Sådan genskaber du intimitet og nærvær i dit parforhold
Vi skal tale åbent om inkontinens - også i parforholdet.

Lad ikke inkontinens stoppe intimiteten i dit parforhold: Sådan styrker du lysten til sex

En årgangsvin bliver ofte bare bedre og bedre med årene. Desværre forholder det sig ikke altid sådan med intimiteten i mange, lange parforhold. Det kan være hverdagens mange rutiner, som mindsker lysten. Men flere kvinder oplever også, at problemer med bækkenbunden og inkontinens kan spille ind. Ifølge ekspert er det derfor vigtigt, at vi taler åbent om lyst og intimitet i et parforhold.

Når forelskelsen bobler, kan det føles svært ikke at røre, kysse og kramme hele tiden, men som tiden går, har den brusende følelse, som får kroppen til at sitre, det med at blive flad. Stemningen i soveværelset oser ikke af sex – og det kan smitte af på selvfølelsen.

Der er mange forskellige ting, der kan være med til at dræbe intimiteten i et parforhold. Hverdagens trummerum med hente-bringe-praktik, madlavning, job og fritidsaktiviteter kan være med til at stjæle tiden og overskuddet til intimitet og berøring. Vi glemmer simpelthen at være til stede, og det kan ofte resultere i manglende berøring, nærvær og intimitet med sin partner.

Nogle kvinder kan også opleve, at inkontinens kan sætte en dæmper på lysten. Inkontinens kan ramme kvinder i alle aldre, og at leve med ufrivillig vandladning eller inkontinens betyder, at man ikke altid kan kontrollere sin blærefunktion – heller ikke under samleje, og det kan være få dryp eller en større mængde. Det er faktisk helt almindeligt. Desværre kan problemet få os til at trække os fra vores partner, når det kommer til intimitet.

Ifølge Josefine Grandin, der er distriktssygeplejerske og uroterapeut med speciale inden for inkontinens, samt ekspert hos TENA, er det vigtigt, at vi taler åbent om problemerne.

”Det er ikke ualmindeligt, at de, der har problemer med urinlækage, ikke fortæller om det. Måske er der bekymring for lækage under samleje eller frygt for lugten af urin, og for at skjule deres problemer kan personen trække sig tilbage i stedet for at angive hvorfor. Det skaber angst hos den anden partner, som så spekulerer over, hvad der er galt,” fortæller Josefine Grandin.

Hun forklarer samtidig, at det kan være svært at få støtte og forståelse fra din partner, hvis du vælger ikke at tale om dine problemer. Et godt forhold er nemlig ofte baseret på respekt, god kommunikation, samt ærlighed og kærlighed.

”Hvis du tør fortælle din partner eller en god ven om dine problemer, bliver du oftest mødt med forståelse, og så er skridtet til at søge hjælp og rådgivning måske ikke så stort. Der er meget, du selv kan gøre for at forhindre dine problemer, og der er meget, du kan få hjælp til, så hvis du oplever, at din urinlækage har en negativ indvirkning, bør du tale åbent om dine problemer,” anbefaler Josefine Grandin.

Det handler altså om at være åben over for hinanden – også når det handler om intimitet og sex. Og ikke mindst at italesætte de ting, som bekymrer os eller får os til at afvise den anden. Ved at tale åbent og ærligt om det, bliver samhørigheden og forholdet også stærkere, da partneren måske også har været bekymret for, hvorfor den anden trækker sig tilbage. Og ifølge Josefine Grandin føler mange mænd ikke, at urinlækage er et stort problem, for dem er det vigtigere, at deres partner har det godt.

Styrk bækkenbunden

Urinlækage under samleje er mere almindeligt, end du tror, og det kan ske for kvinder i alle aldre. Urinlækagen kan forekomme i intime situationer, men især i de samleje-stillinger, hvor der er ekstra pres på maven.

Der er flere ting, du kan gøre for at reducere risikoen for urininkontinens under sex.

”Styrk bækkenbunden. Undersøgelser har vist, at kvinder, som regelmæssigt laver bækkenbundsøvelser, har færre lækager under samleje. Som en ekstra bonus kan en stærk bækkenbund også give dig mere intense orgasmer,” forklarer Josefine Grandin.

Derudover kan du i de tilfælde, hvor der er tale om "planlagt sex", undgå at drikke noget et par timer før, og sørge for at tømme blæren før sex. Find også samlejepositioner, der involverer mindre pres på blæren, og et håndklæde i sengen som beskyttelse kan også være nyttigt.

Tal også med din læge. Der er hjælp til rådighed – afhængigt af hvilken type inkontinens du har, er der forskellige muligheder for forebyggende selvpleje, men også forskellige muligheder for behandling. Kontakt din læge eller gynækolog, der kan hjælpe dig eller henvise dig til en specialist

Josefine Grandins bedste råd til kvinder med inkontinens er netop at styrke sin bækkenbund med træning.

”Det er vigtigt for at modvirke urinlækage, og du må gerne begynde at træne dagligt, for det er med til at give et godt fundament. Hvis du har brug for at gå på toilettet ofte, kan du også prøve at reducere indtagelsen af ​​kaffe, sort te, energidrikke og alkohol. Og så skal du også huske blæretræning - dvs. træne dig selv i ikke at gå på toilettet for ofte og derved vænne blæren til mere urinvolumen.

Sådan træner du din bækkenbund

Vidste du, at blot fem minutters bækkenbundstræning hver dag kan reducere inkontinens markant – eller måske endda få den til at gå helt væk? 

En stærk bækkenbund er vigtig for at forhindre urinlækage. Sørg for at klemme bækkenbunden ordentligt sammen, når du fx hoster, griner og nyser – det kan modvirke en urinlækage.

En stærk bækkenbund giver også øget trivsel, seksuel lyst, men også stærkere orgasmer.

Det er aldrig for sent at begynde at træne din bækkenbund. Bækkenbundstræning betyder, at du styrker de muskler, der støtter urinrøret og blæren ved at udføre gentagne, frivillige sammentrækninger.

Sådan gør du:

Start med at lave øvelserne, imens du ligger på gulvet. Det gør det nemmere at knibe effektivt. 

For at isolere musklerne skal du starte med at knibe med musklerne omkring anus. Herefter fortsætter du med at knibe omkring vagina og urinrøret. Bliv ved med at knibe, som om du holder noget fast oppe i din vagina. Dine baller og lår skal være afslappede. Knib i to sekunder og slap af i to sekunder. Gentag så mange gange du kan.

Styrkende knib. Knib med bækkenbundsmusklerne, så meget du kan. Bliv ved med at knibe i fem sekunder. Slap af i fem sekunder. Gentag fem til 10 gange. 

Udholdende knib. Knib ved medium styrke så længe du kan. Prøv at knibe i 60 sekunder. Gør dette hver gang du har afsluttet en omgang styrkende knibeøvelser. 

Hurtige knib. Knib så meget du kan i to sekunder. Slap derefter af i to sekunder. Gør dette fem til 10 gange om dagen – også hver gang du kan mærke, at du skal nyse, hoste eller begynder at grine

Derfor skal du vælge TENA

Hos TENA synes vi, at enhver kvinde skal kunne leve et lige så aktivt liv, som hun har lyst til – uden at skulle bekymre sig om urinlækage. En fjerdedel af alle danske kvinder har oplevet det, men ganske få ved, hvordan problemet kan forebygges og afhjælpes. 

Inkontinens er mere udbredt, end man tror. Faktisk lever en ud af tre kvinder over 50 år med ufrivillig vandladning og de medfølgende lækager. Så hvis det sker for dig, er du absolut ikke alene. 

Mange bruger almindelige hygiejnebind til at håndtere deres inkontinens, men det er ikke smart, for der er stor forskel på blod og urin, og derfor er hygiejnebind ikke egnede til at klare inkontinens.

Inkontinensprodukter i TENA Lady serien er specielt designet til at takle urins specielle egenskaber. De absorberer hurtigt lækager, trækker fugt væk fra huden og reducerer udviklingen af lugt. pH-absorberende materialer gør meget mere end blot at tildække lugten – de hjælper med at neutralisere den.

TENAs produkter …

  • Holder dig tør

TENA Lady-produkterne er omhyggeligt designet til at holde dig tør. Overfladen trækker hurtigt og effektivt fugten væk fra huden og lukker den inde dybt nede i lagene.

  • Kontrollerer lugt 

Alle TENA Lady-produkterne indeholder enestående, aktive mikroperler, der lukker urinen inde og reducerer den ammoniak, der får urin til at lugte.

  • Sikkert design

TENA Lady-produkterne er designet til at passe til en kvindes krop og sikrer derfor, at de sidder godt og har en god pasform.

  • Dækker alle behov

Vores brede produktsortiment tilbyder avanceret beskyttelse til alle behov lige fra de tyndeste indlæg til beskyttende undertøj, og dermed hjælper vi alle kvinder med at føle sig sikre.

tena-1.jpg

TENA Discreet Ultra Mini Plus er et trusseindlæg med ekstra længde til let inkontinens, og giver kvinder diskret beskyttelse med let ufrivillig vandladning/dryp under aktiviteter eller ved hoste eller nys.

Det er skabt til at være meget mere absorberende end et almindeligt trusseindlæg og indeholder microPROTEX™-teknologi, der er designet til at indkapsle lugt og fugt med det samme.

tena-sort.jpg

TENA Silhouette Noir Mini inkontinensbind er designet specielt til sorte trusser for utrolig diskretion, når du oplever let ufrivillig vandladning/dryp.

TENA Silhouette Noir Mini har Triple Protection mod ufrivillig vandladning, lugt og fugt for at sikre, at dryp og mindre tilfælde af ufrivillig vandladning låses inde i bindet. Det er dermatologisk testet og parfumefri.

Hvad er de typiske årsager til, at kvinder bliver inkontinent?

Der findes forskellige typer inkontinens, og der er derfor forskellige grunde til, at en person får inkontinens. Det betyder også, at der er forskellige behandlinger afhængigt af, hvilken type inkontinens personen lider af.

Stressinkontinens vil sige at have urinlækage, når man griner, nyser, hoster, rejser sig, løfter tungt eller under andre former for anstrengelse. Det er den mest almindelige type urininkontinens hos kvinder.

Når vi fx hoster, griner og løfter kraftigt, er der et øget tryk ned mod blæren og urinrøret, som derefter kan rotere ned, hvis der ikke er nogen ordentlig støtte (bækkenbundsmusklerne og lukkemusklen kan ikke holde urinrøret lukket), urinrøret åbner sig derfor, og urinen lækker ud. Under anstrengelse er det derfor vigtigt for forebyggende formål at klemme bækkenbunden samtidigt.

Stressinkontinens opstår, når støtten til urinvejen og blæren ikke fungerer korrekt. Denne tilstand kan skyldes svaghed i ledbånd og bækkenbundsmuskler og / eller nedsat funktion af lukkemusklerne.

Den mest almindelige årsag til en svækket bækkenbund og urinrørets lukkemuskler hos kvinder er graviditet. Under graviditet frigives hormoner, der påvirker væv og muskler i kroppen. Det er vigtigt, at kroppen tilpasser sig for at kunne udvide sig, når barnet vokser, samt blødgør musklerne før fødslen. Under fødslen kan både bækkenbundsvæv og nerver blive beskadiget. Stressinkontinens, som er direkte relateret til disse skader, kan forekomme kort efter fødslen, men kan i nogle tilfælde tage flere år.

Tranginkontinens og overaktiv blære betyder, at du skal tisse oftere end fire til otte gange om dagen, hvilket er det normale gennemsnit. Ofte skal du også stå op for at tisse i løbet af natten. Du føler et presserende behov for at tømme blæren, og kan nogle gange ikke nå på toilettet, før du oplever lækage. Mennesker, der lever med disse behov, skal ofte foretage justeringer i hverdagen, såsom arbejdsmiljø og rejsevaner, for at sikre, at et toilet er i nærheden, hvis behovet opstår.

Det er ofte vanskeligt at bestemme årsagen til, at en person har en overaktiv blære, men symptomerne forværres af et højt væskeindtag, og koffeinholdige drikke som kaffe og energidrikke kan også forværre problemet med, at man skal tisse ofte. Andre årsager kan bl.a. være gentagende urinvejsinfektioner, blæresten og prostata.

Vidste du, at …

  • Inkontinens er mere almindeligt end mange tror, og der findes mange misforståelser og myter om emnet.
  • Urinlækage rammer oftest ældre, men også yngre kan få problemer med urinlækage.
  • At tisse for ofte kan give problemer med urinblæren
  • At tisse for en “sikkerheds skyld” vænner blæren til at tømmes, selvom den ikke er fuld, så du bliver nødt til at tisse oftere.
  • At drikke for lidt kan forværre problemet
  • Drik med måde, og når du er tørstig. Hvis du drikker for lidt, bliver urinen koncentreret, hvilket irriterer blæren, så du lettere bliver tissetrængende.