Coco Chanel

Foto: © Shahrokh Hatami, Agneta Fischer Vogue US © Condé Nast, Roger Schall © Collection Schall, François Kollar © Ministère de la Culture - Médiathèque du Patrimoine, Dist. RMN, © Hoyninguen Huene, Benoit Peverelli, Anne Combaz og Chanel. Coco Chanel i sin suite på Ritz.

Coco Chanel og Ritz

Her er kendis-hotspottet over dem alle i Paris

Hvad har Coco Chanel og luksushotellet Ritz med hinanden at gøre? En del faktisk. Mademoiselle boede her nemlig mange år af sit liv, mens verdenshistorien ændrede sig uden for de mondæne mure på Place Vendôme, der gennem tiden har huset kejsere og konger. Vi var med, da modehuset holdt show i Paris.

Der er luksushoteller, og så er der Ritz i Paris. Få emmer af den samme historie og sjæl, og med beliggenheden på en af verdens smukkeste pladser fås det ikke meget bedre. Designeren Gabrielle 'Coco' Chanels liv var tæt forbundet med Hotel Ritz, og derfor var det kun naturligt, at husets traditionsrige Métiers d'Art-show Paris Cosmopolite i december blev afholdt på stedet, hvor dets stifter levede i 34 år. Arven efter hende fornægter sig da heller ikke, for du kan i dag bo i Suite Coco Chanel på 2. sal. For en mindre formue vel at mærke.


Coco i sløjfer og flæser i 1937, to år før Anden Verdenskrig brød ud, og der stadig var grund til at feste

Da Gabrielle Chanel åbnede sin første hattebutik i 1910 i Rue Cambon nummer 21, var Ritz det mest elegante luksushotel i verden og lå kun et par trin derfra. Aristokrater, forviste monarker, forfattere og skuespillere med hang til raffineret luksus og intriger holdt til i den smukke bygning, der dannede den perfekte ramme for Cocos mingleren med kunder og netværk. Ritz blev (selvfølgelig) hurtigt et af hendes yndlingssteder, og i 1935 flyttede hun permanent ind i en suite på 3. sal med udsigt over Place Vendôme.


En femmer på, at det er tatar på gaflen. Frokost på Ritz i 1939

Forinden havde hun gennem årene besøgt suiterne på hotellet med sin store kærlighed Arthur 'Boy' Capel og senere den russiske komponist Igor Stravinsky. Det siges sågar, at formen på den berømte plads inspirerede hende til udformningen af låget på en af verdens mest ikoniske parfumer, nemlig Chanel N°5.

Mademoiselle Chanel elskede at socialisere med tidens kreative. Her i sin suite omgivet af maleren Salvador Dali, kunstneren Jean Cocteau, Gala Dali og en ukendt beundrer. Billedet er fra amerikansk Vogue i 1940

Coco boede gennem årene forskelige steder på hotellet og gik hver dag over til sit couturehus i Rue Cambon og returnerede for at sove i sit værelse på Ritz. Hun socialiserede med særlig velhavende klienter, der kun iklædte sig haute couture og boede på hotellet i månedsvis, mens de placerede ordrer i Rue Cambon, inden de vendte hjem med kufferterne fyldt med værdifulde klæder.

Da Anden Verdenskrig brød ud i september 1939, besluttede Coco Chanel sig for at lukke sit couturehus. "Now is not the time to make dresses," var ordene. Det meste af hotellet blev overtaget af tyskerne, ikke mindst alle værelserne ud mod Place Vendôme, og Mademoiselle måtte tage til takke med værelser bagerst i hotellet. De kommende år delte hun mellem sit hus ved Riveraen, Schweiz og Ritz.

Hun boede stadig på Ritz, da hun genåbnede sit modehus i 1954 og døde i sin suite 10. januar 1971.


Altan-misundelse er en grim ting. Men Coco Chanels balkon med udsigt over Place Vendôme ville ikke være af vejen

Suite Coco Chanel med udsigt over Place Vendôme er i dag en hyldest til en af verdens største designgenier, der er udødeliggjort gennem sine kreationer. Suiten er holdt i beige, sort og hvidt, fuldstændig i Cocos ånd. Reproduktioner af fotografier af portrætfotografen Cecil Beaton og tegninger af Karl Lagerfeld pryder de smukke lokaler, der genkalder Gabrielle Chanels ekstraordinære liv.
Vi flytter gerne ind.


Der må have duftet af blomster og pudder. Gabrielle Chanel i sin suite på Ritz i 1965

LÆS OGSÅ: Mød manden, der klæder Kirsten Dunst og Lena Dunham på i køkkentern og kaninører

Værd at vide om Ritz

  • Ritz blev åbnet i 1889 af schweizeren César Ritz og var indbegrebet af luksus og finere cuisine og ikke mindst sagnomspundne intriger og kærlighedsaffærer blandt velhavende aristokrater, forviste monarker og celebriteter.
  • Ritz var det første hotel i verden, der havde badeværelser ensuite, telefoner og elektricitet i hvert rum.
  • Hotellet holdt sin standard under Anden Verdenskrig, hvor tyskerne besatte Paris og bookede adskillige etager på hotellet. Deres våben blev efterladt udenfor, ingen uniformer var tilladt på hotellet, og lavt rangerende officerer havde ingen adgang.
  • Pablo Picasso, Ingrid Bergman, Marcel Proust, Sophia Loren (hun kaldte det "det mest romantiske hotel i verden"), Marlene Dietrich og Ernest Hemingway var stamkunder. Det siges, at Hemingway engang bestilte 73 martinier, den største omgang i hotellets historie på det tidspunkt – hotellets Bar Hemingway er derfor opkaldt efter ham.
  • Diana, prinsesse af Wales, spiste middag med sin kæreste Dodi Fayed i Imperial Suiten før den fatale bilulykke, der kostede dem begge livet i 1997.
  • Hotellet har mere end 50 suiter – 14 af dem er en hyldest til berømte gæster gennem tiden, fx Chopin, F. Scott Fitzgerald, Maria Callas, Charlie Chaplin, Marcel Proust og Ernest Hemingway.

Paris Cosmopolite

Chanels Métiers d´Art-show 2017, hvor modehuset hyldede kunsthåndværket i de parisiske atelierer, fandt sted på det nyrenoverede Ritz. Kollektionen er inspireret af ånden på Ritz på den tid, hvor Coco Chanel slog sine folder på hotellet, og der blev drukket champagne i spandevis og røget cigaretter, så det var en sand lyst.


"Yo, Karl, ka' De li' østers?" Pharell Williams i perler og godt humør, efter han har gået catwalk for Chanel i vinterstuen på Ritz


At gå show for Chanel skal selvfølgelig foreviges med en selfie


Chanelmuse Cara Delevingne åbnede showet i hvidt tweed og blomster i håret


Lily-Rose Depp i guldkreation med kig til maven

LÆS OGSÅ: Sådan har du aldrig set Dronning Elizabeth, Donald Trump eller Theresa May

Rendez-vous på Ritz

Chanel ved, hvordan man holder show med bravour. Til Paris Cosmopolite i december 2016 indlogerede Karl Lagerfeld husets venner på Ritz i 48 timer med cocktailfest, koncert og mousse au chocolat-kursus i hotellets køkken.


Stella Tennant tog sig et hvil ovenpå al den festivitasen og smækkede benene op i F. Scott Fitzgerald-suiten


Sangerinde og skuespiller Willow Smith gav et nummer til cocktailfesten på Ritz. Her med sin mor, Jada Pinkett Smith


Geraldine Chaplin, datter af Charlie Chaplin, boede i suiten opkaldt efter sin far

Skuespillerinden Julia Goldani Telles klar til fest i sort og hvidt


Vanessa Paradis (th.) havde taget sin søster Alyssa Paradis med til datteren Lily-Rose Depps catwalkdebut


I hopla. Lily-Rose Depp opfører en lille dans i sin suite til ære for fotografen


Model og DJ Soo Joo Park træner the Chanel way ved poolen


Karaoke-tid. Parisiennen Caroline de Maigret giver et nummer med rapperen G-Dragon


Pharell Williams hygger med sin gode veninde, kunstneren og modellen Cuba Tornado Scott

Se, hvad vi ellers skriver om: Design og Modeuge