Søren Vester jul
SPONSORERET indhold

Søren Vester bryder madtraditionerne til jul: ”Det er dumt, fordi man spiser så meget af den”

Tv-havemanden Søren Vester skal, som han plejer, holde jul hjemme med familien. Og så står december ellers i afslapningens tegn med bløde bukser, god mad og julekalender. Det er hårdt tiltrængt efter et travlt 2021.

Af: Marie Varming Foto: Jens Bach
20. dec. 2021 | Bolig | Hjemmet

Hvordan er din december?

"Det drejer sig om at hoppe i de bløde bukser og spise noget god mad. I år hiver jeg stikket i december og fikser min have. Jeg har brug for en tænkepause, for jeg har haft et år med fuld skrald på, så jeg skal faktisk bare gå og hygge mig i december. Når det så er sagt, har jeg en ejendom, hvor der er meget at lave hele tiden, men i december bliver det i mit eget tempo. Jeg glæder mig som et lille barn."

Hvordan holder du jul i år?

"Det gør vi hjemme hos os, og i år er det med Dorthes familie. De kommer til frokost den 24. december og er med til at lave mad og hygge, og så tænder vi op i vildmarksbadet til det årlige julebad. Efter kirke er der julebord, og alle sover her. Det varer gerne to dage, og huset er fuldt af gæster, og man må gerne dandere den i undertøj. God mad, en gåtur, hygge og leg med de gaver, man har fået. Før i tiden tæskede vi rundt til arrangementer. Nu er alle velkommen her, men jeg vil helst være hjemme."

Læs også: Her er Line Francks 8 bedste råd til at få solgt din bolig

"Efter vi er flyttet til Thise, sørger vi for at have fyldt forrådskammeret og tændt i brændeovnen, og bare det at vide, at vi ikke skal noget, er perfekt. De, der kommer, ved godt, at de også skal lave noget, så vi ikke skal stå på pinde. Jeg tror, vi bliver omkring 12 personer i år, men i min barndom kunne vi være 16-20 mennesker, så jeg er vant til det. Vi går også i kirke, og for mig er det ikke, fordi det er helligt, men det er et fællesskab – ikke så meget om man tror på Gud."

"I Thise Kirke mødes alle naboerne, og vores præst giver de bedste juleprædikener. For mig er jul også, at man lige mødes, og der er kirkens rum fantastisk. Vi har egen indgang til kirken, fordi vi bor i præstegården, og vi kunne i princippet nå hjem undervejs og se, om anden er klar."

Hvilke juletraditioner har du med fra din barndom?

"Den ene gang om året synger vi bordvers, "Velsign vort hus, velsign vort bord…,” inden man må spise af forretten. Det er altid lidt sjovt, når der kommer nye svigerbørn til familien, om de kommer til at tage af forretten, inden der er sunget bordvers."

Hvad spiser I juleaften?

"Alle tilbereder sammen, unge og gamle. Til forret er der klar suppe, hvilket er dumt, fordi man spiser så meget af den, men sådan har det altid været hos os. Derefter er der and og til sidst risalamande med jordbærsovs. Det kommer fra mine bedsteforældre, som var selvforsynende med jordbær. Til risalamanden er der også altid rom eller whisky, fordi ingen skal køre hjem."

Hvilken jul husker du som noget særligt?

"Jeg var et år med til at lave en jul for udsatte mennesker sammen med Rotary på bostedet Den blå viol i Skive. Vi kørte ud med julemad og sørgede for julegaver til alle, og at de i det hele taget fik en god jul. Selve juleaften holdt jeg hjemme med min familie, men det var også godt at gøre noget for andre op til juleaften. Alle andre juleaftener er ret ens hos mig, men denne var lidt anderledes."

Hvad er den bedste julegave, du nogensinde har fået?

"Jeg fik et marsvin, da jeg var omkring seks år, og Smut var mit første marsvin. Det år var alle andre gaver ligegyldige. Jeg har indimellem fået hjemmelavede julegaver af nevøer og niecer, og det er det bedste, jeg kan få. Jeg kan godt lide at få noget, jeg ikke havde tænkt over selv, og at man kan se, at de har lagt noget tid i det. Jeg har også en svoger og svigerinde, som altid giver os oplevelser. Det er så godt, for så får man aftalt en dato, og man får set hinanden."

LÆS OGSÅ: Dorthe Kollo om sin værste jul: "Det gør jeg aldrig igen" 

Hvad giver I som mandelgave?

"Det går så dårligt for mig og mandelgaver, og jeg tror, vi skal tilbage til 90’erne, før jeg sidst fik den. Min storebror fik engang en regnmåler fra Brugsen i mandelgave, fordi min bedstefar havde fået opgaven med at købe den. Vi snakker stadig om den grønne regnmåler, og der trues ofte med den ved bordet. Men konkurrenceelementet er der altid. Min svigerfars værste mareridt var, at børnebørnene ikke fik mandlen. Jeg er totalt ligeglad. Der er no mercy, og jeg tager gerne mandlen fra mine egne børn."

Har du en yndlingssalme?

"Lysets engel går med glans". Vi synger højt i min familie, og vi synger en del, så vi tager ofte kun de to første og det sidste vers i hver sang."

Hvad er din yndlingsjulekalender?

"Nissebanden var det vildeste, da jeg var lille. Men The Julekalender med De Nattergale er den, jeg har grinet mest af. Det var jo en helt anden måde at servere julen på, og alt med humor er fedt. Den var genial. Jeg synes også, de nye julekalendere er gode, og vi ser dem gerne på flow-tv sammen med ungerne hver dag i december. Så har man en fælles ting at snakke om, og de er gode til at lave noget, der rammer både børn og voksne."

Har du en yndlingsjulefilm?

"Sound of Music kommer jo hvert eneste år. Hvis jeg lige er foran tv, når de sender den, så kigger jeg med. Jeg kan godt lide, at tingene er, som de plejer. Min hverdag er så uforudsigelig, så når de sender Sound of Music, kan man sætte sig, slå hovedet fra og vide, at ingen kommer til skade."

Anbefalet til dig