Lækre luciaboller

Foto: Thomas Hergaard

Lækre luciaboller - opskrift fra Hjemmet

Lækre luciaboller

I Sverige fejrer man Lucia den 13. december, og den dag dufter hele Sverige af nybagte boller. Det er safranboller, der bages i mange forskellige faconer – alt efter den lokale tradition.

star star star star star
Ikke nok bedømmelser
×

Din Bedømmelse

Tak for din bedømmelse!

printer Print
plate 16-18 dobbelte boller
Ingredienser

Arbejdstid: 45 min.
Hævetid: 2 timer
Bagetid: 15 min.
Fryse-egnet
1 g hel safran
2 spsk kogende vand
25 g gær
¼ l mælk
1 æg
550 g hvedemel
75 g smeltet smør
75 g sukker
1 tsk salt
evt. ½ tsk gurkemeje
Pynt: rosiner og 1 æg til pensling

  1. Rør safran ud i kogende vand.Rør gæren ud i lun mælk (maks. 37 grader) og tilsæt æg, halvdelen af melet samt safranvandet. Lad dejen hæve tildækket 1 times tid.
  2. Rør den igennem og tilsæt afkølet, smeltet smør, sukker, salt og evt. gurkemeje. Tilsæt resten af melet (hold lidt tilbage) og ælt dejen godt igennem, til den er blød og smidig. Lad den hæve tildækket 20-30 min.
  3. Vend dejen ud på et meldrysset bord og ælt den igennem. Del den i 2 stykker, tril dem til pølser og del hver pølse i 18 lige store stykker.
  4. Tril dem til tynde pølser (ca. 24 cm lange), sno dem som omvendte s’er og læg dem enkeltvis eller 2-3 på kryds på bageplader med bagepapir. Stik rosiner i snoningerne og lad bollerne hæve tildækket 20-30 min.
  5. Varm ovnen op til 225 grader varmluft (250 grader almindelig ovnvarme). Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag dem 12-15 min. – til de er gyldne og gennembagte. Lad dem afkøle på en rist.
  6. Nyd dem gerne, mens de endnu er lidt lune – og helst med koldt smør.
star star star star star
Ikke nok bedømmelser
×

Din Bedømmelse

Tak for din bedømmelse!

Se, hvad vi ellers skriver om: Julemad