Sundhedstrends
SPONSORERET indhold

Her er de nye sundhedstrends, der vil hitte i 2017

Vi er gået juiceamok, har spist hvedegræs en masse og udrenset kroppen med detoxkure og motionsløb i 2016. Hvad kan vi forvente af 2017? Tre kyndige eksperter har kastet et blik på fremtiden og forudser de sundhedstrends, der vil booste din kost, din træning og dit sind i det nye år.

Af: Maria Bruun-Schmidt Dorrens Foto: Getty
18. jan. 2017 | Sundhed | ALT for damerne

TRENDS INDENFOR KOST 
FLERE FIBRE, TAK!
De sidste år har det været meget moderne at lave juicer, og efterhånden har folk næsten helt glemt at spise hele frugter, hvilket ikke er så godt. For selv i pulpen er der masser af nødvendig og nærende sundhed – og ikke mindst fibre. I den kommende tid vil der være større fokus på fiber. Fibre kan meget vel blive det nye protein! Vi kommer til at spise flere grøntsager, hele grøntsager vel at mærke. Det gælder, når der kokkereres supper eller gryderetter i køkkenet, men også, når der f.eks. fermenteres, som er meget moderne i øjeblikket. Man kan bruge bladene fra blomkål og broccoli, og man vil også i højere grad servere grøntsager for ens gæster, f.eks. grøntsagssticks eller salater.
Fremtidsforsker Birthe Linddal

SELVFORSYNING HITTER 
Fordi vi i højere grad går op i, hvad der er i vores mad, bliver det også hot at have en form for selvforsyning derhjemme, hvor man f.esk. har egen urtehave, hvor man kan spire sine egne salater, og på den måde ved man, at ens fødevarer ikke er sprøjtet med kemikalier eller andet uheldigt. Folk vil vide, hvad de spiser. I tråd med det, bliver det også moderne at spise efter sæson, som er sundere for mennesker, såvel som for miljøet. Derfor kommer der et endnu større fokus på friske fødevarer, fordi det man henter ind fra lokalområdet eller egen have, som regel er det friskeste og dermed det sundeste. Og har man ikke egen have eller gode lokale leverandører, køber man gerne den historie, som ligger tættetest på idealet. 
Fremtidsforsker Birthe Linddal

LÆS OGSÅ: Sunde alternativer, der sparer på kalorierne

S FOR SUPERFOODS! RÅVARER DER HITTER 2017 
De sunde råvarer, der kommer til at storhitte i 2017 er… 
1. Fibre 
2. Tang 
3. Insekter 
4. Kefir (og syrnede mælkedrikke) 
5. Grøntsagsyoghurt 
Fremtidsforsker Birthe Linddal

FARVEL TIL FÆRDIGRETTER
Der foregår et stadigt voksende opgør mod forarbejdet mad. Hvis man vil leve sundt, så skal man vide, hvad man spiser. Sunde råvarer skal helst være økologiske, og det skal være anskueligt for folk, hvad de putter i munden, og derfor fokuseres der i højere grad på at lave hjemmelavet mad, mens de færdigretter, der indeholder alt for meget salt, sukker og uheldige tilsætningsstoffer, kommer i skammekrogen. 
Fremtidsforsker Birthe Linddal

SUNDE SNACKS VERSION 2.0 
Det at snacke når et helt nyt niveau i 2017. Nu skal det smage godt og være ekstra sundt, lækkert og delikat. Forkælelse skal være sundt, og tendensen rykker sig dette år fra firstmovers til massemarkedet. I løbet af året kan du således komme til at købe trendy sager som kakaonibs og kakafedt i Netto. Som en del af trenden bruger vi sunde fødevarer som erstatning for noget andet, f.eks. at lave kagecreme af bananer i stedet for flødeskum. Det samme gælder pindeis og cupcakes. Selvfølgelig vil vi også i fremtiden have den slags lækkerbiskner, men altså gerne så sunde og vitaminrige som muligt, f.eks. lavet på raw-juice, nødder eller fermenteret saft.
Fremtidsforsker Birthe Linddal

LÆS OGSÅ: Tips til at leve i nuet og blive gladere

TRENDS INDENFOR TRÆNING
YAY FOR YOGA
Yoga er kommet for at blive og vil de næste år blive blandet mere og mere ind i styrketræningen. Derfor vil vi i år 2017 kunne deltage i timer, hvor styrketræning bliver koblet sammen med yoga i en funktionel træningstime. Træningsekspert Michelle Kristensen

NATUR & ACTION
Udendørstræning vil stadig hitte i 2017, men hvor vi kvinder førhen mest har dyrket løb, vil vi nu i højere grad også begynde at lave styrketræningen udenfor. I parker, på græsplæner og ved de mange udendørstræningssteder, der er sat op, og i skoven. Frisk luft til lungerne og lys i øjnene er noget, vi kommer til at sætte mere og mere pris på, når vi træner. Samtidig vil der komme mere action på programmet, og derfor vil vi i højere grad blive tilfredsstillet gennem konceptløb som Nordic Race med indlagte forhindringer og udfordringer. Træningsekspert Michelle Kristensen

KVINDE, TRÆN MED VÆGT
Styrketræning med egen kropsvægt bliver kvindernes nye hotte træning. Hvad angår fitnessudstyr er tendensen, at ”less is more”. I stedet for at bruge pengene på mange forskellige håndvægte, elastikker osv., vil vi hellere bruge pengene på lækkert træningstøj. Samtidig ser vi en tendens til, at flere kvinder vil udføre den form for træning, som kan udføres på stuegulvet.
Træningsekspert Michelle Kristensen

NYE (KROPS) IDEALER
Kropsbilledet og grunden til at træne bliver lige så stille ændret. På Instagram begynder vi at se flere og flere kvinder med barm og fedt på rumpe og mave flashe deres krop, gerne i stramt træningstøj – og det er de stolte af! Sportsbrands som Nike og Adidas viser allerede de kvinder frem, og det klæder træningsbranchen, at den begynder at fokusere på, hvilket udbytte træningen giver kroppen, andet end det æstetiske, som f.eks. mere energi, større selvtillid og mere overskud. 
Træningsekspert Michelle Kristensen

LÆS OGSÅ: En kur der dur - juice

TRENDS INDENFOR DET MENTALE
TILBAGE TIL RØDDERNE 
Vi er efterhånden trætte af det her med at skulle fikse os selv – af hele tiden at skulle være et projekt. Det er enormt anstrengende, at vi hele tiden skal handle på en drøm for tre uger, og derfor går vi væk fra quickfixes. Nu handler det mere om at se indad og kende sig selv: Hvem er jeg som menneske, og hvilke af de mange trends derude passer til mig? Derfor bliver vi også en smule mere antiautoritære i forhold til de hurtige trends, som de hele tiden bliver bombarderet med. Først skulle vi spise 100 procent økologisk, så skulle vi kun spise kød. Nu kan vi slet ikke mærke ordentligt efter, hvad kroppen reelt har brug for. Og det er vi trætte af. Vi vil mærke vores krop. 
Life-coach Sofia Manning

VI DROPPER DET PERFEKTE

Alle de roller, vi har arbejdet på at bygge op omkring os selv, er vi i gang med at skrælle af igen. Vi kalder på ærlighed, det gælder på sociale medier, over for veninder og familie – og over for os selv. Det er o.k. at vise sine fejl i stedet for at prøve at lave et glamourbillede af sig selv. Vi udstiller ikke længere det perfekte, men det ærlige. Vi står frem med vores egne fejl, og den mentale sundhed og indre ro bliver vigtigere end udseendet. Det er o.k. med appelsinhud og rynker, hvis du er 41, for sådan udvikler kroppen sig nu engang. Af samme grund bliver plastikoperationer også dømt mere og mere ude – det bliver yt at have falske ting i kroppen. Samtidig ser vi et opgør med et lidt ”hysterisk” fokus på de ting, vi førhen ikke har måttet spise eller drikke så meget af, f.eks. gluten eller mælk, fordi vi forholder os mere pragmatisk til sundhed.
Life-coach Sofia Manning og fremtidsforsker Birthe Linddal

SLOW LIVING
Der er voksende fokus på at leve på en mindful og nydelsesfuld måde – og holde af sig selv. ”At komme tilbage til sig selv” bliver helt klart den store tendens i 2017. Det bliver yt at være online hele tiden. Det handler nu om langsommelighed og tilstedeværelse, og også om sanselighed. Vi vil være nærværende, så vi søger ned i egen krop, er mere large over for omverdenen og vil være til stede, når vi spiser eller er sammen med vores børn og mand. Vi vil altså nyde det i stedet for hele tiden ”at skulle have alting overstået”, som der har været en tendens til i flere årtier.”Jeg har bare en bar i tasken” er so last year! Vi vil samtidig begynde at samle os i subkulturer omkring det, vi kan lide. Det ser man i al fald i USA: nogle er lesbiske, nogle dyrker deres egen jord, nogle er hjemmegående husmødre. Og så søger vi mod stilheden. Vi vil gerne bo på en gård eller uden for byen, hvor der er ro og tid til refleksion. 
Life-coach Sofia Manning