Test dig selv: Er du afhængig af at shoppe?
SPONSORERET indhold

Test dig selv: Er du afhængig af at shoppe?

Vores klummeskribent er svært glad for at shoppe. Og det er især yngre kvinder ifølge en ny forskningsrapport, der klandrer en hel del for at lide af overshopping.

Foto: Alamy
31. jan. 2016 | Mode | Eurowoman

KLUMME: Har jeg shoppet, selvom jeg ikke havde en rød reje? Kan jeg blive helt hyper, når jeg når til "skønhedsafdelingen" i det lokale supermarked, når jeg er i sommerhus? Har jeg mere end én gang følt, hvordan mit humør er blevet løftet til himmelhøjder af at købe endnu et styks fodtøj? Guilty as charged.

LÆS OGSÅ: "De bedste køb er dem, man forelsker sig i, hver gang man bruger dem"

Ovenstående er for mig indicier på, at jeg er mere end almindeligt glad for at shoppe. Faktisk kan jeg ikke forestille mig et liv uden shopping, selvom jeg stort set starter hver uge med en dyb indånding og et nu-prøver-vi-igen: Stop med at bruge så mange penge.

LÆS OGSÅ: Ny dansk designer: "Jeg elsker more is more"

Ifølge Videnskab.dk er jeg ikke alene med mit problem – Gud ske lov. Faktisk er der så mange kvinder, der shopper for meget, at nyere forskning viser, at særligt yngre kvinder lider af "løse penge", hvor problemet er langt mindre hos vores kønsmæssige modpart og de ældre.

Forskeren bag undersøgelsen er psykospecialist Cecilie Schou Andreassen, der er tilknyttet Institut for Samfundspsykologi ved Universitet i Bergen (UiB). Hendes forskningsrapport, der er blevet til i samarbejde med forskere fra blandt andre Standford University, er blevet blåstemplet, da den i efteråret sidste år blev bragt i det internationale tidsskrift Frontiers in Psychology. Cecilie Schou Andreassen siger blandt andet på universitetets hjemmeside:

- Kvinder og yngre er klart mere sårbare over for at udvikle shoppingafhængighed end mænd og ældre. Det starter typisk i slutningen af teenageårene og begyndelsen af tyverne, men synes at aftage med alderen.

Tjek. Min shopping kulminerede i midten af tyverne, da jeg var færdig med at studere. Den havde sit højdepunkt i slutteenageårene, da weekend var lig med fest og ballade, hvilket for mig betød at føre sig selv frem på bedste vis - ergo var nye klæder og fodtøj på sin plads.

For at det ikke skal være løgn, har den norske forsker udviklet en række spørgsmål, du kan stille dig selv for at blive klogere på dit eget misbrug. Og hvis du tør læse videre, så er de herunder.

Hvis du kan erklære dig enig i fire eller flere af de følgende udsagn, er du ifølge forskningsrapporten afhængig af at shoppe:

- Du tænker hele tiden på at shoppe/købe ting.

- Du køber ting for at ændre på dit humør.

- Du køber så meget, at det har en negativ effekt på dine daglige forpligtelser (skole/job).

- Du føler, at du skal købe mere og mere for at opnå samme tilfredsstillelse.

- Du har bestemt dig for at shoppe mindre, uden at overholde det.

- Du føler dig dårlig, hvis du af en eller anden grund bliver forhindret i at shoppe.

- Du køber gerne så meget, at det går ud over dit velvære.

Personligt kunne jeg svare ja på fire ud af de syv spørgsmål, og det vil jeg vælge at se som, at det kunne være meget værre. Der er håb for mig. Hvor mange kunne du svare "ja" på?

Kilde: Videnskab.dk, Uib.no.


LÆS OGSÅ: Derfor er der gået nuttet nostalgi i moden

LÆS OGSÅ: Modens 7 vidundere: Her er dine uundværlige items

LÆS OGSÅ: Pernille Teisbæk: "Siden jeg var helt lille, har jeg været draget af Louis Vuitton"