Kolesterol kost
SPONSORERET indhold

Her er fødevarerne, der sænker dit kolesteroltal

Der findes fødevarer, som kan være med til at sænke dit kolesterol – og få det til at stige. Se med her.

Af:: Sofie Winther Askgaard Foto: Getty Images
09. mar. 2017 | Sundhed | Hendes Verden

DET SKAL DU SPISE:

+ FRUGT OG GRØNT

Frugt og grønt er rigt på fibre, men også på antioxidanter. Undlad at skrælle frugten, da de fleste gode sto†er sidder i skrællen.
Hvorfor: Antioxidanter er med til at mindske det dårlige kolesterols skadelige virkninger i kroppen. Især æbler, vindruer, jordbær og citrus er rige på den opløselige fiber pektin, som kan sænke det dårlige kolesterol.

+ RØDE RIS

Røde ris er egentlig hvide ris, men de har groet på en gærsvamp, som har farvet risene røde. Når du køber dem, er svampen væk – bare rolig.
Hvorfor: Gærsvampen efterlader nogle stoffer – bl.a. lovostatin (også kaldet monokolin K) – som kan sænke kolesterolindholdet i blodet. Det aktive stof i røde ris er det, man fremstiller syntetisk og laver kolesterolsænkende medicin af.

+ FULDKORN OG FIBRE

Rug, byg, havre, bønner, røde ris og fuldkornsbrød. Du bør spise mindst 5-10 g opløselige fibre dagligt. En skål havregryn indeholder 1-2 g.
Hvorfor: Når der er mange fibre i fødemassen i tarmene, optager man mindre fedt fra maden – og det kan være med til at sænke kolesteroltallet.

+ DET SUNDE FEDT

Umættet fedt som planteolier, fede fisk, valnødder, mandler og andre nødder. Hvorfor: Omega-3 fedtsyrerne fra fede fisk kan reducere niveauet af triglycerider, men en håndfuld nødder dagligt skulle kunne reducere det dårlige kolesterol med cirka 5 procent.

+ HERLIGE HVIDLØG

Friskpresset hvidløg i maden eller tilskud som kapsler. Hvorfor: Forskning har vist, at hvidløg kan have en gavnlig virkning på kolesteroltallet, reducere åreforkalkning, forhindre blodpropper og reducere for højt blodtryk.

DET BØR DU HOLDE DIG FRA

- DET USUNDE FEDT

Mættet fedt, som bl.a. findes i fede mælkeprodukter, kød og stegemargarine. Hvorfor: En kost med meget mættet fedt er en hyppig årsag til forhøjet kolesterol.

- RØDT KØD

Kød fra firbenede dyr – svinekød, oksekød og lammekød.
Hvorfor: Rødt kød indeholder store mængder mættet fedt og kolesterol, og det er en af de helt store kilder til mættet fedt i vores kost.

- SØDE SAGER

Slik, kage og sodavand, særligt dem med transfedt. På ingredienslisten hedder det ”delvist hærdet vegetabilsk fedt”, og det optræder ofte i kiks.
Hvorfor: Transfedt øger det dårlige kolesterol og sænker det gode. Pas særligt på om aftenen, hvor fordøjelsen ikke kan nå at omsætte det inden søvnen.

- FOR MEGET STIVELSE

Ra­nerede kulhydrater som hvidt brød, hvide ris, pasta og hvedemel.
Hvorfor: Det kan i store mængder stimulere udskillelsen af insulin, hvilket øger produktionen af kolesterol i leveren.
Kilder: sundhed.dk, Hjerteforeningen og privatpraktiserende læge Charlotte Bech

SPIS BARE ÆG

Ganske vist indeholder æggeblommer en relativ stor mængde af fedtstoffet kolesterol. Men at kolesterol i kosten skulle påvirke kolesterolindholdet i blodet er en gammel og nu solidt modbevist skrøne. Medmindre du hører til de to procent af befolkningen, der har et markant forhøjet blodkolesterol, øger mange æg ikke din risiko for hjerte-kar-sygdom. Du behøver heller ikke at frygte en salmonellaforgiftning, fordi du spiser æg – i hvert fald ikke, hvis æggene er danske, og da slet ikke, hvis du koger, steger, rører eller pocherer dem. Ifølge Fødevarestyrelsen er der ikke salmonella i danske æg – hverken de økologiske eller de konventionelle. Skal du bruge rå æg, så brug dog for en sikkerheds skyld de pasteuriserede.

LÆS OGSÅ: Proteiner: 13 madvarer der indeholder mere protein end æg

LÆS OGSÅ: Glutenguide: Jo, du kan godt tåle det

LÆS OGSÅ: 4 fødevarer, der kan give hovedpine