migræne behandling

Foto: Getty Man kan undgå, at migræne forværres ved at tage forebyggende medicin og supplere med naturlige metoder

migræne behandling

Aldrig mere migræne: Få bugt med hovedpinen med naturlige metoder

Medicin er ikke den eneste vej frem, hvis du vil migrænen til livs.

Migræne er en anfaldsvis hovedpine, og 20 procent af alle kvinder og ti procent af alle mænd lider af migræne uden aura. Migræneanfald er ledsaget af kvalme og opkastninger eller af overfølsomhed over for lys og lyd. Et migræneanfald varer fra 4-72 timer. De fleste får færre anfald med alderen, og anfaldenes sværhedsgrad bliver ofte mindre udtalt med alderen. I moderne lægevidenskab behandler vi med forskellige typer af smertestillende tabletter eller indsprøjtning af stoffet botulinumtoxin (botox). Man kan undgå, at migræne forværres ved at tage forebyggende medicin og skære ned på, hvor meget smertestillende medicin man tager.

Du kan supplere med følgende naturlige metoder:

▶ UNDGÅ STRESS. Hvis man er under pres, eller presser sig selv til at nå mere og præstere mere og konstant skal yde, kan det fremprovokere eller forværre migræneanfald. Derfor kan man forebygge migræneanfald ved at sørge for en rolig regelmæssig livsrytme med mere fritid og flere fridage.
▶ TAG TILSKUD MED MATREM. En metaanalyse over seks undersøgelser med i alt 561 patienter har vist at denne urt kan reducere antallet af migræneanfald fra ca. fem til ca. tre om måneden. Matremudtræk fås i kapsler i helsekosten.
▶ PRØV CEFALYER, som er et apparat, man sætter på hovedet som et pandebånd. Det virker via biofeedback. Apparatet påvirker nervebanerne med svage elektriske impulser og kan regulere, hvornår man får anfald. Forskning har vist, at migræneanfald bliver sjældnere og svagere, samt at nogle patienter bliver helt fri for anfald.
▶ EKSTRAKT AF RØD HESTEHOV (pestilensurt eller tordenskræppe). Planten kom til Danmark som lægeplante i middelalderen, men kendes allerede fra vikingetiden på Aarhusegnen. Når patienter indtager 150 mg om dagen i 3-4 måneder, får de markant færre migræneanfald. Købes i tabletter eller som urtetinktur online ved at søge på Butterbur.
▶ TERAPI. Fysiot erapi og kiropraktisk behandling kan sandsynligvis forebygge migræne uden aura. Studierne er imidlertid mindre og har mange metodologiske svagheder. Biofeedback- terapi har effekt.

EKSPERTEN

Charlotte Bech er privatpraktiserende læge og helseekspert. Hun supplerer moderne lægevidenskab med den traditionelle indiske lægekundskab ayurveda og anbefaler derfor, at du først og fremmest følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger og bruger hendes råd som supplement.

Se, hvad vi ellers skriver om: Migræne, Stress og Hovedpine