Det mener eksperterne om kuren Lean in 15
SPONSORERET indhold

Det mener eksperterne om kuren Lean in 15

Lean in 15 – hurtigt i form giver dig mulighed for at skabe nye sunde vaner, uden at du skal gå for meget på kompromis, mener cand.scient i humanfysiologi og Ph.d. i ernæring Lars Klingenberg. Både ham og professor i fødevaresociologi Lotte Holm er enige i, det skal være enkelt at leve sundt. Her dykker de ned i syv af kurens påstande.

Af: Charlotte Wendt Jensen Foto: Getty
04. mar. 2019 | Sundhed | Fit living

Kuren påstår at ...

1. Slankekure virker ikke

LH: “Jeg tror, der er bred enighed blandt folk, der arbejder med fedme og vægttab om, at slankekure virker et stykke tid, men at du ikke kan overholde en kur på lang sigt. Du har så usandsynligt mange måder og vaner på madområderne, så hvis du får for mange detaljerede forskrifter om, hvad du skal og ikke skal, er det for svært at overholde. Det, der kan fungere, er, hvis du har nogle håndgreb, som er integrerede og nemme at passe ind i dit hverdagsliv.”

LK: “Slankekure virker i langt de fleste tilfælde ikke, fordi de er tidsbegrænsede. Der kommer noget på den anden side, når den stopper, og her skal der træde noget andet ind i stedet for. Det bliver så som regel det, vi spiste før, fordi det er det, vi kender. Hvis ikke du har fået indarbejdet nogle hensigtsmæssige vaner og adresseret dine uvaner, så falder du tilbage til de gamle vaner.”

2. Det skal være enkelt at være på kur

LK: “Hvis du vælger en kur, så er det rigtigt. Joe Wicks har en meget pragmatisk tilgang til både kost og fysisk aktivitet. Der er ikke de store forbud, og hans kostråd falder godt i tråd med kostanbefalingerne i Danmark om at spise varieret, ikke for meget og være fysisk aktiv. Det lyder fornuftigt, og som noget folk med et minimum af indsats kan være i stand til at følge. Her har du en mulighed for at få indarbejdet nogle gode vaner uden at gå på kompromis med de ting, du godt kan lide. Den store udfordring ved kuren kan være, hvis du ikke er en ressourceperson, der kommer fra et sundhedsmæssigt fornuftigt sted, så er det stadig en stor omvæltning at skulle spise efter kostrådene.”

LH: “Ja, en kur skal være enkel at tilpasse til dit liv, og du skal kunne forestille dig, at du godt kan leve sådan. Kan du se det for dig, kan det fungere. Enkelt står dog også for meget mere, end at det kun tager 15 minutter at lave mad. Det betyder også, at det helt enkelt er helt almindelige livsstilsændringer, som du ikke sætter i forbindelse med et vægttab, der er udslaget til at tabe dig. Som at du får et nyt job, du kan cykle til.”

Læs også: Vi har testet kuren Lean in 15 - hurtigt i form

3. Lean in 15 er tilgængelig for alle

LH: “Tilgængelighed handler både om at kunne få fat i varerne, og at kunne tilpasse kuren til dig som person og det liv, du lever. Det kan være meget forskelligt. Hvis du for eksempel har madpakke med på arbejde hver dag, kan du selv bestemme din frokost, mens det kan være sværere i en kantine.”

LK: “Joe Wicks laver samme fejl som samtlige andre, der skriver en kurbog. Han tager afsæt i sit eget personlige udgangspunkt og mener derfor, at det her, det kan du da sagtens. Men der er nogen, der slås med en årelang perlerække af mislykkede forsøg på at tabe sig, og han adresserer ikke de grundlæggende dårlige vaner og uhensigtsmæssige kost- og motionsmønstre. Så er det ligegyldigt, hvor simpel eller pragmatisk kuren er, for risikoen for, at du ikke rykker, er stadig til stede. Når det er sagt, er kuren måske alligevel en lille smule nemmere at håndtere for de fleste, fordi den ikke er fyldt med alt for mange regler og forbud.”

4. Du kan ikke træne dig fra dårlig kost

LK: “I forhold til vægttab virker fysisk aktivitet stort set ikke. Du skal dog fortsat træne, fordi du vinder andre sundhedsgevinster ved det, men vil du træne for at tabe dig, skal du træne ufattelig lang tid for at inducere et energiunderskud, du kan se på vægten, så du bliver nødt til at have kosten med.”

5. 15 minutters HIIT-træning er nok

LK: “Du kan sagtens opnå fine resultater ved et kvarters HIIT-træning, for det er supereffektiv cardiotræning. Det kræver dog, at du brager igennem, og det kan være svært for nogen at lægge så meget intensitet i hjemmetræningen, for du kan meget nemt komme til at slappe lidt af. Du skal træne så hårdt, at du nærmest har det fysisk dårligt. Træner du kun moderat, taber du fuldstændig effekten. Du skal dog huske, at intensitet er relativt. Hvis du er i meget dårlig form, kan enkelte øvelser sagtens være maksimal træning, mens det for veltrænede vil være moderat træning. Formen er afgørende for, hvor hårdt du føler det. Men det skal altså være hårdt.”

6. Fedtstoffer er vigtige for din kur

LK: “Forfatteren sætter sig mellem to stole ved at sætte lighedstegn mellem det mest fordelagtige rent sundhedsmæssigt, og hvad der er mest fordelagtigt, når vi taler vægttab. De to ting, skal du skille ad. Hvis du skal have fedtstoffer, giver det selvfølgelig mest mening at vælge de gode som omega-3, fordi de blandt andet har en positiv effekt på hjertekarsystemet, men det har ikke en betydning for dit vægttab. Fedtstofsmæssigt kan alle tabe sig på en Snickers-kur, hvis det eneste du spiser er to af dem om dagen, men det er ikke særlig sundt. Sundhedsmæssigt er kurens tilgang til vægttab fin i forhold til at fokusere på fedtstoffer, proteiner, komplekse kulhydrater og en varieret kost. Fred være med, at han så blander tingene lidt sammen.”

7. At tanke op på kulhydrater efter træning er en effektiv vej til fedttab

LK: “Den effektive vej til fedttab er at spise mindre, end du forbrænder. I forhold til HIIT-træning, giver det god mening at få kulhydrater umiddelbart efter, men det er for at sikre den bedst mulige restitution, og for at du kan arbejde med den samme intensitet dagen efter, ikke fordi det indvirker på dit vægttab.”

Anbefalet til dig