sukkertrang
SPONSORERET indhold

fit tester: 21 dage uden sukker

Smukkere hud, mere energi og en sundere livsstil. Fordelene ved et liv uden sukker er ikke til at komme udenom. Det samme er smagen af flødekarameller, piratos og Summerbird-chokolader. Vi tester, hvad der sker med kroppen, når den ikke får sukker i tre uger. Kan vi bryde vanen og vælge de sunde fordele?

Af: Susanne Knutzen
09. okt. 2017 | Sundhed | Fit living

Hvad er sukker-detox?
Sukker er sødt, men bag den velsmagende facade gemmer der sig et værre monster, for når du først er ramt af den søde tand, vil din krop hele tiden kræve mere for at opnå et energi-sus. Sukker gør dig også træt, sur og irritabel, det fine pulver får din hud til at ældes hurtigere, og du har større chance for at blive ramt af livsstilssygdomme. Hvis du undgår sukker, får du derimod et stabilt blodsukker, meget mere energi og færre humørsvingninger. Din hud bevarer sin elasticitet og dit velvære og din sundhed vil være i top. 

Sådan er forløbet:
Jeg elsker min cherry-cola, vandmelon-vingummier og Toblerone, mine vinegar-chips og økologiske dadler og rosiner. Men oprigtigt talt lader jeg også sukker styre min hverdag. Når jeg er træt om eftermiddagen, lænser jeg slikautomaten, om aftenen spiser jeg lys chokolade til kaffen, og fryseren indeholder altid et imponerende udvalg af Hansen-is.

Derfor får jeg hjælp til at komme af med min sukkertrang hos klinisk diætist Alice Apel og Sabrina Jeppesen, som har en professionsbachelor i ernæring.

Vi gennemgår min daglige kost og konstaterer hurtigt, at mit blodsukker suser op og ned. De kan godt forstå, at jeg hele tiden fodrer min krop med noget sødt, for når blodsukkeret er i bund, gælder det samme for mit energiniveau.

Jeg skal derfor ikke kun undgå sukker, jeg må også i gang med en gennemgribende ændring af mine kostvaner. Det betyder blandt andet Fromage Frais med fiberknas til morgenmad, masser af kødpålæg på rugbrød til frokost, og fuldkornspasta, grøntsager og kylling til aften. Jeg skal have masser af protein og færre hurtige kulhydrater som hvidt brød, kartofler og tørret frugt.
Jeg skal spise hver 3. time, men i stedet for frugt, som også har en påvirkning på blodsukkeret (1 vindrue svarer til 1 sukkerknald i kalorier!) skal jeg vælge knækbrød eller klidkiks med nøddesmør. Jeg må få to stykker frugt om dagen, men skal spise mandler til, fordi den flader blodsukkerkurven ud.

De første dage er forfærdelige. Jeg har hovedpine, er konstant i dårligt humør og SAVNER mit sukker. Min mave er oppustet som en hård ballon, og jeg ender faktisk med at gå i seng kl. 21, fordi jeg ikke må gnaske i noget, er rastløs og ugidelig. Jeg har meget ondt af mig selv, fordi alt det sjove er væk.

Som dagene går, får mit hoved det bedre i takt med, at jeg tænker mindre på sukker. Når jeg gør, har diætisterne introduceret mig til sukkerfrie alternativer, som vingummicolaer og mokka-bolcher.

Ugen slutter af med, at jeg synder med et stykke islagkage. Og dagen efter kan jeg desværre mærke, at min krop igen hungrer efter noget sødt efter aftenens godbid. Men jeg står imod og går igennem mine tømmermænd uden snacks og cola.

Uge 2 er en fest. Jeg har masser af energi. Hvor jeg før var ved at falde omkuld på kontorstolen kl. 15. hver dag, er jeg forbløffende frisk. Det samme sker om aftenen, hvor jeg har rykket min sengetid fra kl. 22 til 23.30, og jeg kommer endda også nemmere ud af sengen om morgenen.

Jeg tænker heller ikke hele tiden på slik, men har fundet nye favoritter som mandler, knækbrød med peanutbutter, banan og sukkerfri hindbærmarmelade og ikke mindst min Choco-te fra Yogi Tea.

Uge 3 fortsætter i samme gode spor som ugen forinden. Jeg kan dog mærke, at vanerne hænger ved. For eksempel er jeg ved at bestille en is til mig selv, da jeg er på Ben & Jerrys isbar med min søn, og det er også ret trist at skulle sidde ved siden af og ikke kunne spise med. Jeg skal stadig passe på, hvad jeg spiser. Hvidt brød giver mig stor lyst til noget sødt, så jeg må holde nøje øje med kalorier og kulhydrater.

Resultatet:
Efter at have fået stabiliseret mit blodsukker, har jeg fået meget mere konstant energi. Jeg har fået omkring en til to timer mere vågentid i døgnet. Mit humør svinger heller ikke så meget mere, fordi jeg ikke oplever den samme udmattende træthed.

Det skal du huske:
Har du svært ved at undvære det søde, kan du købe sukkerfrit slik hos din lokale helsekostbutik eller økologiske supermarked. Det er også tilladt at spise chokolade – kakao-indholdet skal bare være over 80 procent – og efter tre uger uden sukker smager sådan et stykke himmelsk.