Hænder
SPONSORERET indhold

8 øvelser: Sådan holder du dine fingre og hænder i form

Vi bruger hænderne til mange ting i løbet af dagen. Og ligesom med resten af kroppen er det vigtigt også at holde hænderne stærke og smidige.

Af:: Pernille Lewinsky Kofoed Foto: Getty Images
27. jun. 2022 | Sundhed | Hendes Verden

Vi er afhængige af vores hænder i det daglige. Lige fra at holde om en kaffekop, børste tænder og skrive en sms på mobilen til at ælte brød. De fleste af os tager det for givet, at vores hænder fungerer, og det er først, når vi begynder at få smerter i dem, at vi opdager, hvor meget det betyder at have velfungerende hænder.

LÆS OGSÅ: Mathilde har gigt: "Jeg er tit blevet mødt af folk, der ikke troede på mig, når jeg fortalte, at jeg var syg"

For at holde hænderne og fingrene stærke og smidige og undgå smerter, er det derfor vigtigt at træne bevægeligheden i hændernes led og styrke musklerne, og det er særligt vigtigt, at du er opmærksom på at træne dem, hvis du har fået en skade eller lider af fx gigt. Hvis du har smerter, stivhed eller ubehag i hænderne eller fingrene og er i tvivl om, om du må lave øvelserne, kan det være en god ide at spørge lægen eller en fysioterapeut ad, inden du går i gang.

Pas på hænderne

  • Når du fx holder på en kaffekop, ligger det meste af belastningen fra koppen og indholdet på det yderste led af din pegefinger. Du kan aflaste hånden og dine fingre ved at bruge et krus og holde om det med begge hænder.
  • Når du løfter en kande med fx vand, kan du nemt komme til at belaste dine fingre og dit håndled. For at nedsætte belastningen kan du overveje at bruge begge hænder ved at holde i hanken med den ene hånd, mens den anden støtter på siden af kanden.
  • Tunge indkøbsposer kan være en stor belastning for hænderne og fingrene. Overvej i stedet at bruge en skuldertaske eller rygsæk til de tunge varer.
  • Brug begge hænder når du skal bære noget tungt, åbne låg eller lignende.

Kilder: Lotte Paarup, Den intelligente krop, Gigtforeningen, Sundhed.dk

Anbefalet til dig