummet. H
Et kig fra stuen med det fine sildebensparket og ned i køkken-alrummet. Her fornemmes tydeligt de forskudte plan og, hvor højt til loftet der er i det åbne rum. Den flotte plakat af Lars Ravn giver, sammen med de gule Eames-stole og den grønne Syver-stol, masser af farve til rummet.
Den fine kande er et arvestykke fra 50’erne. Keramikken er en gave fra Christians mor.
Den fine kande er et arvestykke fra 50’erne. Keramikken er en gave fra Christians mor.
Et kig op i stuen fra køkken-alrummet.
Et kig op i stuen fra køkken-alrummet. Bemærk de oprindelige mørke trælister ved trappen og det smukke gamle gelænder!
Det hyggelige hjørne indbyder til en stille stund med yndlingsmagasinet.
Det hyggelige hjørne indbyder til en stille stund med yndlingsmagasinet. Maleriet er en bryllupsgave. Stolen og bordet er gamle, lampen Parentesi fås bl.a. hos mekavi.com, og stagen fås hos Illums Bolighus. Oven på magasinerne står en gammel hastighedsmåler fra et fly, som Christian har arvet fra sin far.

IDE
Endevæggen er malet en svag rosa for at fremhæve dybden i rummet.

Over havedøren er der bevaret et lille dekorativt felt med husets oprindelige farver.
Over havedøren er der bevaret et lille dekorativt felt med husets oprindelige farver.
Det hyggelige sofahjørne i den højtliggende stue med det fine gulv.
Det hyggelige sofahjørne i den højtliggende stue med det fine gulv. Bønnebordet er fra Designer Zoo, sofaen stammer fra den nu lukkede forretning R.O.O.M, og safaristolen er gammel.



Den fine lille karnap i køkken-alrummet er et af familiens yndlingssteder i boligen.
Den fine lille karnap i køkken-alrummet er et af familiens yndlingssteder i boligen. Her kan de sidde og nyde et rigtig fint kig ud i haven. Den lille uro af papirdyr er fra en rejse til Japan. Bestlite-lampen er fra Gubi.
Et af husets i alt fire soveværelser er indrettet som kontor og gæsteværelse med gamle billeder, børnenes perleplader og andre personlige ting i vindueskarmen.
Et af husets i alt fire soveværelser er indrettet som kontor og gæsteværelse med gamle billeder, børnenes perleplader og andre personlige ting i vindueskarmen. Herfra er der et dejligt kig ud over haven.
Otteårige Bjørks værelse.
Otteårige Bjørks værelse. Som de andre værelser er det smalt og langt, og der er meget højt til loftet. Det giver rigtig gode muligheder for engang at bygge en hems til at sove på.

TIP
En enkel måde at give et rum personlighed på er ved at lade en af væggene have en farve. Her med fine aflange aqua-farvede fliser.

Badeværelset er det eneste rum i huset, der er blevet renoveret til ukendelighed.
Badeværelset er det eneste rum i huset, der er blevet renoveret til ukendelighed. Mindre kunne ikke gøre det. Fliserne er fra det lokale flisecenter. De er italienske, og producenten hedder Ceramica Vogue.
Her ses det smalle køkken i sin fulde længde.
Her ses det smalle køkken i sin fulde længde. Der er blevet sat nye grønne skydelåger af plexiglas i de oprindelige indbyggede overskabe.

IDE
Har du også gamle overskabe med skydelåger, så kan du opdatere dem med nye låger af plexiglas som hjemme hos Mathilde og Christian. Tjek f.eks. hos interglas.dk

Et fint miks af dansk gedigent kunsthåndværk fra bl.a. Stilleben og østerlandsk inspiration – lignende masker fås hos Hay.
Et fint miks af dansk gedigent kunsthåndværk fra bl.a. Stilleben og østerlandsk inspiration – lignende masker fås hos Hay.



Huset gør ikke meget væsen af sig set udefra, men indvendigt venter der overraskelser.
Huset gør ikke meget væsen af sig set udefra, men indvendigt venter der overraskelser.

Hvem og hvor?

Hvem: Mathilde og Christian samt børnene Bjørk på 8 og Gertrud 6 år.
Hvad: Parcelhus fra 1959 på 115 kvadratmeter.
Hvor: Helsingør.

Se, hvad vi ellers skriver om: Boligindretning