Sy selv: Fin filthue fra Hjemmet
SPONSORERET indhold

Sy selv: Fin filthue

Den vinterhvide filthat har det smukkeste broderi langs kanten, og passer perfekt til det danske vintervejr

Af: Hanne Bendix Foto: Thomas Hergaard og Magnus Klitten
21. feb. 2012 | Håndarbejde | Hjemmet

Hovedvidde: 58-60 cm. Huen er lidt elastisk og passer flere størrelser.

Materialer: 20 x 140 cm naturfarvet uldfilt (80 % uld, 20 % polyester). Gennemsigtigt papir, en tynd spritpen, 10 x 65 cm vandopløselig vlieseline fra Stof og Stil.

Mouliné broderegarn i farverne:

1. hvid – Blanc, 2. lys laks nr. 225, 3. rosa nr. 3716, 4. lakserosa nr. 603, 5. pink nr. 3805, 6. rødviolet nr. 718, 7. lys laksegul nr. 353, 8. orangegul nr. 722, 9. orange nr. 335, 10. grøn nr. 502, 11. mørk grøn nr. 501. Tallene 1-11 henviser til farver på mønsteret. Der går 1 dk af hver farve, dog 2 stk. af den grønne.

Tegn motiv og mønster til puld over på gennemsigtigt papir. Klip af uldfilt 6 stk. puld og 1 stk. til frise på 17 x 60 cm. Der beregnes 1 cm til, til sømrum. Tegn motivet af 4 gange med spritpen på den vandopløselige vlieseline (er gennemsigtig). Ri vlieselinen med motivet på den øverste halvdel af stoffet 2 cm fra kanten. Der ries omhyggeligt langs kanterne og ud og ind mellem blomsterne.

Broderi: Brodér med 3 deltråde i nålen, undtagen franske knuder, som sys med hel tråd. Se farvenumre og stingretninger på diagrammet. Blomsterne sys hovedsagelig med tætte tungesting, der vender mod midten.

Blade: Sy konturer med grønt om alle blade med kontursting. Fyld ud på begge sider af midterstrengen med mørkegrønne tungesting, der vender udad, og med lidt mellemrum.

Bær og småblomster: Sy stængler med kontursting med mørk grøn. Sy de små cirkler med tungestingshjul og de små ringe med tungesting. Sy franske knuder i midten.

Stor hjerteblomst: Sy konturer med kædesting og lakserosa, hjerter, der vender mod midten, med pink tungesting, blade indenfor med tungesting og rødviolet, og inden for ringen tungesting med lys laksegul. Udfyld midten med hvide franske knuder.

Blomst til højre for hjerteblomst: Sy de yderste blade med tungesting og pink, blade indenfor med lakserosa, i midten tungestingshjul med hvid og ringen udenom med franske knuder i orangegul.

Rose forneden til højre for hjerteblomst: Sy yderst tætte tungesting, der vender indad, med rosa, indenfor tungesting med lys laks, i midten tungestingshjul med hvidt og udenom franske knuder i orange.

Rose yderst til højre forneden: Sy yderst tungesting, der vender indad, med lys laks, indenfor tungesting, der vender udad, med rosa. Inderst fransk knude i sort.

Lille blomst i midten foroven: Sy yderst tungesting med orangegul, indenfor tungesting med pink. I midten franske knuder med hvidt.

Montering: Pil ritrådene ud og opløs vliesen med lunkent vand. Læg delene til puld ret mod ret, ri og stik delene sammen. Pres sømmene. Pres broderiet fra vrangen og sy frisen sammen til en ring. Læg puld og frise ret mod ret og stik delene sammen. Pres sømmen nedad, væk fra pulden. Fold den nederste del af stoffet om til vrangen, klip sømrummet af og sy kanten til med heksesting.

Opskriften er fra Hjemmet nr. 2, 2011