Kalorier i drikkevarer
SPONSORERET indhold

Drikker du dig tyk?

En glas vin om dagen er sundt. Sundere end ikke at drikke overhovedet viser en ny bølge af forskningsresultater. Men hvor meget må du egentlig drikke - og hvor mange kalorier er der i yndlings drinken? Få svaret her...

Af:: Redaktionen Foto: Getty
17. feb. 2014 | Sundhed | Fit living

Drikker du? Nej, vel. Måske et glas vin eller to til maden og lidt ekstra i weekenden, hvis du går ud til middag. Tælle, tælle…det er alligevel skræmmende, så hurtigt man kommer op over de fem anbefalede genstande (5 for kvinder og 10 for mænd) om ugen. Heldigvis er lidt alkohol sandsynligvis sundt for helbredet, og du bliver faktisk heller ikke en dårligere løber eller cykelrytter af at drikke et glas vin aftenen, før du skal træne.

Lad os tage det gode først: Hjerte-kar-systemet og lungerne nyder godt af vinens antioxidanter og plantestoffer. Selve alkoholen har en positiv virkning på kroppen i små mængder. Du kan altså med god samvittighed drikke et glas vin eller en øl hver aften. Til gengæld skal du holde dig fra at drikke mere end fem genstande på en gang. Kvinder har mindre af enzymet dehydrogenase, som kroppen bruger til at nedbryde alkohol. Så hellere drikke lidt hver dag end at spare sammen, hvis du spørger din lever og dine nyrer, som skal skille sig af med giftstofferne bagefter.

Læs også: Her er de skjulte kalorier

Og så til den mere alvorlige del: En våd aften er hård ved kroppen. Leveren har så travlt med at nedbryde alkoholen, at den ikke foretager sig noget andet, så længe der stadig er mindste spor af alkohol i kroppen. Det vil sige, at nedbrydningen af andre stoffer må vente. Det tager de timer, det tager − og du kan ikke speede processen op ved at danse eller løbe dig „ædru” dagen efter. Alkoholnedbrydning er kemi, og leveren kan ikke omsætte giftstofferne hurtigere, end den gør. Og da denne stofskifteproces er individuel, vil nogle være otte timer om at nedbryde alkohol, mens det for andre kan tage 48 timer.

Dertil kommer kalorierne: Omkring 2000 pr. uge, hvis du drikker mellem 7-12 genstande om ugen. Det vil sige, du bruger en syvendedel af ugens kalorier på alkohol. Du kan tabe mindst et kilo (sandsynligvis mere ifølge ny forskning), hvis du holder 4-6 uger alkoholfri.

… og stofskiftet. Et schweizisk forskerteam satte otte sunde testpersoner på en „alkoholkur”. Testerne skulle drikke to-tre øl om dagen i en periode for at se, om det påvirkede deres fedtforbrænding. Hos alle faldt stofskiftet kraftigt, hos nogle blev forbrændingen nedsat med 36 pct.

En stor hjælp for dit system er at drikke vand, når du drikker alkohol, så gør du det lettere for kroppen at skille sig af med giftstoffer. Et glas vand pr. genstand er en god vane. På den måde holder du dig også lettere på det ønskede promilleniveau 0,2-0,6, hvor skadevirkningen er ok. At drikke vand til alkohol er som at tage solcreme på i solen.

ØL


KALORIER: Der er 130 kalorier i en almindelig flaske øl. Lidt mindre i lys øl og lidt mere i mørk øl.

FORDELE: Skål i øl! Du nedsætter risikoen for hjerte-kar-sygdomme, når du drikker et glas øl til din middag. Desværre vokser dit sundhedsniveau ikke proportionalt hver gang, du fylder glasset, eller jo større dit ølglas er.

ULEMPER: Øl indeholder mange kalorier – tomme kalorier.

ÆBLECIDER

KALORIER: 175 kalorier pr. dåse eller i en lille flaske

FORDELE: Mange siger ja tak til en cider i stedet for en øl, når de har brug for en „freshmaker”. Det er en sommerdrik, som kan kaldes „sund”, hvis den erstatter hård spiritus.

ULEMPER: Det smager så godt, at du ikke opdager, at du drikker alkohol. Men pas på, den slår lige så hårdt som en øl.

RØDVIN

KALORIER: 100 kalorier i et stort glas

FORDELE: De sunde stoffer sidder tæt i rødvin – selv i den ikke sindssygt dyre vin. Især polyfenoler, antioxidanter, som beskytter mod hjertesygdomme og visse kræftformer. Desuden er der jern i rødvin.

ULEMPER: Rødvin (og hvidvin) produceres typisk, ved at druerne høstes og står nogen tid, inden de presses. De bakterier, som findes på druerne, danner stoffet phenylethylamin, som følger med gennem hele forgæringen til den færdige vin. Det er det stof, der kan udløse migræne. Mængden af phenylethylamin afhænger dels af druesorten, dels af hvor længe druerne står, inden de presses.

HVIDVIN

KALORIER: 90 kalorier i hvidvinsglas

FORDELE: Drik vin og lev længere. Chardonnay, Pinot Grigio og andre hvidvine indeholder ligesom rødvin sunde, livsforlængende polyfenoler og antioxidanter. Det er bare en anden slags end dem, der findes i rødvin. En ny undersøgelse viser, at antioxidanterne i hvidvin kan have en positiv virkning på lungefunktionen.

ULEMPER: Vin feder lige så meget som slik. Et par kilo ekstra på hofterne kan meget let skyldes sommerens grillaftner med vino.

MOJITO


KALORIER: 240 kalorier

FORDELE: Alkohol er sundt for dig, altså i moderate doser. Hvis du så oven i købet blander dagens genstand med frisk frugt fuld af vitaminer og antioxidanter, kan du næsten få et sundhedshot. F.eks. på den amerikanske ultrahippe Pure Food and Wine i New York serverer man økologiske drinks..

ULEMPER: Det er svært at sige noget grimt om noget, der smager så godt.

DAIQUIRI


KALORIER: 220 kalorier

FORDELE: Mange sexterapeuter anbefaler par at få en drink sammen, fordi alkohol får begge parter til at slippe hæmningerne– og det gør sex med en fast partner lidt sjovere, eller i hvert fald giver det måske mere lyst til at prøve nye ting...

ULEMPER: Smager så godt og sundt, at du let kommer til at drikke for meget.

BAILEY


KALORIER: 140 kalorier (lille glas)

FORDELE: Det smager som kage på fod! Når du siger ja til en lille én til kaffen, siger du ja til at være festlig. Den psykologiske side af alkohol spiller absolut en stor rolle, når vi er sammen med andre.

ULEMPER: Bailey er alkohol, sukker og fedt i en dejlig blanding. Reelt har du ikke brug for det, vel?

GIN & TONIC


KALORIER: 250 kalorier

FORDELE: Frisk, klassisk drink, som kan skrues op og ned i styrke afhængigt af, hvor meget tonic der blandes i.

ULEMPER: Efter en gin og tonic kommer der som regel en vin-menu oven i.