
SPONSORERET indhold
Jordskokkesuppe med kartofler og bacon
Jordskokker er en skøn rodfrugt, der både kan bruges i supper og rå i salater. Der skal lidt tålmodighed til at skælle de små rødder, men det er umagen værd. Her får du opskriften på en skøn jordskokkesuppe med kartofler og sprød parmaskine eller bacon på toppen:
Jordskokkesuppe til 4 personer |
Total: 55 min |
Arbejdstid: 20 min
Ingredienser
Det skal du bruge til jordskokkesuppe med kartoffel & bacon
- 1 løg
- 1 stor bagekartoffel
- 750 g jordskokker
- olivenolie (til stegning)
- 1 liter hønsebouillon
- 3 kviste timian
- 1 dl piskefløde
- 1 tsk. muskatnød
- evt. 1 spsk. smør
- salt & friskkværnet peber
- PYNT:
- 70 g parmaskinke eller bacon
- 1 bundt frisk kørvel
- TILBEHØR:
- evt. brød
Næringsindhold
-
Energi pr. person:542 Kcal
-
Fedt:30 %
-
Protein:16 %
-
Kulhydrat:54 %
Sådan laver du jordskokkesuppe
- Pil løget, og hak det fint.
- Skræl kartoffel og jordskokker, og skær dem i små terninger. Steg dem sammen med løget i olie i en gryde, uden at de tager farve. Hæld bouillon ved, og bring gryden i kog. Tilsæt timiankviste.
- Kog suppen ved lav varme i ca. 20 min., til kartoffel og jordskokker er møre. Blend suppen i en blender eller med en stavblender direkte i gryden.
- Tilsæt fløde, revet muskatnød og evt. smør, og smag til med salt og peber
- Rist parmaskine på panden i et par min., til den er sprød. Eller steg bacon sprødt på en pande.
- Servér jordskokkesuppen rygende varm med smuldret parmaskinke og frisk kørvel på toppen og evt. brød til.
Tip: Jordskokkesuppe kan sagtens laves i god tid og fryses ned. Du kan også lave dobbelt portion og fryse resten ned.
Du kan også lave jordskokkesuppe med andre toppings end parmaskinke. Prøv fx:
Jordskoksuppe med æble

Jordskokkesuppe med østers

Nem jordskokkesuppe med ingefær

Jordskokkesuppe med rødbedechips

Eller prøv denne superlækre opskrift på jordskokkesuppe med rejer

Opskrift: Sandra Leigh Draznin/Foto: Thomas Hergaard
Arbejdstid: 20 min.
Koge/stegetid: 20 min.
Fryse-egnet
Ingredienser:
- 300 g jordskokker
- 1 løg (finthakket)
- 1 spsk olivenolie
- lime
- 1/2 l grønsags- eller hønsebouillon
- 150 g kæmperejer (eller 150 g pillede rejer)
- salt og peber
Sådan gør du:
- Skræl jordskokkerne og skær dem i små stykker.
- Sautér løg bløde i olie og tilsæt jordskokker og fintrevet limeskal. Steg under omrøring et par min. og tilsæt bouillon.
- Lad suppen simre til jordskokkerne er helt møre - ca. 15 min. Blend suppen og giv den et opkog.
- Smag til med limesaft, salt og peber.
- Pil rejerne og rist dem på en pande med olie 3 min. Krydr med salt og peber og server med suppe og brød.
Derfor skal du spise jordskokker:
- Mange undgår at købe jordskokker, da de godt kan virke lidt besværlige og utilnærmelige bag deres knudrede og jordede ydre. Andre ved ikke, hvad de skal stille op med dem, og det er faktisk synd og skam, for jordskokker er en superlækker spise.
- Når jordskokker er i topform, er de spændstige og sprøde med en udtalt nøddesmag. Derudover har de en herlig sødme, som minder om både kastanjer og artiskokbund. Sødmen kommer fra sukkerstoffet insulin (ikke at forveksle med hormonet insulin), og de kan nydes rå, stegt, kogt, bagt og braset.
- Vælg altid knolde, der er store og regelmæssige, så er de nemlig langt nemmere at skrælle, og det skal de, for det er ubehageligt med sandknasende jordskokker.
- I rå form er jordskokker gode revet i remoulader og salater – gerne sammen med æble og nødder.
- Det er dog vigtigt, at jordskokkerne er helt sprøde og saftspændte, hvis ikke du er så heldig at kunne hente egen avl i haven, kan du lægge dem i iskoldt vand inden brug, så skulle de gerne genvinde spændstigheden.