Forelsket par
SPONSORERET indhold

5 ting, der gør forelskelsen langtidsholdbar

Hvordan får du kærligheden til at holde, når festen er ovre, og hverdagen rammer? Omkring halvdelen af alle par står ikke sammen, til døden dem skiller, men skilles meget før. Læs med, og få konkrete redskaber fra Daisy Løvendahl om, hvordan du kan styrke jeres parforhold, så I bliver ved med at føle forelskelsen.

Af: Daisy Løvendahl Foto: Getty Images
03. apr. 2020 | Sundhed | ALT for damerne

Igennem mit arbejde møder jeg mange par, som er i krise. Når utroskaben er sket, skilsmissen er blevet nævnt, eller konflikten fylder det hele, så kommer de. Uden at tænke over hvad det koster og villige til at tage fri fra arbejdet.

Stor respekt for det, for intet er så motiverende som smerte, men jeg drømmer om en verden, hvor det at arbejde med sit parforhold er lige så almindeligt som at gå hos en personlig træner eller købe en kogebog, fordi man gerne vil være bedre til at lave italiensk mad.

Derfor bliver jeg også ekstra glad, når jeg en gang imellem møder et par, som kommer, bare fordi de vil hinanden. Martin og Viktoria sidder overfor mig i sofaen med hinanden i hånden.

Martin tager ordet:

– Vi har det godt sammen. Vi blev gift for fire år siden, fik barn for to år siden, og nu vil vi gerne have nogle konkrete bud på, hvordan vi kan pleje hinanden og kærligheden. Det, har min kone lært mig, er vigtigt.

Han smiler til hende, og hun siger:

– Jeg har været gift før, og jeg kender faresignalerne. Små børn, ingen tid til at tale sammen, mindre sex, og pludselig er man gledet fra hinanden. Det ønsker jeg ikke med Martin. Vi skal fejre guldbryllup!

Læs også: Parterapi: "Jeg elsker ham som partner, men har ikke lyst til ham som mand

Nærvær skal være hverdag

Vi begynder i det små. For hvis man tænker over det, er livet ikke højdepunkterne, festerne eller det særlige. Livet er alle hverdagene, som meget hurtigt forsvinder i 7.000 små ting. Martin og Viktoria lever fulde liv. De har ikke meget tid, men jeg udfordrer dem på, at de ikke har tid til hinanden:

– I skal bruge 20 minutter sammen hver dag. Hvad skal I så vælge fra? Martin griner og siger, at Viktoria skal droppe Instagram. Hun siger, at han skal komme hjem lidt før, for han har en vane med lige at komme lidt senere fra arbejde, fordi noget skal ordnes.

Vi aftaler, at de fremover skal have daglige ”åndehuller” til bare lige at være sammen. Jeg smiler, da jeg forklarer:

– Om I taler om dagen, kysser eller er stille sammen, finder I ud af. Men I giver hinandens jeres fulde nærvær i de 20 minutter. Okay? De nikker begge, og Viktoria tilføjer:

– Det bliver dejligt. Jeg har også lagt mærke til at jo mere, at jeg føler mig i kontakt med Martin, desto mere får jeg lyst til ham. Både til sex, men også til bare at være sammen. Hvorimod jeg trækker mig, bliver bitter og vred, når jeg ikke føler, vi er forbundet.

De fælles drømme

Når vi bliver gift, lægger vi også drømme for fremtiden. Vi drømmer om de børn, vi skal have, huset vi skal bo i og ferierne sammen. Det er så godt! For det styrker os som par. Men mange glemmer at forny deres drømme, som livet bevæger sig. Da jeg fortæller om dette, bliver Martin meget berørt:

– Jeg ved faktisk ikke, hvad jeg drømmer om mere, for jeg har hende, som jeg vil være sammen med, vi bor dejligt, og vi har et barn. Jeg er også glad for mit arbejde, men jeg savner at brænde for noget. Jeg plejede at løbe maraton, drikke fredagsøl med vennerne og have masser af tid til at være engageret i mit arbejde. Men nu ser jeg meget få, løber maks 7 km og er altid på vej videre. Det kunne jeg godt blive udkørt af.

Viktoria lytter og nikker. Så spørger hun:

– Hvad drømmer du om sammen med mig?

Læs også: "Jeg er bange for at være for meget"

Indvendigt hepper jeg på hende, for det er et virkeligt godt spørgsmål. Hun stiller det også uden at føle sig mindre elsket af Martin, selvom han taler om et savn efter andet end familieliv.

– Måske at rejse mere … Have et fælles projekt. Nogle gange drømmer jeg om at være det par, alle kommer og spiser hos. Have huset med alle festerne.

Viktoria smiler og siger:

– Vi kunne invitere naboerne til gryderet i morgen? Samtalen fortsætter om muligheder, drømme og værdier. Da jeg har sagt farvel og lukket døren, kan jeg stadig høre dem tale på trappen.

Anbefalet til dig