Vi tester detox
Foto: Getty Images Vi tester detox

Sådan tabte hun 3 kg på én uge

Journalist Marie-Louise Truelsen tabte sig 3 kilo i løbet af en uge på denne detoxkur.

ALT for damerne har sendt journalist Marie-Louise Truelsen på et femdages detox-forløb for at se, hvad man egentlig kan opnå på så kort tid. Et vægttab på tre kilo åbenbart! Men detox behøver ikke handle om vægt, du styrker også immunforsvaret før vinteren.

Lysten til at forkæle sig selv lidt ekstra melder sig nærmest automatisk i takt med, at det bliver efterår med mørke og dæmpede temperaturer. Overgangsperioden lige nu er helbredsmæssigt det perfekte tidspunkt at tage en kort faste. Ud over at slippe af med væske, oppustethed og topmave, giver du immunforsvaret en hånd før vinteren. En udrensningskur bringer kroppen i ketose, hvor den først tømmer sine sukkerdepoter for bagefter at forbrænde fedt. Den tilstand kan efter forskernes mening bidrage til færre tilfælde af for eksempel diabetes, Alzheimers og kræft. På den korte bane får du en timeout og en chance for lige at bringe kostvaner, der har været ved at skride, på rette kurs.

Hvad koster det?
En uges detox med Sabrina Dinic, hvor du f‹r en kostplan, instruktion i vejrtrækningsøvelser og daglig saunagus koster 995 kr. De kommende forløb er 24. til 28. november, 19. til 23. januar og 23. til 27. marts. Hver dag begynder klokken 7.00 i Wellcome fitness & spa i Hellerup. Se mere på Well-come.dk.

Giv den gas i gus
Saunagus er aromaterapi i en sauna. Gusmesteren hælder vand med forskellige æteriske olier på de gloende sten, hvorved blandingen fordamper og fordeles i rummet. En gus består typisk at tre sessioner i saunaen med pauser udenfor, hvor du køler af.

Hvad gør olierne godt for?
I Wellcomes detox-forløb bruges mange olier i forskellige kombinationer i saunagusen. Olierne understøtter ifølge Sabrina Dinic udrensningen og hjælper deltagerne i forløbet. Her er nogle af de olier, som vi oplevede i forløbet.

Pimento, cedertræ, pomerans og citron i kombination mindsker for meget mavesyre og afhjælper forstoppelse.

Appelsin, mandarin og merian i kombination beroliger nervøs mave, afhjælper luft i maven og fremmer fedtfordøjelsen.

Pebermynte, krusemynte, olibanum og citronmynte i kombination stimulerer fordøjelsen, uddriver luft fra tarmene og afhjælper spændinger og spasmer.

Sandeltræ fremmer detox af urinsyre og renser urinblæren samtidig med at den klarer tankerne og giver ro.

Kamille og merian er sveddrivende og virker betændelseshæmmende på luftvejene.

Salvie og citroneukalyptus booster immunforsvaret, kvikker op og sørger for, at man holder op med at svede.

Basilikum, sort peber og grape i kombination hjælper og støtter leverens funktioner og renser nyrer og tarme.

Noter fra en detox-uge
Fem dage på frugt, grøntsager og urter. Intet andet. Det kan umiddelbart lyde lidt voldsomt og uoverskueligt, men efter at have testet Wellcome fitness & spas detox-forløb må jeg sige, at det er en fantastisk kickstart til et vægttab og en sundere hverdag. Kroppen føles lettere for hver dag, der går, og jeg oplever kun ubehag i omkring halvandet døgn. Det vigtigste i en detox-uge er, at du rydder din kalender for sociale arrangementer, som involverer mad og drikke, og at du ikke træner eller overanstrenger dig på anden måde. Min præmie for fem dages detox var et vægttab, masser af energi det meste af tiden og en øget bevidsthed om sund mad.

Mandag
Vægten er steget med et par kilo, så en uges detox-forløb hos Wellcome fitness & spa kommer som sendt fra himlen. Coach, kostrådgiver og personlig træner Sabrina Dinic indleder forløbet med et foredrag om de kommende dages detox. Jeg holder mig til grønt hele dagen, både i fast og flydende form. Bare en juice til aftensmad, så jo, jeg er sulten, da jeg går – tidligt – i seng, men faktisk har mit aktivitetsniveau været overraskende højt hele eftermiddagen og aftenen.

Tirsdag
Jeg står op klokken 05.15 for at nå at forberede "mad" og gå med min hund, inden jeg skal stå klar i Wellcome til saunagus klokken 07.00. Æteriske olier understøtter udrensningen, og badene i seks graders koldt vand sætter skub i systemet. En dejlig smoothie på hindbær, mango, chili og mynte virker udrensende og ellers er der fri adgang til detox-te med kokosolie, som ifølge Sabrina Dinic smører tarmene og hjælper på fordøjelsen. Vægten viser allerede 1,3 kilo mindre – vildt! Inden jeg går i seng, gør jeg udrensende suppe klar til næste morgen.
 
Onsdag
Vægten siger minus 2 kilo, meget motiverende. Inden dagens saunagus instruerer Sabrina Dinic os i, hvordan vi trækker vejret rigtigt, og det er sværere end som så. Luften helt ned i maven, pust ud gennem munden, og slap helt af. Jeg er vildt øm i solar plexus og langs ribbenene, finder jeg ud af. Laver smoothie af blåbær, banan, avocado, mynte og vand på arbejdet. Jeg er mere omtumlet i dag, har svært ved at holde hovedet klart og slutter dagen med kæmpe hovedpine.

Torsdag
Vågner med fortsat hovedpine, men det hjælper lidt på humøret, da vægten siger minus 2,3 kilo. Kan kun klare to runder af saunagusen i dag, føler mig udmattet og begynder at forstå, hvorfor man ikke må træne i den uge, man detoxer. Alligevel tager jeg en let yogatime senere på dagen, og det er godt, for det hjælper faktisk på både kvalme og hovedpine.

Fredag
Dejligt at vågne op uden hovedpine og til et vægttab på 3 kilo. Føler mig let og godt tilpas i kroppen, men til gusen har jeg svært ved at holde varmen ud. Vi får udskåret ananas og appelsin – dejligt med lidt fast føde efter tre dage med flydende kost. Vi hører, hvordan vi skal spise fremadrettet, og jeg flotter mig resten af dagen med hele to smoothies fra Joe & the Juice.


Detox derhjemme
Du kan selv prøve at detoxe efter Wellcomes principper.

Når du står op:
Begynd dagen med et stort glas vand, minimum en halv liter, med saften fra en friskpresset lime.

Frem til kl. 11:
Kun frugt/bær. På dag et og fem kan du spise frugt og bær i fast form, de resterende tre dage skal det være som juice og smoothie. På dag et, to, fire og fem kan du supplere med vegansk proteinpulver for mæthed. 

Mellem kl. 11 og 12:
Faste.

Frokost:
Grøntsager, salater, grøntsagsjuice, urtete samt udrensende supper. Dressing kan bruges og laves på koldpresset ekstra jomfruolivenolie, æbleeddike, hvidløg, citronsaft og krydderier.

Eftermiddag:
Som frokost. Stop med grøntsager kl. 18.

Aften:
Kun frugt – som juice eller smoothie.

Drik masser af vand hele dagen og suppler med urtete eventuelt med en skefuld kokosolie i.

UDRENSENDE OPSKRIFTER

Suppe
En stor gryde
3 store grønne løg (måske springløg, hvis du ikke har almindelige løg)
godt med hvidløg
1 dåse flåede tomater
½ hvidkålshoved
1 dåse grønne bønner
1 kg gulerødder
1 grøn peberfrugt
½ selleri
evt. grøntsagsboullion
evt. en dåse grøntsagsfond

Skær grøntsagerne i terninger, og dæk dem med vand. Kog ved stærk varme i ti minutter. Skru ned, og lad det simre, indtil grøntsagerne er bløde. Blend suppen, og varm den igennem igen. Smag til med salt, peber, karry, persille, hvidløg og chili efter smag.

Smoothie
1 skrællet ananas – skåret i stykker
Bladene fra en ½ mynte krydderurt
2 pærer skåret i stykker
1 økologisk citron med skræl skåret i stykker
1 stort stykke (ca. 50 g) skrællet ingefær
1-2 blodgrape, saft heraf alt efter smag og ønske om konsistens

Det hele blendes og giver fire-fem glas. Kan eventuelt fortyndes med vand.

SÅDAN SKAL DU SPISE EFTER DIN DETOX:
Hvis du vil holde fast i de gode vaner, som en detox kan være med til at give, anbefaler Sabrina Dinic, at du fremadrettet spiser tre måltider om dagen og ingen mellemmåltider. Det giver kroppen ro. Spis for eksempel skyr med bær, frugt og fem mandler om morgenen eller et par æg med rugbrød og grøntsager. Til frokost grønt og protein, og det samme om aftenen. Sørg for at blive helt mæt til måltiderne, så du ikke får lyst til at snacke dagen igennem.

LÆS OGSÅ på Fitliving.dk: Powerdrinks - der giver energi

LÆS OGSÅ på Eurowoman.dk: Detox med urtete - sådan

LÆS OGSÅ på Altfordamerne.dk: 10 tip til et sundere køleskab

Se, hvad vi ellers skriver om: Detox kur