Birkes
Foto: Henrik Freek Christensen

Birkes

Birkes 'buns'

Birkes ’buns’
Tid: ca. 30 min. plus hæve- og bagetid

(9 stk.)
2½ dl letmælk
75 g smør
50 g gær
25 g sukker
1 knivspids salt
1 æg
2 tsk. stødt kanel
reven skal af 1 økologisk citron
ca. 550 g hvedemel
1 æg til pensling

Fyld:
25 g smør
100 g sukker
3-4 spsk. blå birkes

1. Lun mælken, og smelt smørret heri. Væsken skal kun være fingervarm. Hæld væsken i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt sukker, salt, æg, kanel og citronskal. Ælt hvedemel i væsken lidt ad
gangen. Hold evt. lidt af melet tilbage. Ælt, til dejen er glat og smidig. Stil dejen tildækket til hævning et lunt sted i 1 time.
 
2. Rul dejen ud til en firkant ca. 60 x 40 cm.

3. Smelt smørret, og pensl på dejen. Drys med sukker og birkes. Rul forsigtigt dejen sammen som til en roulade. Læg papirforme i en plade med faste muffinforme. Skær dejen ud i 9 stykker, og læg dem med snippen nedad i papirformene. Har du ikke en plade med faste muffinforme, lægger du dej og papirforme i et ovnfast fad. Lad bollerne hæve ca. 30 min.

4. Tænd ovnen på 200 grader. Pensl med sammenpisket æg, og bag bollerne i ca. 20 min., til de er gyldne.