bademåtte
SPONSORERET indhold

Rengøringsekspert: Så ofte skal du skifte bademåtten

Det er det første, du træder ud på med dine rene fødder efter morgenbadet. Men hvor beskidt bliver din bademåtte egentlig af alle de urene tæer, der træder ned på den? Vi har spurgt en rengøringsekspert til råds.

Af: Naja Navntoft Foto: Getty Images
21. mar. 2020 | Bolig

Der er ikke noget som at træde ud på blødt bomuld med sine våde tæer. Men din bademåtte kan gemme på mange bakterier, der er knap så hyggelige, så hvor ofte skal man egentlig vaske den?

Det har vi spurgt rengøringsekspert Louise Grønhøj fra rengøringsuniverset basicclean.dk til råds om.  Hvis en bademåtte får lov til at slænge sig godt og grundigt i badepølen på gulvet, er det blandt en af årsagerne til, at bademåtten bliver til den helt store bakteriekoloni. Louise Grønhøj påpeger nemlig, at fugt er med til at skabe det optimale miljø for bakterierne.

- Normalt tænker man bare, at man stiger ud på bademåtten med rene fødder og en ren krop, og at der derfor ikke kan være problemer. Men fordi den er meget fugtig, og den aldrig bliver hængt til tørre, kan alle de her bakterier kan ligge og putte sig i stoffet, forklarer Louise Grønhøj og tilføjer:

- Derfor skal man i princippet vaske sin bademåtte ligeså ofte, som man vasker sine håndklæder, og det skal gerne være en gang om ugen.

Skal tørres rigtigt

Udover vand og fugt er bakterier også vilde med varme, da det tilsammen skaber de bedste forudsætninger for bakterieformeringen. Derfor er det afgørende, at man tørrer sin bademåtte, understreger rengøringseksperten.

- Ligesom med håndklædet, er det vigtigt, at man sørger for at brede bademåtten ud og lade den tørre godt igennem, gerne på fx radiatoren, så bakterierne bliver slået ned. I forhold til vaskerutinen gælder samme regel som andre typer stof i husholdningen: 60 grader og gerne mere.

Jo hårdere, jo bedre

Ifølge Louise Grønhøj kan det betale sig at gå efter de bademåtter, der ikke er lavet af stof, da stofmåtten tiltrækker flere bakterier end fx en måtte i træ.

- Jo mere bomuld, bademåtten indeholder, jo mere magnetisk er den i forhold til at holde på mikroorganismer, som bakterier jo er. Det er en helt anden snak med bademåtter i træ, forklarer eksperten og uddyber:

- Hvis den er meget hård i overfladen, så ville du kunne rense den ned, og mikroorganismerne ville ikke på samme måde kunne sætte sig.

Man kan altså undgå de mange vaske, hvis man vælger en bademåtte i hårdt materiale.

- Der findes også plastisk-bademåtter og andre materialer, og de er meget mere rengøringsvenlige, slutter Louise Grønhøj.

Anbefalet til dig