Retro radio
SPONSORERET indhold

Retro radio: Et nostalgisk tilbageblik

De færreste idag har en radio stående i hjemmet, for det er oftest i bilen eller online, at vi lytter til radioen. Men der er noget skønt og nostalgisk ved den, og faktisk findes der mange fine moderne versioner af den retro radio.

Af: Julie Wittrup og Mikkel Dahlstrøm / Another Studio Foto: Getty Images
20. mar. 2020 | Bolig | ALT.dk

Når vi skal høre musik i dag, åbner vi onlinetjenester som Spotify eller YouTube på vores computere eller smartphones og streamer de moderne toner herigennem. Men selvom den ikke længere er familiens samlepunkt som i gamle dage, er radioen ikke død, tværtimod.

LÆS OGSÅ: Arne Jacobsen klassikere: Dansk design, når det er bedst

Tilbageblik: Historien om radioen

Tænk sig, at det engang faktisk var forbudt at høre radio. Danmarks Radio oplyser, at en af de første radiopionerer var danske Einar Dessau, der var en ung studerende med hang til moderne teknik. Og nede i forældrenes kælder byggede ham og en medstuderende en radiomodtager, og til deres store overraskelse formåede de at opfange musik, der blev sendt et andet sted fra.

Einar Dessau

I 1922 blev den første radioudsendelse, rettet mod et bredere publikum, udsendt. Sende-sekvenserne var nærmest ikke-eksisterende, og det blev da først muligt at sende permanent radio i 1926.

Efter 2. Verdenskrig fik Danmark adgang til endnu flere sekvenser, og flere radiokanaler blev etableret. FM-sendenettet blev opbygget og skabte muligheden for at opbygge et net af regionalradioer fra 1960 og fremefter.

I 1983 blev der givet tilladelse til at oprette lokalradioer for at give borgerne adgang til radiomediet for at styrke den lokale debat. Udvikling skulle fortsat til, og i 1990’erne eksperimenteredes der så med digital radio, DAB, så det efterfølgende ville være muligt at sende og lytte radio via internettet.

Kilde: Danmarkshistorien.dk

Den retro radio

I 1950’erne især var radioen faktisk familiens samlingspunkt, og alle mand sad klistret rundt om den træbeklædte kasse. Det ser umiddelbart ikke ud som om, at der er sket den store evolution i designet af den retro radio, der stort set ikke har ændret sig, eller jo størrelsen, der nu er mere mobil og flytbar frem for tidligere, hvor radioen blev bygget nærmest som et møbel til indretningen.

Træbeklædt retro radio

Det klassiske og traditionelle look af en transistorradio er stadig i højsædet. Retro radioer er i dag udformet, som dengang, i træ og aluminium og med de samme fysiske kendetegn som de gamle af slagsen. Et display, et par drejeknapper her og et par trykknapper der samt den klassiske højtaler på forsiden – så bliver det da ikke mere retro. Og man forstår da godt, at lokket er bevaret, for når man har en retro radio stående i hjemmet nu, kan man kun blive mindet om en svunden tid.

LÆS OGSÅ: 14 tidløse stel du skal kende

Shop en retro radio til dit hjem

Se disse fine radioer, der er på markedet nu:

Dueblå retro radio

Smart dueblå radio i vintage stil med messingdetaljer og håndtag, 1.599,-

Madison dueblå retro radio

Radio med retro drejeskive til at vælge fm-bånd med, 249,-

Denver DAB og FM-Radio

Denver DAB og FM-Radio i retro forklædning, 389,-Soundmastera radio i trækabinet i teakdesign

Denne fede radio leveres i et trækabinet i teakdesign og skaber klare referencer til nogle af de tidligste radioer på markedet, 699,-

Anbefalet til dig