Dét sker der i kroppen, når du har spist for meget
SPONSORERET indhold

Dét sker der i kroppen, når du har spist for meget

Hvad gør de ofte alt for store doser mad ved din krop? Få svaret her.

Af: Christina Bølling
08. jan. 2015 | Sundhed | ALT for damerne

Det kan være svært at holde sig tilbage, når skålen med chips står der på sofabordet og lokker. Det er da heller ingen hemmelighed, at fødevareproducenterne bruger mange tricks for at lokke os til at spise mere, end vi har behov for. For nogle er maden blevet en afhængighed - heldigvis er der råd for, hvordan du holder op med overspise. Hvis du fører en dagbog over den mad, du indtager hver dag, vil du måske blive overrasket over, hvad og hvor meget du egentlig spiser. ALT for damerne har undersøgt, hvad for meget mad gør ved din krop.

Appetit og mæthedsfornemmelse

Når du spiser for meget, udvider mavesækken sig. Sker det tit, bliver den bedre og bedre til at gøre det. Hvis du ikke gør det så tit, vil det "bare" føles ubehageligt. Derudover kan regelmæssig overspisning føre til, at de signaler, maven sender til hjernen om mæthed, bliver svagere.

Smerter
Spiser du alt for megetflere dage i træk, kan maden trænge op i spiserøret, fordi der ikke er plads til den i mavesækken. Det kan give stærke smerter, når kroppen laver sammentrækninger for at få maden ned i maven igen.

Hormoner
Når du spiser for meget, vil kroppen producere mereinsulin for at sænke blodsukkerniveauet. Og den stopper først produktionen, når den registrerer, at blodsukkerniveauet er nede på et acceptabelt niveau, hvilket kan betyde, at der i sidste ende vil være overskud af insulin, og at blodsukkeret dermed bliver for lavt, hvilket giver dig lyst til at spise igen.

Fordøjelse
Når du spiser for meget, kan det påvirke din fordøjelse på flere måder: Du kan føle dig oppustet, få ondt i maven, prutte mere, blive forstoppet og så videre. Særligt fed mad kan gøre dig forstoppet, fordi det er sværere at fordøje.

Vægt
Når du overspiser, øger det(ikke overraskende) din risiko for overvægt med dertil følgende risiko for livsstilssygdomme som kræft og type 2-diabetes.

Humør
Spisning kan frigøre dopamin, der får dig til at føle dig godt tilpas. Sker det for dig, når du spiser for meget, vil det være sandsynligt, at du gør det igen og igen for at få "den gode følelse".Desværre kan afhængigheden – ligesom ved et stofmisbrug – medføre, at du efter "opturen" føler dig deprimeret, hvilket kan øge din trang til at spise igen yderligere. På den måde kan du havne i en ond cirkel.

Det kan du gøre
Har du spist for meget, så lad være med at smide dig på sofaen eller tage i fitnesscenteret for at træne kalorierne af. Gå i stedet en tur. Det sætter gang i fordøjelsen og kan sænke dit blodsukkerniveau.

Kilder: Thejournal.ie, Washingtonpost.com, Webmd.com, Livestrong.com og Videnskab.dk


LÆS OGSÅ: Dét sker i kroppen, når du spiser kulhydrater

LÆS OGSÅ PÅ EUROWOMAN.DK: Det sker der helt præcist i din krop, når du spiser sukker 

LÆS OGSÅ PÅ FITLIVING.DK: Hvad sker der i din krop, når du løber?