Lagkage med rabarber
Foto: Martin Dyrløv

Skøn opskrift: Lagkage a la bedstefars skæg

Denne lagkage med rabarber er inspireret af "Bedstefars skæg". Marengsen er pisket med rabarbersirup og de to kager er lagt sammen med rabarberkompot.

printer Print
clock Total: en time
plate 1 kage til 10 personer

Rabarberkompot og -sirup:

650 g rabarber
200 g sukker
½ stang vanilje

Kager:

250 g blødt smør
250 g sukker
2 tsk. vaniljesukker
¼ tsk. salt
4 æggeblommer
250 g hvedemel
2 tsk. bagepulver
2 dl mælk

Rabarbermarengs:

4 æggehvider
1 knsp. salt
125 g flormelis
ca. 1 dl rabarbersirup
evt. rød eller lyserød farve

Sådan gør du

  1. Rabarberkompot: Rens rabarberne, og skær dem i små stykker. Bland 500 g rabarber, 125 g sukker, vaniljekorn i en gryde, og varm op under låg til rabarberne safter.
  2. Tag låget af, og kog kompotten ved svag varme i ca. 8 min. Afkøl.
  3. Rabarbersirup: Kog 150 g rabarber med 75 g sukker, vaniljestang og ¼ liter vand i 15 min.
  4. Si saften (bland frugten fra sien i kompotten), og kog saften ind til sirup i ca. 20 min.
  5. Kager: Pisk smør, sukker, vaniljesukker og salt cremet med en håndmikser i 2-3 min. Pisk æggeblommerne i én ad gangen.
  6. Sigt mel og bagepulver sammen, og rør det i dejen skiftevis med mælken.
  7. Bred dejen ud i 2 smurte og sukkerdryssede springforme (22-24 cm). Bag kagerne ved 160 grader varmluft i ca. 25 min. Tjek med et træspyd, at kagerne er gennembagte.
  8. Rabarbermarengs: Pisk æggehviderne stive med salt, og pisk sigtet flormelis i lidt ad gangen, til det bliver en blank marengs. Pisk rabarbersiruppen i lidt ad gangen, og tilsæt evt. en smule farve.
  9. Fordél rabarbermarengs på de to kager, og bag dem i yderligere 12-15 min., til marengsen er let gylden. Afkøl.
  10. Læg de to kager sammen med rabarberkompot. 
Se, hvad vi ellers skriver om: Rabarber, Kage, Marengs, Lagkage og Bageopskrifter