SPONSORERET indhold

Majestætens smykkeskrin: Her er både uvurderlige brocher og et par blå øreringe af plastik

Vores dronning har en beundringsværdig smykkesamling med både juveler, diamanter – og plastikøreringe fra Matas. For dronningens valg af pynt er aldrig tilfældigt. Vi har samlet et udpluk her.

Af: Vibeke C. Larsen Foto: Scanpix m.fl.
01. apr. 2022 | Mode | Hendes Verden

I dronning Margrethes smykkeskrin ligger der et par blå øreringe lavet af det pureste plastik. Margrethe fandt dem i Matas i Gråsten en sommerdag for 20 år siden, og hun bruger dem gladeligt.

dronningens blå øreringe fra matas.jpg
I dronningens smykkeskrin finder man også et par blå plastikøreringe fra Matas.

"Jeg synes selv, at de er flotte. De er lækre, de er flot blå, og det er plastik, men når det er af god kvalitet, så er det godt," siger dronningen i bogen En dronnings smykkeskrin – 50 år som regent fortalt i smykker.

"For mig er det sådan et rigtigt sommersmykke. Jeg kommer i sommerhumør, når jeg tager dem frem."

blaa-oreringe.jpg
Disse plastikøreclips købte dronningen i Matas i Gråsten. Her bærer hun dem til sommerballet i Fredensborg Slotshave i 2019. Foto: Claus Bo Kristensen/Scanpix.

Symboler og minder

De mange smukke smykker giver et indblik i dronningens første halve århundrede som regent.

"For dronningen er et smykke et symbol og bærer af minder, historie og venskaber, og hun er meget bevidst om, hvordan hun bruger dem," siger Thomas C. Thulstrup, museumsdirektør for Kongernes Samling.

Hesteskobroche.jpg
Den lille hestesko er en gave fra Margrethes far, som hun fik som 13-årig, da grundloven blev ændret i 1953 og gjorde hende til tronfølger. Foto: Jens Peter Engedal.

"Man tager ikke en kæmpe broche på til noget, der er mere stilfærdigt, og man kommer ikke rendende med den første og den bedste lille nål til en stor begivenhed. Der skal være en sammenhæng; det skal i hvert fald rent æstetisk se ordentligt ud, og hvis der så også er en dybere sammenhæng, giver det jo et ekstra lag", siger majestæten og fortæller videre:

"Smykkerne skal klæde det tøj, man har på. De skal også stå til begivenheden. Man tager jo ikke en masse brillanter på, når man går i slacks og sweater, vel? Eller det gør jeg i hvert fald ikke."

Smykke-uniform

Som research har Thomas C. Thulstrup bladret adskillige årgange af blandt andre Billed-Bladet igennem for at få et indblik i, hvordan dronningen gennem tiden har brugt sine smykker.

LÆS OGSÅ: 14 gange Margrethe har bevist, at hun er den ultimative modeblogger-queen

"Der er en rød tråd gennem dronningens brug af smykker. Til en given begivenhed har hun et bestemt smykke på, der fortæller en historie eller har tilknytning til et sted eller en person. For hende er det som en uniform, for som kvindelig regent har hun modsat kronprinsen ingen uniform," forklarer museumsdirektøren.

Perlepoire.jpg
Perlepoire-sættet er ikke skabt som en helhed, men betragtes i dag som én og er nok det mest anvendte af dronningens smykkesæt. Hun bærer det ofte i udlandet, hvor kronjuvelerne ikke kan medbringes. Foto: Jens Peter Engedal.

Når dronningen besøger Aarhus, bærer hun for eksempel altid den broche, hun har fået af byen, og når hun stævner ud med kongeskibet Dannebrog, er der et anker i reverset.

"Det er dronningens måde at kommunikere historie og traditioner på. Når hun besøger Aarhus, bærer hun brochen for at vise sin taknemmelighed og glæde over at være tilbage i byen," siger Thomas C. Thulstrup.

Fars gave

Da Margrethe trådte ud på Christiansborg Slots balkon en iskold januardag i 1972 og blev udråbt til dronning af daværende statsminister Jens Otto Krag, bar hun en lille hestesko-broche i rødguld besat med rubiner. Smykket var en gave fra hendes far, Frederik 9., der var død dagen før.

"Hendes far gav hende smykket som et ”held og lykke, min pige”, da tronfølgeloven blev ændret i 1953, da dronningen var 13 år," fortæller Thomas C. Thulstrup, og derfor var dronningen heller ikke i tvivl om, at hun skulle bære sin fars gave.

Perlepoirediadem.jpg
Diademet, der hører til dronningens perlepoir-sæt. Foto: Jens Peter Engedal.

"Brochen sidder, så man kan se den, ikke bare som en tilfældig lille ting. Det er selvfølgelig helt bevidst," siger hun.

LÆS OGSÅ: Margrethe ville ikke være dronning: Jeg løb ud af klasselokalet og stortudede

Siden har dronningen båret hestesko-brochen ved mange lejligheder, for eksempel under sin tale til folket ved begyndelsen af coronapandemien i 2020 og senest ved den udsatte genforeningsfest i Sønderjylland sidste sommer.

Dundrende flot

På det første officielle fotografi i 1972 bar den unge dronning det imponerende perlepoire-sæt, som består af diadem, halskæde, øreringe og to brocher. Et sæt, der senere er blevet hendes signatursmykker.

"Der skulle tages et fotografi af mig i fuld mundering, og det er et dundrende flot diadem, så det skulle sandelig på," fortæller dronningen.

Hesteskobroche-billede.jpg
Dronningen bar brochen fra sin far, da tronskiftet blev proklameret af statsminister Jens Otto Krag på Christiansborg Slot 15. januar 1972, dagen efter Frederik 9.’s død. Foto: Egmont Historiske Arkiv.

Sættet kom til Danmark, da den svensknorske prinsesse Lovisa blev gift med den kommende Frederik 8. i 1869. Dronning Margrethe bærer det ofte til begivenheder i udlandet, hvor kronjuvelerne ikke må medbringes, som til Sveriges kronprinsesse Victorias bryllup i 2010.

"Jeg har det ikke på, når vi besøger lande, hvor man ikke skal komme buldrende med alt for meget. Så finder jeg noget lidt mere diskret – hvis man kan kalde et diadem for diskret," forklarer regenten.

Kærlighedsgaverne

Dronningens samling består af både historiske smykker som kronjuvelerne, arvede smykker samt smykker, hun har købt eller fået i gave. I dronningens smykkeskrin findes derfor også mange beviser på prins Henriks kærlighed.

Smykkerne fik han lavet af danske guldsmede eller købte dem på sine rejser. Til parrets sølvbryllup i 1992 forærede prinsgemalen dronningen en smuk tredobbelt perlekæde med rubiner og små guldfigurer udført af den danske guldsmed Torben Hardenberg.

Perlepoire-billede.jpg
Perlepoire-sættet bærer dronningen ved store officielle begivenheder, og det betragtes som hendes signatursmykke. Navnet kommer af de pæreformerede perler. Foto: Egmont Historiske Arkiv.

Blandt de mest kendte smykker er dog margueritbrochen, som dronningen har fået af sin mor.

"Dronning Ingrid har spillet en stor rolle i at lære sine døtre, hvordan man bærer sine smykker," fortæller museumsdirektøren.

"Eksempelvis har dronningen ikke huller i ørerne, for det havde pæne piger ikke dengang."

Dronningen selv husker, hvordan hun og hende søstre syntes, det var spændende, når deres mor udvalgte smykker til store begivenheder.

Hobrosmykke.jpg
Dronningen modtager ofte smykker fra organisationer, institutioner og kommuner. Brochen yderst til venstre er fx en gave fra Hobro og forestiller vikingeborgen Fyrkat. Den hører sammen med et sæt ørenringe, der skal symbolisere andre danske trelleborge. Foto: Jens Peter Engedal.

"Hun lærte os at omgås de fine gamle smykker med en blanding af nysgerrighed og respekt. At der er en historie bag tingene, at det er værd at kende historien og være opmærksom på den," siger dronningen.

Stakåndet af glæde

Margueritbrochen er beklædt med diamanter, som stammer fra dronning Ingrids mor, den svenske kronprinsesse Margareta, der døde 38 år gammel. Margareta blev, ligesom dronningen, kaldt Daisy, det engelske ord for marguerit.

"Brochen fortæller en historie om kontinuitet i familien. Dronning Ingrid bar første gang smykket til sit bryllup i 1935, og det var en gave fra hendes far. Og dronningen bar det første gang til sit bryllup i 1967 som et lånt smykke," siger Thomas C. Thulstrup.

Margueritbroche.jpg
Margueritbrochen forærede dronning Ingrid sin datter på hendes 60-årsfødselsdag i 2000. Dronning Ingrid havde selv fået brochen af sin far til sit bryllup i 1935. Brochens mange diamanter stammer fra dronning Ingrids mor, den svenske kronprinsesse Margareta. Foto: Jens Peter Engedal.

Dronning Ingrid bar brochen, da hun fyldte 90 år i 2000, og derefter forærede hun sin datter den i fødselsdagsgave, da Margrethe samme år fyldte 60.

LÆS OGSÅ: Her er dronning Margrethes mest ikoniske citater gennem tiden

"Jeg tror, min mor ville give den, så den ikke bare lå og ventede på, at hun døde. Det var jeg meget, meget, meget rørt over, kan jeg huske. Det gjorde mig helt stakåndet, da hun kom med den. Det havde jeg aldrig ventet," fortæller dronningen.

Selv bærer hun ofte brochen til store begivenheder i familien, for eksempel prins Christians konfirmation 15. maj sidste år.

Margueritbroche-billede.jpg
Farmor bar sin margueritbroche, da barnebarnet kronprins Christian blev konfirmeret i Fredensborg Slotskirke 15. maj 2021. I ørerne har hun de såkaldte vandfaldsøreringe. Foto: Bo Nymann.

Safir i barselsgave

Da kronprinsesse Mary fødte kronprins Christian, forærede dronningen sin svigerdatter en smuk safirbroche, som hun selv havde fået af sin mor, og dermed viderefører dronningen traditionen med at lade smykker gå i arv.

"Jeg tror, at jeg selv blev meget rørt over, at min mor gav mig den, og at det skabte en særlig forbindelse, og derfor syntes jeg, at smykket skulle gå videre til prins Christians mor," forklarer dronningen.

Sølvbryllup.jpg
Sølvbryllupssættet, en tredobbelt perlekæde med rubiner og guldfigurer samt tilhørende øreringe, er lavet af guldsmed Torben Hardenberg på bestilling af prins Henrik. Foto: Jens Peter Engedal.ption

"Og kronprinsen stod min mor meget nær. Og jeg tænkte, at det ville have frydet hende, at nu havde han fået en lille søn, og at hans yndige kone fik den broche," siger dronningen.

Kronprinsessen bar brochen til kronprins Christians barnedåb, og på den måde fortsætter historien om de kongelige smykker.

Sølvbryllup highress.jpg
En smuk gave fra prinsgemalen til hans hustru, som dronningen fik til parrets sølvbryllup i 1992. Foto: Morten Bjørn Jensen/ Scanpix.

Dronning Margrethes citater stammer bogen En dronnings smykkeskrin – 50 år som regent fortalt i smykker af Heidi Laura. Politikens Forlag, 400 kr.

Anbefalet til dig