Bag med børnene i ferien
Foto: Henrik Freek Christensen

Bag med børnene i ferien: Brunsviger, scones, havregrynsboller og rugbrødskage

Gå i køkkenet med børnene, og bag saftig brunsviger, skønne scones, sunde havregrynsboller og en uimodståelig rugbrødskage - MUMS!



Rugbrødskage med solbærskum

Udgangspunktet for denne kage er en gammeldags rugbrødslagkage. I stedet for at dele bunden i to, topper vi kagen med flødeskum vendt med sukkerdryssede solbær og chokoladespåner. Uhm ...

Tid: ca. 30 minutter plus
bagning.

(1 kage)
Dej:
3 æg delt i hvider og blommer
150 g sukker
125 g mørkt rugbrød
1 spsk. hvedemel
1 spsk. kartoffelmel
1 spsk. kakaopulver
1 tsk. bagepulver

Solbærskum:
300 g optøede solbær
50 g sukker evt. mere
2,5  dl piskefløde

Pynt: 50 g mørk chokolade høvlet i spåner

1.
Pisk æggeblommer og sukker hvidt til en æggesnaps.
2.
Blend rugbrødet, til det er findelt, og rør det i æggesnapsen.
3.
Bland mel med kartoffelmel, kakaopulver og bagepulver, og rør det i dejen.
4.
Pisk æggehviderne stive, og vend dem forsigtigt i dejen.
5.
Fordel dejen i en springform på ca. 22 cm diameter foret med bagepapir. Bag bunden
i en forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 20 minutter.
6.
Afkøl kagen.
7.
Drys solbærrene med sukker.
8.
Pisk fløden til en tyk skum. Smag på solbærrene – er de stadig sure, tilsættes lidt mere sukker. Vend forsigtigt solbær med flødeskum.
9.
Top kagen med solbærskum, og pynt med spåner af mørk chokolade.

Tip
Er jeres børnebagere ikke så vilde med solbær, kan I bruge samme mængde optøede jordbær eller hindbær i stedet for.


Havregrynsboller med hvede

Hvidt brød er altid vældig populært hos børn, fordi brødet er blødt og tyggevenligt. Med det  i tankerne bagte vi bløde, hvide boller med både havregryn og hvid hvede, en melsort, som  er mere fiberrig end almindeligt hvedemel. Resultatet blev alsidige boller, som kan spises til morgenmad, som mellemmåltid eller med fyld som sandwich i madpakken.

Tid: ca. 30 minutter plus hæve- og bagetid.

(12 stk.)
2 dl A38 eller tykmælk
3 dl vand
50 g gær
1 spsk. salt
1 spsk. sukker
1 æg
150 g grovvalsede havregryn (kan erstattes af almindelige havregryn)
500 g hvid hvede
1 æg til pensling
grovvalsede havregryn til drys

1.
Hæld A38 og vand i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt salt, sukker og æg.
2.
Rør først havregryn og dernæst hvid hvede i væsken, og rør dejen sammen, til den har en tyk grødlignende konsistens. Dæk skålen til med et viskestykke, og lad dejen hæve et lunt sted i 1 time.
3.
Fordel dejen i 12 klatter på en bageplade med bagepapir. Lad bollerne hæve tildækket ved stuetemperatur i ca. 30 minutter.
4.
Pensl bollerne med sammenpisket æg, og drys med havre¬gryn. Bag bollerne i forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 20 minutter.



Rosinscones

Scones hører festlige lejligheder til, fordi de er fyldt med både smør og fløde. De er rigtig lækre nybagte, men daggamle smager de også godt efter en tur på brødristeren. Spis dem i stedet for kage, enten som de er eller med smør og marmelade.

Tid: ca. 45 minutter inkl. bagning.

(10 stk.)
100 g sukker
100 g blødt smør
1 dl piskefløde
2 æg
75 g rosiner
375 g hvedemel
1 tsk. bagepulver
1/2 spsk. kardemomme
1 æg til pensling
perlesukker til pynt
mandelflager til pynt

1.
Rør sukker og smør godt sammen. Tilsæt fløde, æg og rosiner.
2.
Bland hvedemel med bagepulver og kardemomme, og rør det i dejen. Ælt dejen sammen, til den er glat og smidig.
3.
Rul dejen ud, så den er ca. 1 cm tyk. Udstik dejen med en kvadratisk udstikker på ca. 5 x 5 cm, eller brug et glas.
4.
Læg bollerne på en bageplade med bagepapir, pensl med sammenpisket æg, og drys med perlesukker og mandelflager. Bag sconesene i en forvarmet ovn ved 200 grader i 15-20 minutter, til de er gyldne.


Brunsvigerkage

Fynsk brunsviger, når den er bedst! Dejen hæver i formen, og dernæst er små barnefingre perfekte til at lave hullerne i dejen.

Tid: ca. 15 minutter plus hæve- og bagetid.

(2 stk.)
50 g smør
2 dl mælk
25 g gær
1 tsk. sukker
1 tsk. salt
ca. 350 g hvedemel

Fyld:
125 g smør
125 g brun farin
1 spsk. sirup

1.
Smelt smørret ved svag varme. Tag gryden af varmen, og hæld smørret i en skål. Tilsæt mælken. Når væsken er lillefingervarm, opløses gæren heri. Tilsæt sukker og salt.
2.
Ælt hvedemel i dejen og ælt, til dejen er glat og smidig. Rul dejen ud, så den passer i størrelse til en stor tærteform. Læg dejen i en form foret med bagepapir. Læg et viskestykke over dejen, og lad den hæve tildækket et lunt sted i ca. 30 minutter.
3.
Kom smør, brun farin og sirup i en gryde, og kog massen op til en flydende remonce.
4.
Lav huller i dejen med fingrene, og hæld remoncen på. Bag brunsvigerne i forvarmet ovn ved 225 grader i ca. 12 minutter.

► SE OGSÅ: Verdens bedste hindbærsnitter
► SE OGSÅ:
Lækker luftig citronfromage
► SE OGSÅ:
Lækker chokoladekage uden mel



Se, hvad vi ellers skriver om: Kage, Brunsviger og Scones