Naomi Campbell

Foto: Getty Images Naomi Campbells lange lokker er altid velplejede. Skal dine være det samme?

Frisør myter og løgne

5 løgne, din frisør fortæller dig

Vi går din frisør på klingen og tester, om der tales sandt, når de belærer dig om dyre hårprodukter og hvor ofte, du bør blive klippet.

Mange af de råd, vi får hos frisøren, skal tages med et gran salt. For kan det virkelig passe, at vi skal bruge hele vores opsparing på månedlige klipninger og dyre hårprodukter? Og gror håret hurtigere, jo oftere man får det klippet?

LÆS OGSÅ: Her er 9 håropsætninger, du nemt kan kaste dig over

Vi har testet nogle hårmyter hos Sanne Bidstrup, medejer af den anerkendte frisørsalon, Grau i København. I denne artikel får du svar på følgende:

Skal en shampoo være dyr, før den er god?

Det er ikke nødvendigvis prisen, der afgør om shampooen er god, men det er som regel mere omkostningsfuldt at bruge gode ingredienser i en shampoo. Sanne Bidstrup synes, at en god shampoo er betonet af, hvad der er i den, så kig på etiketten, og forhold dig kritisk til den:

"En tur ved frisøren kan hurtigt løbe op i mange penge, hvis man skal have fyldt shampoohylden op med dyre, lækre frisørprodukter. Gør op med dig selv, hvilken type shampoo der er vigtig for dig. Økologisk, plantebaseret eller en shampoo, som skummer meget og er blød. Alt det er med til at afgøre, hvilken shampoo der er bedst for dig," siger Sanne Bidstrup.

Skal jeg klippes hver sjette uge for at holde håret sundt?

Mange af os må synke langt ned i den bløde frisørstol og skamfuldt indrømme, at det er alt for lang tid siden, vi er blevet klippet. Der er dog ikke nogen, der siger, du behøver at haste til frisøren hver sjette uge, med mindre du har en speciel kort frisure, du vil vedligeholde.

"Det er helt klart en myte. Når man bliver studset, er det egentlig bare for at holde håret sundere og pænere. Der er ikke nogen tidsgrænse på, hvor ofte man skal til frisøren. Jeg har langhårede kunder, der bliver klippet en gang om året. Jeg ville aldrig råde dem til andet, for det fungerer for dem, og deres hår ser sundt ud. Det handler meget om, hvilken type hår du har, for har du et meget slidt og farvet hår, er det selvfølgelig sundere for håret at blive klippet lidt oftere," siger Sanne Bidstrup.

Hvis du farver håret, er det en god ide at blive klippet lidt oftere, da kemi er med til at slide. Sanne Bidstrup vil altid anbefale, at du går til en professionel, når du skal klippes, men hvis du stoler på din egen hånd og klipper håret selv, er det vigtigt, at du investerer i en ordentlig frisørsaks. Smid køkkensaksen langt væk, for den er så sløv, at den faktisk knækker håret fremfor at klippe det.

Er det usundt at vaske hår hver dag?

"Det er ikke usundt at vaske håret hver dag, men det er proceduren, der ofte følger med en hårvask, der kan være skadelig for håret. Mange skal have føntørret og glattet håret efter et bad, og det er usundt at gøre hver dag. Et tykt, krøllet hår har ikke brug for at blive vasket hver dag, mens et fint hår hurtigt fedter og derfor skal vaskes hver dag for at sidde pænt," siger Sanne Bidstrup.

Fordelene ved ikke at vaske håret hver dag er den olie, vi producerer i hovedbunden, der kaldes sebum. "Den er ekstrem nyttig for hovedbunden og håret," påpeger Sanne Bidstrup, der samtidigt også godt forstår, hvor vigtigt det er, at håret sidder godt, så man derfor kan have svært ved ikke at vaske håret hver dag.

Hvis du vasker håret hver dag, er det vigtigt at købe en shampoo, der er blid mod håret. Det kan f.eks. være en shampoo uden sulfater.

Gror mit hår hurtigere, hvis det bliver klippet oftere?

Vi farer til frisøren for at få klippet håret jævnligt, for ellers gror det jo ikke! Men kan det virkelig passe, at vi får hår som Rapunzel, når vi får klippet spidserne?

Vil du gerne have langt hår, kan det være en fordel at blive klippet jævnligt, så du ikke behøver at få klippet så meget af længden på én gang. Så ser det også hele tiden sundt og lækkert ud, siger Sanne Bidstrup og afkræfter hermed den ellers fastgroede myte:

"Det er meget individuelt, hvor meget hår vokser, men håret vokser ikke hurtigere af, at det bliver klippet."

Hvor mange stylingprodukter SKAL jeg eje?

Shinespray, hårspray, hårpudder, krøllecreme, saltvandsspray. Listen over livsnødvendige stylingprodukter er lang, men behøver vi nødvendigvis fylde vores badeværelse op med alverdens produkter, vi måske alligevel ikke får brugt?

"Det ville være alt for indviklet at have 10 produkter stående på hylden, og her kan det være godt at gå til en frisør, hvis ikke man ved, hvilke produkter der er gode for ens hår. Jeg ville aldrig råde mine kunder til at købe 10 produkter, det ville være alt for meget, for man behøver kun 2-3 produkter," siger Sanne Bidstrup.

Hvis du har glat hår, anbefaler Sanne Bidstrup en proteinspray og en paste, og hvis du har krøllet og tykt hår, anbefales en leave in conditioner, en saltvandsspray og en paste til slut. Så optimerer du stylingen, da håret får fugt. Husk: altid plejeprodukt før stylingprodukt.

Blev du klogere? Det gjorde vi!

Se, hvad vi ellers skriver om: Skønhed, Hår og Frisurer