Dans dig glad til ALT for damernes årlige danse-event i København

Opskrift på brunkager
Foto: Privat Julen er først rigtig, når der kommer brunkager på bordet. Hjemmelavede, selvfølgelig!

Opskrift på brunkager: Johanne Schmidt Nielsen

Johanne Schmidt Nielsens klassiske brunkager

Disse brunkager laver politiker Johanne Schmidt Nielsens mor efter en opskrift hun, som hun selv udtrykker det, fandt i Information "for hundrede år siden". Opskriften er af Helle Brønnum Carlsen, og Johanne elsker når hendes mor hiver en plade af de små herligheder ud af ovnen.

Opskrift på brunkager

  • 500 g smør
  • 500 g sukker
  • 250 g sirup
  • 250 g grofthakkede mandler
  • 7g stødt nellike
  • 25 g stødt kanel
  • 50 g  sukat
  • 15 g potaske (opløst i lidt vand)
  • 1 kg hvedemel

 

Sådan laver du brunkagerne:

Kom smør, sukker og sirup i en gryde og smelt det næsten til kogepunktet. Tilsæt de grofthakkede mandler, stødt nellike og kanel, sukat, potaske (opløst i lidt vand) og hvedemel. 

Ælt det hele til en fast dej, der gerne må overnatte i køleskabet eller fryses ned i lange ruller.

Hver rulle udskæres til tynde småkager og bages v. 175 grader i 5-8 min. til de har fået lidt overfladeændring og ligner brunkager.

Pas på! Lad dig ikke narre af, at brunkagerne endnu er bløde. Når de er kølet lidt af, vil de blive sprøde. Bager man dem lige så sprøde, som man ønsker at spise dem, ender de med at blive helt hårde.

Brunkagerne skal efter afkøling på bagerist opbevares i dåse med tætsluttende låg.

Johanne Schmidt-Nielsen

Er folketingsmedlem for Enhedslisten og bor på Nørrebro.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brunkager, Julesmåkager og Johanne Schmidt-Nielsen