Valnødder på stilke
SPONSORERET indhold

7 gode idéer: Sådan bruger du dine valnødder

Valnødder er smukke, både som et grønt træ i haven, i buketter og på tallerkenen i forskellige retter eller brød. Tag med på sanketur, og få gode ideer til at tørre og bruge nødden.

Af:: Rikke Larsen Foto: Tia Borgsmidt
17. nov. 2022 | Bolig | Hjemmet

Én til hver

valnodder.jpgHusk at have en god nøddeknækker ved hånden, når du går om bord i dine valnødder – eller gør som her, og hav én til hver i familien, så I kan hjælpes ad.

Nødder i buket

valnodde-buket.jpgBind buket af det, du har i haven (eller snyd med lidt fra blomsterhandleren). Lad en stor dahlia danne midtpunkt, og bind buketten rundt om den. Sæt en pind i valnødden, og stik den ned i buketten til sidst. Nødden tilføjer din buket den helt rigtige efterårsstemning.

HAPS!

valnodde-trae.jpgValnødder modner midt i september, når den grønne skal sprækker, og kan høstes frem til slutningen af oktober. Hvis den grønne skal let går af, er nødden klar. Saml nødderne op, straks efter at de er faldet ned, så de ikke ligger og mugner.

Til tørre

Hvis du ikke sætter tænderne i din nøddehøst med det samme, kan du tørre den. Fjern skallerne, og kom nødderne i en nylonstrømpe, så de kan luft. Lad dem hænge til tørre ved 25-30 grader i et par døgn, og opbevar dem derefter tørt og køligt.

Valnøddebrød

valnoddebrod.jpgDet skal du bruge:

  • 4 dl lunkent vand
  • 1 dl mælk eller yoghurt
  • 50 g gær
  • 1 spsk. honning
  • 1 tsk. salt
  • 2 spsk. soja
  • 3 spsk. olie
  • 500 g hvedemel
  • 120 g grahamsmel
  • 200 g grofthakkede valnødder

Sådan gør du:

  1. Hæld vandet i en stor skål sammen med mælk, og rør gær, honning og olie i. Lad blandingen stå i 15 min., og tilsæt resten af ingredienserne, men gem 100 g mel til æltning.
  2. Lad dejen hæve en halv time, og ælt den derefter, til den er lækker og smidig. Tænd ovnen på 175 gr., og form dejen til et brød. Drys brødet med mel og lidt salt, og bag det ca. 30 min. Bank i bunden af brødet – hvis det har en hul lyd, er det færdigt.

Adskillige undersøgelser har vist, at valnødder er én af vejene til et sundere liv. Valnødder har, ligesom andre nødder, et højt indhold af både proteiner og kostfibre samt et højt indhold af sundt fedt.

Plant en nød 

plant-valnodtrae.jpgDrømmer du om nødder fra egen have, så vær opmærksom på, at et valnøddetræ skal have rigeligt med plads og desuden kræver tålmodighed, for der går mindst fem år, fra du har plantet det, før træet giver nødder – men det er ventetiden værd, for når først valnødderne er der, så smager de guddommeligt.

På pinde

valnodder-paa-stilke.jpgValnødder er fine i buketter eller i din juleudsmykning. Hvis du monterer en pind i bunden af nødden, bliver den nem at bruge i forskellige dekorationer. Sæt et grillspyd i den bløde del af valnødden, der hvor nødden har siddet på stilken, og pres den cirka en halv centimeter ind – så har du en nød med stilk.

Anbefalet til dig