Hvis dit køleskab er fyldt med de rigtige råvarer, er det faktisk let at spise sundt
SPONSORERET indhold

7 tip til et sundere køleskab

Fyld køleskabet med sprøde grøntsager og råvarer af høj kvalitet, så glemmer du alt om knas og sukker.

Af: Emma Bech Foto: Alamy
16. okt. 2014 | Sundhed | ALT for damerne

De let tilgængelige fristelser er de sværeste at modstå, for hvis du ved, at der ligger en iskold plade chokolade eller en lækker chorizopølse i køleskabet, er det sværere at finde inspiration til sunde og lækre retter. Så følg ordsproget "ude af syne, ude af sind", og fyld køleskabet med sprøde grøntsager og råvarer af høj kvalitet.

1. Vand
Vand er en af de mest tilgængelige, men også vigtigste kilder til sundhed, fordi vand indeholder magnesium, kalcium og jod, som alle er næringsstoffer, der er med til at holde dig kørende i en travl hverdag. Fødevarestyrelsen anbefaler, at et voksent menneske indtager omkring to liter vand om dagen. Men vand fra vandhanen kan virke kedeligt, og stiller ikke altid tørsten.
Så hav altid en glasflaske med vand på køl, som du kan pifte op med blandt andet skiver af ci-tron, appelsin, agurk, mynte, eller alle fire på en samme tid.

2. Kvalitet frem for kvantitet
Mange af os fylder køleskabet med yoghurt, ost og grøntsager, som ender i skraldespanden, når udløbsdatoen er overskredet. Selina Juul, der har stiftet foreningen "Stop Spild af Mad", anbefaler, at du i stedet for at gå efter et fyldt køleskab, skal lede efter den gode ost eller det grovkornede kvalitetsbrød fra bageren. Råvarer, der måske alle er dyrere, men til gengæld sparer på både klima – og sundhedskontoen:
– Køber du fødevarer af bedre kvalitet, har du også større tilbøjelighed til at bruge dem op, fordi du har betalt godt for dem. Og du er lidt bedre ved dig selv, siger Selina Juul.

3. Skummetmælk
Mange af os forbinder mælk med barndommen, men det også er vigtigt at få rigeligt af som voksen. Især skummetmælk er nemlig en essentiel kilde til protein, kalcium og B12-vitamin, og desuden er det med til at styr-ke muskler, knogler og hjernens funktion. Drik et stort glas koldt mælk til morgenmaden for at få en god start på dagen. Hvis du ikke bryder dig om at drikke mælk, kan du blende det i smoothies eller koge det med i havregrød. Alternativt kan du spise skyr, som også fås i en udgave med lavt fedtindhold.


4. Valnødder
Den knudrede nød er en fantastisk kilde til alfa-linolensyre og magnesium – næringsstoffer, der sætter gang i kreds-løbet og kickstarter hjernen. Valnødder indeholder også stoffer, der gavner bindevævet. Men spis nødder og valnødder med måde, da de har et meget højt (men sundt) fedtindhold, der til gengæld giver din hud en smuk glød.

Valnødder kan bruges som topping på salater, på din morgengrød eller kan give et fantastisk bid, hvis du tilføjer dem i en smoothie. Du kan endda lave dit eget valnøddesmør ved at blende nødderne – som et sundt alternativ til Nutella.

5. Fisk
Fisk fås i mange variationer – fed, mager, hvid og farverig. Uanset facon er fisk sprængfyldt med nærings-stoffer som jod, D-vitamin og de sunde fiskeolier. Desuden har fisk generelt et højt indhold af omega-3-fedtsyrer, hvilket er godt for hjernen og sætter gang i kredsløbet. Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser 200-300 gram fisk om ugen, hvilket svarer til fisk til middag to gange om ugen. Hav derfor altid en pakke mager hvid fisk i fryseren, eller brug røget eller varmrøget laks i salaten eller på rugbrødet for en sundere hverdag. Økologisk laks indeholder flere gode fedtsyrer end anden laks, men det er dyrt.

LÆS OGSÅ: Få den krop du vil ha' - på 20 minutter

6. Fryseren
Når hverdagen er travl, og tiden er knap, så dyk ned i din fryser i stedet for at besøge den lokale pizzamand. Der er stort set ikke det, der ikke kan fryses ned og hives frem, når der er brug for det. Desuden er fryseren et af de bedste redskaber til at undgå madspild i hverdagen. De fleste rester kan nemt fryses ned, siger Selina Juul, der selv holder af altid at have en superlækker grøntsagssuppe på frys, som hun kan hive op, når det brænder på i hver-dagen.

7. Olier
Sørg for at have forskellige typer olier i dit køleskab, så du er klar til enhver lejlighed. Et par af dem, der med garanti er gode at have i samlingen, er avocado-olie, koldpressetrapsolie, ekstra jomfruolivenolie og sesamolie. Brug rigeligt af dem allesammen, da de giver en fantastisk smag og samtidig har et højt indhold af omega-3 og lavt indhold af mættede fedtsyrer. Brug jomfruolivenolien med lidt citronsaft over sprøde salater og friske grøntsager. Rapsolien er meget neutral i smagen, og derfor er det den, du skal gribe, når der skal gang i stegepanden. Desuden har rapsolien den sundeste fedtsyresammensætning.

LÆS OGSÅ: Immun-boostende te