Hjemmebagt rugbrød - så let er det!
SPONSORERET indhold

Hjemmebagt rugbrød - så let er det!

Hop med på surdejstrenden, og se, hvordan dejen vokser sig til et stort og velsmagende rugbrød. Har du ikke tålmodighed til surdej, så kast dig over den hurtige og lige så lækre variant bagt med gær eller de luftige rugbrødsboller.

Foto: Columbus Leth
18. okt. 2015 | Opskrift | BoligLiv



RUGBRØDSBOLLER

Bollerne indeholder masser af kerner og rug, men er en lettere version af rugbrødet. Bollerne smager godt til morgenmad, som sandwich til frokost eller som mellemmåltid, når sulten melder sig om eftermiddagen.
Tid:
25 min. + hæve- og bagetid

(10 stk.)

3 dl vand
25 g gær
1 spsk. salt
1 spsk. honning
1 æble
150 g 5-kornsblanding
150 g rugmel
250 g sigtemel
lidt 5-kornsblanding til pynt

1. Hæld vandet i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt salt og honning. Riv æblet på den grove side af et rivejern, og rør det i væsken sammen med 5-kornblanding og rugmel. Rør sigtemel i dejen lidt ad gangen, og ælt dejen længe, ca. 10 min. Brug gerne en røremaskine. Alternativt kan du bruge gode håndkræfter.

2. Drys lidt mel over dejen, og stil den tildækket til hævning et lunt sted i ca. 2 timer.

3. Slå dejen ned på et bord drysset med ganske lidt mel. Del den klistrede dej skødesløst i 10 stykker, og form dem kun ganske lidt og så godt, du nu kan.

4. Fordel brødene på to bageplader med bagepapir, og lad dem hæve i ca. 30 min. 5. Tænd ovnen på 225 grader varmluft. Drys brødene med frø og korn, og bag dem i ca. 20 min.

TIP
I stedet for 5-kornsblanding kan du bruge en blanding af knækkede rugkerner, solsikkefrø, hørfrø, græskarkerner og sesamfrø.


FENNIKELRUGBRØD

Rugbrødene kræver ikke surdej og er derfor hurtige at lave. Vi tilsætter lidt fennikelfrø, så brødet får en let krydret lakridsagtig smag.
Tid:
ca. 20 min. plus hæve- og bagetid

(2 brød)

½ dl fingervarmt vand
30 g gær
4 dl mørkt øl, f.eks. brown ale, porter eller lign.
2 spsk. mørk sirup
1 spsk. salt
1 spsk. stødte fennikelfrø (kan udelades)
200 g knækkede rugkerner
50 g hørfrø
450 g rugmel

 

1. Hæld vandet i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt øl, sirup, salt, fennikelfrø, rugkerner og hørfrø.

2. Rør rugmel i dejen lidt ad gangen, mens der røres godt. Dejen skal være våd og lidt klistret.

3. Form dejen, så godt du kan, til to brød, og læg dem på en bageplade med bagepapir. Lad brødene hæve tildækket ved stuetemperatur i 3-4 timer. 4. Stil brødene i en kold ovn ved 175 grader, og bag dem i ca. 50 min. Afkøl brødene på en bagerist.


SURDEJSRUGBRØD - TRIN FOR TRIN
Lav din egen surdej, forkæl den som et lille barn, og nyd de lækre rugbrød fra eget bageri.
Tid: ca. 40 min. plus hæve- og bagetid
(2 stk.)

Trin 1
Dag 1: 1 dl yoghurt naturel 1 dl vand 10 g gær 1 tsk. salt 100 g rugmel Rør yoghurt med vand, gær, salt og rugmel. Lad surdejen stå tildækket på køkkenbordet i 2 døgn.

Trin 2
Dag 3: 1 liter vand 1 portion surdej 2 spsk. salt 350 g knækkede rugkerner 600 g rugmel Hæld vandet i et stort dejfad, og opløs surdejen heri. Rør salt, knækkede rugkerner og rugmel i væsken, og rør dejen ensartet. Dæk dejen med et fugtigt opvredet viskestykke, og stil dejen til hævning på køkkenbordet til næste dag.

Trin 3
Dag 4: 1 øl, f.eks. hvidtøl, maltøl eller porter – vælg øl efter smag 2 spsk. mørk sirup 125 g hørfrø 125 g solsikkefrø 125 g græskarkerner 500 g rugmel Rør i dejen. Rør øl, sirup, hørfrø, solsikkefrø, græskarkerner og rugmel i dejen, og rør den godt sammen. Den er tung, og det kræver en stor ske og gode kræfter.

Trin 4
Tag nu 300 g surdej fra til næste bagning. Surdejen opbevares i en beholder med tætsluttende låg. Den holder sig ca. 3 uger.

Trin 5
Smør 2 rugbrødsforme. Fyld dejen i formene. Dæk dejen med et fugtigt opvredet viskestykke, og stil dejen til hævning på køkkenbordet i 2 timer.

Trin 6
Tænd ovnen på 100 grader. Pensl overfladen med lidt vand, og bag rugbrødene på nederste rille i 1 time. Hæv varmen til 175 grader, og bag brødene i yderligere 2 timer. Dæk dem evt. med folie, så de ikke bliver for mørke. Afkøl brødene ca. ½ time i formene, inden de vendes ud på en bagerist.

TIP
Hver gang du bager, kan du gemme 300 g surdej til næste bagning, og derved springe trin 1 over.


► SE OGSÅ: Gode tips til glutenfri bagning
 
► SE OGSÅ: Smagen i en nøddeskal: 4 lækre desserter med hasselnødder