Opskrift på citron-birkes kage
Foto: Line Thit Klein Citron-birkes kage

Opskrift på citron-birkes kage

printer Print
plate 7

2 dl birkesfrø
1,5 dl kogende vand
smør og mel til bradepanden
3,5 dl hvedemel
2 tsk bagepulver
¼ tsk salt
1 tsk vaniljesukker
125 g smør
2,5 dl sukker
4 store æg
2 økologiske citroner, skallen heraf

Glasur
2 citroner, saft heraf (ca. 0,5 dl – tilføj evt. lidt varmt vand)
ca. 2,5 dl flormelis

Sådan laver du kagen

1. Anbring birkesfrøene i en varmefast skål, og hæld det kogende vand over. Lad frøene stå og trække en times tid eller mere. Dog maksimalt 3 timer. Tænd ovnen på 175 grader, og smør en lille bradepande, ca. 20 x 25 cm, med smør og drys den med mel.

2. Bland de tørre ingredienser som mel, bagepulver, salt og vaniljesukker, og sæt dem til side.

3. Bland smør og sukker, og pisk det grundigt i 3-4 minutter, indtil massen er lys og luftig. Tilsæt derefter birkesfrøene og miks godt, indtil blandingen er ensartet. Tilsæt nu æggene et ad gangen, og husk at skrabe siderne af skålen efter hvert æg. Kom den tørre blanding i sammen med citronskallen, og rør indtil dejen er glat.

4. Fordel dejen i formen, og bag kagen til overfladen er jævnt gylden, og en tandstik kommer ren ud – ca. 45-50 min. Når kagen har stuetemperatur, overtrækkes den med citronglasuren.

Tip:
Hjælp til at frigive smagen fra birkes ved at blødgøre frøene i kogt vand en times tid, og derefter køre dem en tur i blenderen. Det giver ikke alene ekstra smag, men også en sundere kage, fordi du derved får lettere ved at optage birkesfrøenes sunde olier.

Se, hvad vi ellers skriver om: Kage, Bagning, Dansk mad, Dessert og Bageopskrifter