Dior Fusion Sneakers

Foto: Dior Sneakers fra Dior.

Sneakers gennem tiden

14 legendariske sneakers, du skal kende

Man skulle ikke tro, at et par sneakers kunne blive en del af historiebøgerne, men det er de blevet. Her er 14 af dem, og alt du skal vide.

Det findes flere sneakers derude, end du kan nå at puge på et helt liv, men nogle er mere langtidsholdbare end andre.

Vans Slip On (1976)

Fra grundlæggelsen i 1966 og op gennem 70'erne gik det stærkt for amerikanske Vans. Mærket blev hurtigt en favorit inden for den californiske skaterkultur, og med hjælp fra netop skateboarders og BMX-riders blev Vans #44 udviklet – og de ikoniske 'slip ons' var født.

Converse Chuck Taylor All Star (1917)

Den første deciderede basketstøvle, Converse All Star, blev skabt af grundlæggeren Marquis Converse. All Stars var en såkaldt high top, der gik op på anklen for at give støtte til spillernes ankler. Seks år senere, i 1923, blev basketballspilleren Charles Hollis 'Chuck' Taylor ambassadør og sælger for All Star. Han kickstartede, hvad der skulle blive en af de bedst sælgende skomodeller nogensinde.

Adidas Superstar (1969)

Basketstøvlen er den første low top af sin slags og går i folkemunde under betegnelsen 'shell toe' pga. den mønstrede snude. Mest kendte er de nok for at være rapgruppen Run DMC's foretrukne sko, der med sangen My Adidas i 1986 gjorde skoene så populære, at Adidas som det første sportspand nogensinde indgik et samarbejde og en sponsoraftale med en rapgruppe.

Asics Gel Lyte III (1991)

Gel Lyte III ramte sneakermarkedet tilbage i 1991 og er siden blevet en del af det japanske mærkes retrolinje. Løbeskoene med de genkendelige striber har især på det seneste opnået en del hype i forbindelse med Asics' samarbejde med streetwear-pioneren Ronnie Fieg, der med nye farvenuancer og kombinationer igen har gjort Asics cool.

Nike Air Jordan (1985)

Nikes måske bedste træk til dato var, da firmaet i midt-80'erne underskrev en samarbejdsaftale med Chicago Bulls' Michael Jordan. De første Air Jordans i rød og sort var i strid med NBA's reglement om, at spillernes sko skulle være hvide, men Michael Jordan insisterede på at spille i sine Jordans, hvilket kun intensiverede hypen. Nike betalte uden tøven bøden på de 5.000 dollars for hver kamp, skoene var på banen, hvilket var et ubetydeligt beløb i forhold til, hvor indpingende samarbejdet skulle vise sig at blive.

Keds Champion Canvas Original (1892)

Keds siges at være de første egentlige sneakers. Skoene med gummisåler og kanvastop blev i 1892 skabt af U.S. Rubber Company, der bestod af ni mindre gummifapikanter, der var gået sammen for at skabe Keds som resultat af, at man havde udviklet en ny måde at behandle gummi på, som man kaldte vulkanisering.

New Balance 420 (1979)

New Balance har eksisteret siden 1906, men det er først inden for de seneste fem år, at mærket for alvor er slået igennem herhjemme. Måske kan New Balance endda tage noget af æren for den stigende interesse for sneakers blandt kvinder. Den klassiske model 420 er en del slankere end så mange andre sneakers og tilgængelig i alle størrelser, hvilket uden tvivl har været med til at booste efterspørgslen – især hos kvinderne.

Nike Air Force 1 (1982)

Nikes populære sneakers var den første model fra Nike med 'air'-teknologi, som er luftpuder i sålen, der giver bedre stødabsorbering. Bruce Kilgore er designeren bag de legendariske basketstøvler, og han opkaldte den efter præsidentens fly Air Force One, hvilket siger meget om ambitionerne for skoen.

Puma Suede (1968)

Suede er en af Pumas mest ikoniske modeller. Skoene blev for første gang lanceret under OL i Mexico City af den prominente atlet Tommie Smith. Siden er klassiske modeller som Basket Classic, Clyde og States fra Puma blevet videreudviklet ud fra Suedes originale design.

Reebok Classic Leather (1987)

Reeboks Classic Leather har måske haft sin storhedstid, men ikke desto mindre er skoene stadig yderst populære. Især når man tager i betragtning, at sommerens absolutte hotteste sneakerfarve uden tvivl er hvid.

Adidas Stan Smith (1971)

Du husker sikkert hypen fra tidligere i år, da de ikoniske tennissko i læder blev relanceret. Oprindelig var skoene opkaldt efter den franske tennisspiller Robert Haillet, men i 1971 blev skoene omdøbt og opkaldt efter den amerikanske og mere talentfulde spiller Stan Smith.

Nike Free (2004)

For kun få år siden så man Nike Free 2.0 her, der og alle vegne. Ja, faktisk kunne du hverken gå online eller ud på gaden uden at blive konfronteret med de lette løbesko. I år kan de første Nike Free-modeller fejre 10-års jubilæum, og skoene er stadig manges foretrukne fodtøj pga. deres lette vægt og høje komfort, der stræber efter at give den ultimative bare foot-oplevelse.

Superga 2750 (1925)

Den ikoniske model 2750 havde til hensigt at sammensmelte den italienske afslappede livsstil med sportswear. Næste år kan skoene fejre deres 90-års fødselsdag, og med deres tidløse design er vi sikre på, at de kommer til at være på markedet længe endnu – især hvis de fortsætter med de populære samarbejder, som hidtil har talt The Row, Rita Ora og Alexa Chung.

Fila The Cage (1993)

I 2011 fejrede det italienske (i dag sydkoreansk ejede) firma sin 100-års fødselsdag. På trods af mange år på markedet var det først op gennem 90'erne, at de virkelig slog sig an på sportssko, heriblandt The Cage, som var et par basketstøvler, hvis navn refererede til det hegn af metalkæder, der afgrænser udendørs basketballbaner.

Se, hvad vi ellers skriver om: Sneakers, Sko og Trends