smooth

Foto: Privat Selima Utsijeva er indehaver af klinikken Smooth og stifter dagligt bekendtskab med tabuer omkring kropsbehåring. Nu skal det være slut.

Her er de største tabuer om kropsbehåring: ALLE kvinder har hår i numsen

Hos skønhedsklinikken Smooth er de specialiseret i permanent hårfjerning, og der er snart ikke det sted på kroppen, hvor de ikke har fjernet hår. Indehaver af klinikken Selima Utsijeva oplever dog stadig rigtig mange tabuer, når det kommer til kropsbehåring. Her fortæller hun om nogle af de største.

Nogle elsker deres kropsbehåring. Andre hader den.

Uanset om man gør det ene eller det andet, er de mørke hår på kroppen (som ingen af os kan sige os fri fra) forbundet med en masse tabuer.

Heldigvis er fokus på området blevet større med årene, og det kan være med til at nedbryde nogle af de mange tabuer.

Én af forgangskvinderne er Selima Utsijeva, der ejer skønhedsklinikken Smooth. På klinikken beskæftiger hun sig bl.a. med permanent hårfjerning på kroppen og i ansigtet, og hun vil gerne være med til at italesætte de mange tabuer, hun dagligt bliver mødt af.

Hvilke områder på kroppen er de hyppigste steder, folk får fjernet hår?

”Brasiliansk (hårfjerning i kvindens intimområde, red.) og armhuler er på toplisten, og det er nok fordi, at det er de områder på kroppen, hvor hårene er tykkest og mørkest. For mange betyder det gener som røde knopper, indgroede hår, kløe og ubehag ved barbering. Ofte kan det ved barbering være umuligt at få et helt glat resultat, da hårrødderne kan være så mørke, at de stadig er synlige, selvom områderne er nybarberede. Der er også mange, der får fjernet hårene på benene, da det for mange er lækkert ikke at skulle bekymre sig om at barbere dem. Og så udfører vi faktisk også mange behandlinger i ansigtet, da flere kvinder oplever uønsket hårvækst her.”

Hvor er det mærkeligste sted, at man kan fjerne hår på kroppen?

”Hos Smooth går vi meget op i at understrege, at der ikke findes nogen mærkelige steder at få fjernet hår på kroppen. Så hvis du tror, at du er den eneste, der har hår mellem ballerne, kan du godt tro om igen, for ALLE kvinder har hår i numsen. Jeg gentager: ALLE kvinder. Derfor inkluderer vi også altid området mellem ballerne i vores brasilianske behandling.

Vi oplever, at mange kvinder synes, at det er mærkeligt, at de f.eks. pludseligt får mørke hår omkring brystvorterne, mellem brysterne og på baglårene. Årsagen er ofte hormonelle udsving, som rammer mange kvinder i alderen 25-35 år. Det er altså helt naturligt, og der er intet mærkeligt i at få det fjernet med permanent hårfjerning.”

LÆS OGSÅ: Sådan fjerner du mørke hår i ansigtet

Er der et motiv, som er særligt populært at få lavet ved en brasiliansk behandling?

”Mange gør sig overvejelser om, hvorvidt de kommer til at fortryde, at alle hårene er væk, når de bliver ældre. Derfor vælger nogen at beholde en stor trekant, og så fjerner vi bare alt håret uden for trekanten – altså i bikinilinjen, nede ved kønslæberne og mellem ballerne.”

Hvor er det mest tabubelagte sted at få fjernet hår blandt kvinder? Og mænd?

”Hos kvinderne er det nok det tidligere nævnte område mellem ballerne. Det er lidt sjovt, for vi behandlere ved jo, at I har hår der, så der er slet ingen grund til at være flov over at booke en behandling for at få det fjernet. Derudover er det, som ofte bliver betegnet som mandlig hårvækst, omkring brystvorterne, mellem brysterne, fra navlen og ned, ryggen, maven og i ansigtet noget af det mest tabubelagte, og især på hagen kan hårene være rigtig stride, nærmest som skæg.

Vi har mange mænd, der får permanent hårfjerning på ryggen og maven, men det mest tabubelagte område for dem er uden tvivl intimområdet. Vi møder mange mænd, som er nysgerrige på behandlingen, men de tør ikke rigtig at spørge ind til den, og så er mange bange for smerten. Når vores behandlere så fortæller om alle fordelene, og at det er en populær behandling, bliver de helt vildt begejstrede.”

Er der hårfjerning, I har sagt nej til at lave?

”Det hænder faktisk ofte, at vi må sige nej til at lave permanent hårfjerning på nogle kunder. I de fleste tilfælde er det, hvis kunden er gravid, ammer, er på medicin som Isotretinoin (en A-vitaminkur mod akne, red.) eller har tatoveringer. Det er vigtigt, at vi kan stå inde for vores behandlinger, og at kunderne altid får det bedst mulige resultat, og er det ikke muligt pga. ovenstående, er vi nødsaget til at sige nej.”

Hvor er det mest grænseoverskridende sted at fjerne hår på andre?

”For os findes der ingen grænseoverskridende områder at behandle, men for kunderne er det uden tvivl intimområdet. Det er vigtigt at huske, at vi har lavet minimum 10 andre brasilianske behandlinger samme dag og flere tusinder i alt!

Vi sørger altid for, at kunderne føler sig trygge ved at skabe en rolig atmosfære, og så tager vi altid en individuel samtale med kunden inden behandlingsforløbet, og så får man altid tildelt den samme behandler. Det kan dog være en udfordring for os, hvis kunden er så utilpas, at han/hun lukker benene sammen, så vi ikke kan komme ordentlig til.”

Er der nogen, der reagerer voldsomt på den smerte, en behandling kan medføre?

”Hvis der er noget, man lærer i skønhedsbranchen, så er det, at folks smertetærskel er meget forskellig. Nogle reagerer slet ikke på behandlinger i intimområdet, selvom de bliver behandlet med en høj styrke, og andre kan næsten ikke holde det ud. Sidstnævnte er dog sjældent, da vores innovative maskine er smertefri, men det er noget psykologisk, fordi de er så nervøse inden. Det kan bl.a. skyldes, at man tidligere har prøvet permanent hårfjerning med IPL, der er enormt smertefuldt.”

Er der et mærkværdigt sted, hvor mænd får fjernet hår?

”Vi begynder at se flere og flere mænd, der gerne vil have fjernet hårene på deres arme og ben. Det er ofte mænd, der træner meget, for så kan en glat og hårfri hud være med til at fremhæve musklerne. Armhulerne er også blevet in hos mænd, da det kan mindske svedlugt, og så spår vi også mandens intimområde en populær fremtid.

Mænd er begyndt at synes, at det er okay at pleje sig selv, og ligesom at vi kvinder skal have lov til at bestemme, hvor vi vil have hår på kroppen, skal mænd kunne gøre det samme. Der har i mange år været en fordom om, at det ikke er særlig maskulint at få fjernet hår, men den fordom er mange mænd begyndt at bryde med, og vi ser da også flere og flere af dem komme på klinikken.”

Er der noget, der er særligt vigtigt at vide om hår på kroppen?

”Noget af det vigtigste, som vi altid påpeger til nye kunder, er, at det kun er få af dine hårsække, der er aktive på samme tid. På grund af hormoneller forandringer, der kan forekomme hele livet, ændrer vores hårvækst sig, og derfor bliver behandlinger med permanent hårfjerning aldrig 100 % permanent. Der vil nemlig altid være hår, der først bliver aktive og dukker op til overfladen senere i livet.” 

”Vi hører ofte kunder fortælle, at de er kommet til at barbere sig et sted som f.eks. på armene, hvor de før havde lyse dun, og nu er der så kommet mørke og stive hår. Det er altså en skrøne, at det sker ved barbering, for de mørke hår ville være kommet uanset hvad, da det er hårsække, der har været i dvale, og som nu er blevet aktive og er kommet op til overfladen.”

”Faktisk har vi hår nok til at ligne aber, da vi har samme antal hårsække – ca. fem millioner. Det er vores hormoner, der afgør, hvor fine eller tykke de er, og hvor mange der er aktive. Så hvis du pludseligt får hår et ”sjovt” sted, du ikke har haft før, så kan du tage det helt roligt, for det er helt normalt. De var kommet før eller siden. Hvis du ikke bryder dig om dem, kan du heldigvis få de, fjernet med permanent hårfjerning.”

Se, hvad vi ellers skriver om: Kroppen, Kropspositivitet og Hårfjerning