marathonløb
SPONSORERET indhold

De 6 største maratonløb

Drømmer du også om at tilbagelægge 42,195 kilometer? Hvorfor så ikke gå all in og sætte hak ved et af verdens største maratonløb? Anders Rømer, medstifter og leder af løbeklubben NBRO Running, guider dig her til The Big Six.

Af: Anders Rømer Foto: SOFIE RIISGAARD, STEPHANIE SIAHAAN OG GETTY IMAGES
15. maj. 2017 | Sundhed | Fit living

At gennemføre et maraton er for de fleste en uforglemmelig oplevelse – både på grund af den voldsomme smerte, som du skal udholde undervejs, og den stolthed, som rammer dig, når du, badet i sved og med mælkesyre i alle lemmer, sidder i målområdet med en velfortjent medalje om halsen. Men et maratonløb handler om mere end medaljer og de famøse 42,195 kilometer. De mange timer på asfalten er en oplevelse i sig selv, og derfor kan du med fordel vælge et løb på et smukt, spændende eller anderledes sted i verden. Seks løb, som virkelig skiller sig ud fra mængden, er de såkaldte World Marathon Majors eller Big Six: Boston (verdens ældste officielle, årlige maratonløb), New York, Chicago, London, Berlin og Tokyo. 

DEN HURTIGE: Berlin

Berlin er den klassiske danskerdestination og for den ambitiøse maratonløber, der gerne vil løbe stærkt. Berlins brede boulevarder lægger asfalt til en af verdens hurtigste maratonruter, og som dansker kan du nærmest have fornemmelsen af at løbe på hjemmebane, da der langs næsten hele ruten bliver heppet på dansk, idet over 5.000 af de i alt 40.000 løbere er fra Danmark. Det anslås, at der er ca. en million (!!!) tilskuere til løbet, og stemningen er altid intens og festlig. Verdenshistoriens hurtigste maratontid (2.02.57) blev løbet her i 2014 af Dennis Kimetto. Og du skal næsten være ligeså hurtig som kenyaneren, hvis du vil erhverve dig et startnummer! 
TILMELDING: På bmw-berlin-marathon. com kan du, når tilmeldingen åbner i november, købe nummer til ca. 100 euro. Du skal derfor planlægge dit maraton i god tid inden løbsstart, som ligger i slutningen af september – ofte i noget nær perfekt temperatur. Starten går ved Sejrssøjlen, så du kan med fordel finde et hotel i nærheden af Tiergarten, hvorfra du i ro og mag kan gå til start.

DEN STORLADNE: New York

The Big Apple’s eget maraton er præcist lige så storslået som byen selv. New York Marathon er det største marathonløb i verden og blev i 2016 gennemført af mere end 51.000 løbere. Den smukke rute går gennem New Yorks fem bydele og er ganske krævende, idet du flere gange krydser de legendariske broer til og fra Manhattan. Starten går fra Staten Island, hvor alle deltagere samles på Fort Wadsworth fra tidlig morgen. Bor du på Manhattan, skal du således rigtig tidligt op for med tog eller bus at bevæge dig mod startområdet, hvor du godt kan bruge nogle timer på at vente.
Da løbet er i begyndelsen af november, anbefales det, at du medbringer varmt overtøj eller en sovepose, som du kan give til velgørende formål, inden starten går. Efter en rundtur i de fyldte gader, hvor glade newyorkere hepper på hver eneste løber, som var hun eller han en verdensstjerne, slutter den hårde tur i Central Park.
TILMELDING: At skaffe sig et startnummer kan være en besværlig og bekostelig affære, da løbet er uhyre eftertragtet og dermed altid udsolgt. Du kan deltage i lodtrækningen om startnumre eller kvalificere dig på tid via løbets ‘qualifying standards’ – den ikke helt ublu pris ligger på cirka 2.000 kroner. Vælger du at købe en samlet pakke med startnummer, fly og hotel hos et rejsebureau, skal du regne med en større udskrivning – men rigtig mange mener, at det er hver en øre værd. Mere info på løbets officielle hjemmeside tcsnycmarathon.org.

DEN UKOMPLICEREDE: Amsterdam

Smukke Amsterdam tilbyder et maratonløb i absolut verdensklasse. Den flade og lynhurtige rute egner sig, ligesom vejret i midt oktober, glimrende til et forsøg på personlig rekordtid. Maratonet starter og slutter på byens fantastiske olympiske stadion og har godt 15.000 løbere til start, men du kan også løbe halvmaraton, 8 kilometer eller børneløb. Amsterdam er derfor en oplagt familiedestination, hvis alle generationer altså synes om at løbe – ellers må de heppe fra sidelinjen.
TILMELDING: Startnumrene er, modsat mange andre maraton, let tilgængelige og ganske rimelige i prisen. Med offentlig transport kommer du nemt til det olympiske stadion, og du kan bo hvor som helst i den overskuelige bymidte. Book dit startnummer via løbets officielle hjemmeside tcsamsterdammarathon. nl/en.

DEN UOPNÅELIGE: London

Byen har et ekstremt populært maraton, der regnes for et af de vanskeligste løb i verden – at få et startnummer til!
London Marathon finder sted sidst i april, er ganske fladt og en af de hurtigste ruter i verden. Det er da også her, at legendariske Paula Radcliffe har sat begge sine verdensrekorder for kvinder på maraton. Løbet starter uden for bykernen ved Blackheath og Greenwich Park, og det kan være en forvirrende affære at finde sin startboks. Derfor anbefales det, at du tager toget i rigtig god tid og væbner dig med tålmodighed, når du skal ind i de proppede tog. Den smukke rute strækker sig på første halvdel over et område syd for Themsen, før du krydser floden over legendariske Tower Bridge. Forhåbentlig har du på dette tidspunkt overskud til at kigge dig omkring, for det er virkelig et spektakulært syn. Det samme kan siges om afslutningen foran Buckingham Palace.
TILMELDING: Løbet, der har plads til knap 40.000 deltagere, er bygget op omkring en række velgørende institutioner, og den umiddelbart letteste vej til et startnummer er således at melde sig som ambassadør og forpligte sig til at samle penge ind til velgørenhed. Typisk skal du dog minimum skrabe cirka 15.000 kroner sammen for at kvalificere dig til et startnummer, så du skal have dit netværk i orden. På virginmoneylondonmarathon. com, kan du købe et startnummer. Næste ledige startnummer er i 2022!

DEN EKSOTISKE: Tokyo

Tokyo Maraton blev i 2013 tilføjet som det sjette medlem af World Majors og er et ufatteligt smukt og veltilrettelagt løb gennem den japanske hovedstads smeltedigel.
Løbet finder sted sidst i februar, og hvis du er heldig, kan du således løbe ind i det spæde japanske forår. Du kan dog også risikere en kold og våd oplevelse! Starten går fra Metropolitan Government Building i området Shinjuku, men du kan med fordel bo i det ekstremt spændende område Shibuya, hvor du med offentlig transport let finder hen til start.
TILMELDING: Løbet fejrede sidste år 10-års jubilæum, men trods den meget unge levetid er løbet blandt de mest eftertragtede i verden. De 40.000 tilgængelige startnumre tilgodeser blot en brøkdel af de over 300.000 håbefulde løbere, der hvert år deltager i lotteriet om at få lov til at købe et startnummer til en pris på små 800 kroner. Mere info via den officielle hjemmeside: marathon.tokyo/en.

DEN ROMANTISKE: Paris

I forårsvejr, der typisk er perfekt til langdistanceløb, kan du få dig en uforglemmelig oplevelse i byernes by. Hvert år i begyndelsen af april stiller over 50.000 løbere sig til start ved Triumfbuen til ét af verdens største maratonløb, der på en ganske flad rute tager løberne forbi seværdigheder som Louvre, Notre Dame, Seinen og Eiffeltårnet. Smukkere bliver det næppe, men du skal ikke forvente en stemning som i London eller New York, da de franske tilskuere generelt er noget mere afdæmpede.
TILMELDING: Løbet er relativt let at få adgang til – et startnummer koster mellem 600 og 850 kroner afhængigt af tilmeldingstidspunkt. Få mere info via løbets officielle hjemmeside schneiderelectricparismarathon. com.

ANDERS’ 3 TIP

1. Bo tæt på startområdet; helt optimalt i gåafstand. Morgenen før et løb er ofte hektisk, og i storbyer kan det være stressende at bo i den anden ende af byen og skulle bruge timer med offentlig transport for at finde til start.

2. Ligegyldig hvor tæt du bor på løbet, så vær i god tid på dagen. I store løb er der gerne 30-40.000 deltagere, der alle skal finde baggageindleveringen, nå forbi toilettet, finde rette startboks etc.

3. Ankom nogle dage inden løbet, så krop og sind kan nå at akklimatisere sig – især hvis du er rejst til en anden tidszone.

Anbefalet til dig