Han taler dæmpet og affekteret, mens han arrangerer sin stråhat på bordet foran os og sipper af sin sorte kaffe. Vælger sine ord med omhu og holder en venlig, men bestemt øjenkontakt interviewet igennem. Han er yderst velklædt i et løsthængende, sommerligt jakkesæt og professionel til benet.
"På mange områder er jeg som en 80-årig mand indeni," siger han på et tidspunkt uden skyggen af ironi, og man er næsten tilbøjelig til at tro ham. Lige indtil Mark Kenly Domino Tan, som er opvokset på noget så glamourøst som en tankstation i Ry, fniser drenget og slår ud med hænderne: "Og andre gange er jeg bare 12 år."
Den danske designkomet er i virkeligheden netop fyldt 28 år og godt i gang med at etablere sit tøjmærke i København. Det har været et særdeles travlt år, siden han i oktober 2013 grundlagde firmaet, der nu, præcis et år senere, har tre modeshows på Copenhagen Fashion Week i bagagen og en fin nominering til DANSK Design Talent – Magasin Prisen, der uddeles ved en storstilet modeevent 9. oktober. Designkonkurrencen blev skabt af DANSK Magazine og Magasin og blev afholdt for første gang i efteråret 2013, hvor designeren Anne Sofie Madsen løb med æren som årets danske designtalent. I år er det, foruden Mark Kenly Domino Tan, designerne Freya Dalsjø, Kjetil Aas og Trine Lindegaard, der konkurrerer om en præmie på 500.000 kr., inklusiv et modeshow under Copenhagen Fashion Week til januar i Magasin. Og skal man tro jungletrommerne i den københavnske modeverden, bliver det Mark Kenly Domino Tan og Freya Dalsjø, som skal kæmpe tæt om prisen 9. oktober.
"Det kan være med til at give en lille, nystartet virksomhed som vores et skub fremad, og så er det selvfølgelig en enorm cadeau at blive udvalgt af så kompetente branchefolk, som tror på én," siger han.
Fremtidens beklædning
Mark Kenly Domino Tan har til huse i en af Københavns ældste bygninger i Indre By i en hvidkalket kælder, der kan dateres tilbage til 1680'erne. Da Eurowoman kigger forbi en varm sommermorgen i juli, summer det af hektisk aktivitet i de lavloftede lokaler. Forberedelserne til den københavnske modeuge i august er i fuldt sving, og langs den ene væg hænger færdige styles til det kommende catwalkshow, parate til at indtage deres plads i spotlyset. Frem for at skabe lettilgængeligt stangtøj baseret på internationalt dikterede sæsontendenser dykker Mark Tan som en anden Issey Miyake ned i selve materialernes formsprog med en undersøgende kreativitet, der udmunder i lige dele kunstværker og bud på fremtidens beklædning. Et materiale, han er særlig begejstret for, er BoB, en metervare, som bruges i bilindustrien, og som er udviklet af en italiensk industriel designer. Det er et tykt, elastisk materiale med prægede prikker, der er både ufattelig slidstærkt, og som ikke krøller.
"BoB kræver ikke meget vedligeholdelse, så det skal ikke vaskes eller renses særlig ofte. Materialet kan blive lidt tykt til brug i det danske klima, men vi satser på at markedsføre det i Asien under navnet Made in Denmark. Vi samarbejder med en systue i København, som syr hele programmet af metervarer leveret af det danske firma Kvadrat. Det er et dyrt program, men der er en god historie i det," fortæller designeren.
"Vores udtryk er ret internationalt, men værdisættet i firmaet er meget skandinavisk. Vi arbejder med så få materialer som muligt – når vi fx laver en jakke, prøver vi at lave den i ét materiale uden at forarbejde det for meget. Det med at bearbejde et materiale, til der næsten ikke er noget af det oprindelige tilbage, som man fx tit ser med denim, giver ikke så meget mening for mig. Der går enormt mange ressourcer på at bearbejde tingene," forklarer han.
10-årig kjoledesigner
Mark Kenly Domino Tan er søn af en dansk mor og en kinesisk far, som mødte hinanden i 1977, da faderen var sømand og slog vejen forbi Danmark. Sammen med sin storebror er designeren vokset op på familiens tankstation i Ry – ikke umiddelbart et kreativt mekka for en aspirerende designer. Men Marks interesse for syning viste sig ikke desto mindre alligevel i en så tidlig alder, at designeren i dag nærmest ikke kan huske, hvornår han kreerede sine første kjoler i dukkestørrelse.
"Da jeg blev lidt ældre, begyndte jeg at købe stof i en lokal forretning hos en sød dame ved navn Jytte. Hende kom jeg meget hos. Under en kulturnat, da jeg var 10 år, spurgte jeg hende, om jeg ikke måtte sy nogle kjoler til hendes forretningsvindue, og det fik jeg lov til. Der kom en del omtale ud af det, både i lokalavisen, og jeg kom i Snurresnups Søndagsklub. Derefter blev jeg hyret til at sy nogle kjoler til tv-værten Michèle Bellaiche, og jeg medvirkede i programmet Wonder Kids," fortæller han, som var det den mest naturlige ting i verden at foretage sig for en 10-årig knægt. En 10-årig knægt med en arbejdsdisciplin som en dybt ambitiøs voksen mand, vel at mærke.
I samme alder begyndte Mark at komme hos en lokal pensioneret kjolesyerske, Inger, som havde en pigeklub, hvor en flok ældre damer mødtes en gang om ugen og syede.
"Og der sad jeg så, som 10-årig, og syede og spiste pulverkage med damerne. Inger var meget dygtig og hjalp mig med at realisere en masse projekter," siger han.
LÆS OGSÅ: Cecilie Copenhagen åbner pop-up shop i Nørgaard paa Strøget
Designerens spirende stjernestatus som en 'one-to-watch'-designer blev understreget med fed tusch, da han i en alder af 12 år designede en kjole til selveste (daværende) prinsesse Alexandra og derefter fik flere private kunder. Mens han endnu gik i folkeskolen i Ry, pendlede Mark daglig efter skole til Aarhus, hvor han arbejdede hos skrædderen Marianne Carøe og udviklede sine evner som kjoleskaber. Den unge designers asiatiske rødder fornægtede sig ikke – og gør det heller ikke den dag i dag – i hans kreationer:
"Min far er opvokset i Malaysia, som jeg flere gange har besøgt. Den helt anderledes kultur har præget mig senere hen, og min farmor, som går meget uniformeret klædt, har fx altid været et stærkt billede for mig," fortæller han.
Som 16-årig kørte Mark Kenly Domino Tan med egne ord død i at designe kjoler for en stund. Presset for konstant at skulle nå store deadlines og levere kjoler til 30-40.000 kr. stykket blev for udmattende, og han gik nye veje for at få afløb for sin kreativitet. Han arbejdede bl.a. med scenografi og kostumer for Betty Nansen Teatret i København, startede som stylist med agent i både England og senere også herhjemme med hjælp fra sit store vennenetværk af modeller og fotografer. Desuden arbejdede han sig igennem nogle ganske prominente praktikforløb i Paris hos henholdsvis Balenciaga, Alexander McQueen og Sonia Rykiel.
"Efter flere år med arbejde på mange forskellige projekter – kortfilm, musikvideoer, teater etc. – skulle der ske noget andet for mig. Jeg besluttede mig for, at jeg skulle have en uddannelse. Jeg ville viske tavlen ren og finde mit eget fokus og min egen æstetik," fortæller Mark Kenly Domino Tan, som startede på Designskolen Kolding som 23-årig. Et forløb, han beskriver som enormt lærerigt, og som førte til, at han i 2012 vandt H&M's nationale designpris for nye talenter og således var blandt finalisterne til den internationale H&M-designpris i 2013.
Efter at have færdiggjort sin bachelor flyttede det danske designtalent til England, hvor han påbegyndte en kandidat på Royal College of Art i London, men hjemlandet ville ikke slippe ham: I foråret 2013 blev han inviteret til at holde sit første modeshow på den københavnske modeuge i august, og da overvældende god respons fra modebranchen og pressen fulgte, besluttede Mark, sammen med sin forretningspartner Trine Marie Holm Hansen, sig for at blive i Danmark og grundlægge firmaet Mark Kenly Domino Tan.
Tøj, der kræver karakter
"Og her er vi så," smiler designeren og tager endnu en slurk af sin kaffe.
Det har været et hektisk år for designeren for at sige det mildt, som har lagt mange kræfter i at definere sit nye firmas grundværdier og målsætninger. Og man fornemmer, at halve løsninger og kompromiser ikke er begreber, han opererer med i sin travle hverdag.
"Jeg er indstillet på, at jeg skal leve på en sten de næste par år og vende hver en mulighed for forhåbentlig at kunne være så selektiv, som jeg gerne vil være, og komme ind hos de rigtige butikker og lave de ting, jeg gerne vil lave," siger designeren nøgternt.
Derudover lægger han stor vægt på gennemsigtighed og ansvarlighed i sin tøjproduktion:
"Ansvarsbevidsthed hører sig til, når man er en moderne tøjvirksomhed. Det kræver fx, at man indser, at man ikke kan lave ordentligt tøj for 200 kr., fordi der sidder nogle mennesker under trange kår, som det går ud over. Selvfølgelig kan vi ikke leve i et idealsamfund, men man skal være sig bevidst om, hvor tøjet kommer fra."
"På vores hjemmeside kan man splitte hver style fra kollektionen ad og se, hvad de enkelte led i produktionen har været. Så forstår man bedre slutprisen på produktet. Vi prøver at samle produktionen enkelte steder – vi får fx ikke tilsendt silke fra Kina, som vi så får farvet i Spanien for dernæst at købe lynlåse i Tyskland," forklarer designeren, som er fuldt ud klar over, at det for mange mennesker imidlertid naturligvis er et spørgsmål om økonomi, om man kan vælge det billigere producerede tøj fra.
"Hele min tilgang til at skabe tøj har jeg opfundet mellem egne hænder. Jeg synes, der generelt mangler noget berøring med tøjet i nutidens tøjproduktion, for der bliver ikke udviklet noget nyt, når maskiner gør alt arbejdet for os. Der, hvor der sker noget interessant, er, når man tager nogle andre slags metervarer, udfordrer formsproget lidt og skubber tingene fremad. Men der skal også være plads til mennesket i tøjet," siger han.
Hans kundekreds svinger i alder fra midt-20'erne til over de 50, og han slår fast, at han normalt ikke per se arbejder med særlige muser som inspiration for sine kollektioner.
"Det kan hurtigt komme til at lyde lidt højpandet, når man taler om den slags, men vi designer til intellektuelle kvinder, som er meget bevidste om, hvad de gør, og hvilket præg de sætter på deres omverden. Både gennem deres arbejde, deres holdninger og deres tøjstil. Det er helt sikkert kvinder, der stiller høje krav, for vores kunder må nødvendigvis også have de værdier, som vi designer ud fra. Vi er klar over, at vi ikke henvender os bredt, for tøjet kræver noget af de kvinder, der skal have det på. Ikke mindst kræver det karakter at skinne igennem," forklarer designeren.
I løbet af det seneste år har firmaet oplevet en stigende interesse fra både ind- og udland for de skulpturelle design i anderledes materialer.
"Tøjet i BoB-materialet har fået en del opmærksomhed, for folk er ikke vant til at gå i tøj, som kræver noget form og er stift i det. Man er mere vant til jersey og 'slatne' ting. Der er en udfordring i at lave skulpturelt tøj, for det kræver plads og mere omtanke. Men det skal nok komme. Folk skal bare se det nok gange for at forstå det," siger han.
Kaffekoppen er tom, og i studiet venter dagens opgaver, både med forberedelse til modeugen og til DANSK Design Talent – Magasin Prisen. Og ikke mindst et besøg på modemessen i Paris til oktober.
Suset på catwalken
Et par uger senere, en onsdag formiddag i august, er en broget skare af det københavnske modefolk på vej mod Den Frie Udstillingsbygning på Østerbro, hvor Mark Kenly Domino Tan viser sin forår/sommer 2015-kollektion kl. 11. I det minimalistiske, højloftede lokale bænkes de forsamlede langs væggene, inden showet starter, og en engel går gennem lokalet. En efter en kommer modellerne ud, som menneskelige svaner med glidende bevægelser, iført kreationer ulig noget andet hidtil set på årets modeuge. Der er en drøm af en fuchsia-farvet kjole med kig til skuldre og ankler, fejende flot i tykt BoB og dog ganske enkel i snittet, en smuk pelsfrakke i sælskind, jakker og nederdele, der emmer af tidløs elegance, og en gulvlang, stropløs balkjole i et så simpelt, futuristisk snit, at den ville få Oscar-kjolerne på den røde løber i L.A. til at ligne tarvelige klude ved sammenligning. Kinesisk silke blandes med BoB-materialet, pels og voluminøse former med stringente striber.
Ikke så snart er showet ovre, før de første positive reaktioner vælter ind på Instagram: "Fantastisk start på dagen hos Mark Kenly Domino Tan!", "Elskede Mark Kenly Domino Tans show", og "Magic can happen!"
"Vi går ikke efter at være superrevolutionerede inden for det, vi laver, men vi synes alligevel, at vi skaber nogle klassiske styles med fremtidsperspektiv," sagde Mark Kenly Domino Tan, da vi mødtes i juli.
Efter det veloverståede show på Copenhagen Fashion Week er der ingen tvivl om, at designeren har mere end gjort sig fortjent til sin plads på den danske modescene. Og så er spørgsmålet egentlig bare: Er du også klar til BoB?
LÆS OGSÅ: Topshop går i partnerskab med Beyoncé