Miljøvenlige rengøringsmidler du selv kan lave
SPONSORERET indhold

Sådan laver du dine egne miljøvenlige rengøringsmidler

Afløbsrens, universal rengøring og kalkfjerner kan indeholde stoffer, der er både sundsskadelige og allergifremkaldende. Få tips til, hvordan du laver dine egne rengøringsmidler helt uden gift og kemikalier, og som er gode både for din sundhed og miljøet – og oveni købet billige.

Af: Pernille Lewinsky Kofoed Foto: Getty Images
24. mar. 2020 | Bolig | ALT.dk

De fleste forbinder rengøring med effektive rengøringsmidler med den kradse lugt af klor eller salmiak, som vi køber i supermarkedet. Men mange af de rengøringsmidler, som du bruger i husholdningen kan indeholde kemikalier og andre stoffer, der kan være kan være skadelige både for miljøet og din sundhed og i visse tilfælde give gener som hovedpine, tør hud og i værste fald fremkalde allergi.

Det kan godt være, at skrap kemi måske letter rengøringen, men ofte er den helt overflødig. Dit hjem bliver ikke renere eller lækrere af at bruge kemi- og parfumefyldte rengøringsprodukter, og hvis du ikke er bange for lidt ekstra knofedt eller bruge et par ekstra minutter på at bikse hjemmelavede blandinger sammen, er der masser af alternativer, der ikke indeholder stoffer, der er skadelige for din sundhed – eller for miljøet.

Naturens helt egne rengøringsmidler

Natron

Natron er 100% naturligt og giftfrit og bruges normalt som hævemiddel ved bagning. Men natron kan også bruges som all-round rengøringsmiddel. Det opløser nemt fedt og kalk og samtidigt virker det let bakteriedræbende og fjerner dårlig lugt. Kan også bruges som tæppe- og møbelrens.

Citron

Citron kan ikke kun bruges i madlavningen. Citronsaft indeholder naturlig syre, der nedbryder kalk og virker effektivt mod snavs og fedt. Du kan også bruge citronsaft som rustfjerner eller til at fjerne dårligt lugt.

Husholdningseddike

Takket være sin surhed, er eddike intet mindre end et rengørings-vidundermiddel, der effektivt fjerner fedt, sæberester og snavs. Det fungerer også godt mod kalk.

Æteriske olier

Æteriske eller essentielle olier forbindes som regel med aromaterapi, men disse naturligt forekommende planteforbindelser kan også anvendes i dine hjemmelavede rengøringsmidler (især hvis du ikke bryder dig om lugten af eddike). Udover at dufte dejligt, virker visse æteriske olier også desinficerende og bakteriedræbende. Det gælder bl.a. lavendel, fyrrenåle, citron og Tea Tree olie.

Kaffegrums

I stedet for at kaffegrumsen ender i skraldespanden, kan du bruge den som skuremiddel til at skrubbe dine gryder og pander rene med eller til rengøring af fx køkkenvasken. Kaffegrums kan også bruges til at fjerne dårlig lugt i fx køleskabet.

LÆS OGSÅ: 5 effektive rengøringsmidler fra køleskabet

Kilder: Idenyt, Samvirke, olie-guiden.dk, bolius.dk

Anbefalet til dig