For højt eller for lavt: 7 ting, du skal vide om stofskifte

Foto: Getty Images Er dit stofskifte for højt eller lavt? Læs hvad du skal vide om dit stofskifte her.

Sådan fungerer stofskiftet

For højt eller for lavt: 7 ting, du skal vide om stofskifte

Dit stofskifte påvirkes af din livsstil, herunder af kost, motion og stress. Få gode råd til at holde dit stofskifte sundt her.

1. Stofskiftet handler om meget andet end kalorier

Ofte opfattes stofskiftet alene som udtryk for, hvor hurtigt eller hvor langsomt vi forbrænder kalorier. Men stofskiftet er mere end det, da det indbefatter alle de mange kemiske reaktioner, der hele tiden sker i kroppen.

Det er fx i høj grad dine hormoner, hjerne-, tarm- og fedtceller, som regulerer dit helbred, ældningsproces, kalorieforbrænding og kropsvægt, så alt hvad der foregår i kroppen, har således forbindelse til stofskiftet. Groft sagt er stofskiftet det, der får hele systemet til at fungere.

2. Skjoldbruskkirtlen, den lille sommerfugleformede kirtel

Skjoldbruskkirtlen er en lille kirtel, der sidder i det bløde punkt forrest på halsen mellem kravebenene. Kirtlen har samme form som en sommerfugl. Kirtlen holder dit stofskifte i balance ved at producere stofskiftehormonerne T3 og T4. Hvor meget stofskiftehormon din krop skal bruge og hvornår, styres af hormonet TSH, som produceres i hypofysen i hjernen.

3. Stofskiftehormonernes funktion

Stofskiftehormonerne har en lang række funktioner afhængigt af, hvilket organ i kroppen eller celletype, de virker på. Helt overordnet har hormonerne medindflydelse på energiomsætningen i kroppen, ligesom de er involveret i kontrollen af alt fra dit kolesterol til dine kønshormoner og er således livsvigtige for dig.

Læs også: "Min mand synes, det er noget pjat, at jeg gerne vil leve sundt"

4. Sygdom i stofskiftet

En stofskiftesygdom skyldes ubalance i reguleringen af skjoldbruskkirtlens hormoner. Da stofskiftet har stor betydning for, hvordan din krop fungerer, er det vigtigt, at stofskiftet er i balance – altså hverken er for højt eller for lavt.

Hvis kroppen ikke kan danne nok stofskiftehormoner, får du for lavt stofskifte, ligesom forhøjet stofskifte skyldes en øget produktion af stofskiftehormoner. Da både for højt og for lavt stofskifte kan øge risikoen for forskellige sygdomme, herunder bl.a. hjertekarsygdomme, afkalkning af knoglerne samt demens, er det vigtigt, at det behandles. 

5. Stofskiftesygdomme – hyppighed

Alle mennesker kan få en stofskiftesygdom, men der er en overvægt af kvinder, der rammes. For hver mand, der får en stofskiftesygdom, er der 5 kvinder, der rammes. Det skønnes, at ca. 15-20 % af danskerne har problemer med stofskiftet

Læs også: Søvnekspertens 6 råd til nye søvnvaner

6. Stofskiftet ændrer sig med alderen

I takt med at du bliver ældre, vil stofskiftet falde. Det skyldes blandt andet, at musklerne bliver mindre med alderen og derved forbrænder mindre energi. Desuden spiser de fleste ældre, især kvinder, mindre med alderen, hvilket også er med til at nedsætte forbrændingen.

7. Fut i forbrændingen

Hvis du vil skubbe til din forbrænding, skal du spise lidt, men hyppigt, for hver gang du spiser, skal kroppen bruge energi på at fordøje maden. Hyppige måltider betyder også, at du får et stabilt blodsukker og på den måde fristes du ikke til at spise ukontrolleret. Desuden får du mere energi, når blodsukkeret ligger på et stabilt niveau hen over dagen.

For højt eller lavt?

Symptomer på for lavt stofskifte

 • Langsom hjerterytme
 • Muskelsvaghed
 • Øget vægt
 • Væskeophobning
 • Dårlig hukommelse
 • Koncentrationsbesvær
 • Fortykket hud
 • Forstoppelse

Symptomer på for højt stofskifte

 • Hjertebanken
 • Hurtig puls
 • Træthed •
 • Svedtendens
 • Vægttab trods stort madindtag
 • Udeblivelse af menstruation
 • Løs afføring

Hold stofskiftet sundt

Dit stofskifte påvirkes af din livsstil, herunder af kost, motion og stress.

Disse ting påvirker stofskiftet:

 • Kost: Sørg for at holde gang i forbrændingen og holde blodsukkeret stabilt ved at spise små og hyppige måltider. Spis protein, fx fisk, kylling og nødder, sunde umættede fedtstoffer i form af oliven- eller rapsolie og avocado samt langsomme kulhydrater som fuldkorn og grove grøntsager. Hold desuden igen med alkohol, sukker og hurtige kulhydrater som hvidt brød.
 • Motion: Motion og fysisk aktivitet er med til at stimulere stofskiftet, stabilisere blodsukkeret og afstresse kroppen. Dyrk motion 3-5 gange om ugen og gerne både konditions- og styrketræning samt yoga.
 • Undgå stress: På samme måde som sund kost og motion sætter gang i stofskiftet, kan stress påvirke det negativt. Det skyldes, at stresshormonet kortisol hæmmer stofskiftet. Både motion, men også yoga og meditation virker afstressende og skaber ro i kroppen og sindet.
Se, hvad vi ellers skriver om: Stofskifte, Sygdom, Forbrænding og Kalorier