Hamsterhjulet
SPONSORERET indhold

”Jeg nægter at tage endnu et år i hamsterhjulet”

Mange bruger nytåret til at gentænke deres liv og lave nytårsforsætter, men er det egentlig den bedste vej til forandring? Daisy Løvendahl guider en kvinde, der ønsker at bruge nytåret på at komme ud af hamsterhjulet. For det har hun ønsket før, uden at hun fik gjort noget ved det.

Af:: Daisy Løvendahl Foto: Getty Images
14. jan. 2022 | Sundhed | ALT for damerne

Birgitte sætter sig i stolen foran mig og siger:

"Jeg vil ud af hamsterhjulet. Jeg nægter simpelthen at bruge endnu et år på at løbe hurtigere end jeg kan og ende med at føle mig udbrændt hver juni og december."

Jeg kan ikke lade være med at smile, for hun siger det, som mange oplever, og hun gør det med stor nøjagtighed og et glimt i øjet. Jeg kan sagtens genkende det fra andre af mine samtaler. Vi begynder året med ny energi og flotte nytårsforsætter.

Så slæber vi os gennem vinteren og giver mørket skylden for den manglende energi. Ved foråret er vi ristede i hovedet og drukner det i rosevin. Ved sommerferien er vi trætte og trænger virkelig til ferie. I august vender vi tilbage med brune kinder og store smil, som langsomt falmer, mens hovedpinerne bliver flere, indtil vi ved juletid har lyst til bare at droppe det hele og leve anderledes. Og så kan vi starte forfra.

LÆS OGSÅ: Hvordan lærer jeg at mærke mig selv?

Hvordan ser dit ideelle liv ud?

Birgitte fortæller om sit ønske om at leve anderledes. Hun gør sig mange tanker. Måske skal hun bo billigere på Møn. Måske skal hun blive selvstændig. Måske skal hun skifte job eller branche. Måske er der også noget med parforholdet, som kunne være bedre. Når jeg lytter til Birgitte, hører jeg tydeligt, at hun gerne vil noget andet, men hun er ikke helt klar over hvad. Og det gør det rigtigt svært at handle på. Så jeg spørger Birgitte, hvordan hendes ideelle liv ser ud.

"Jeg savner pauser. Det er egentlig ok for mig at have travlt i hverdagen, men jeg bliver frustreret over, at hele mit liv handler om at gå på arbejde og have travlt", siger hun.

Og så er det, som om at noget går op for hende.

"Jeg ville faktisk elske min hverdag, hvis jeg kunne have fri to måneder om sommeren og surfe."

Hun griner, da hun siger det, men jeg noterer det.

LÆS OGSÅ: ”Sundhed er evnen til at komme igen, hvis jeg bliver væltet”

Vov at gå efter drømmen

I de næste samtaler arbejder vi på at skabe en vision for Birgitte. At hjælpe hende til at blive helt klar over, hvordan hendes ideelle liv ser ud.

"Ej, det kan ikke lade sig gøre", siger hun ofte, og jeg kvitterer med: "Måske kan det."

Efter vores tredje samtale har vi en vision, hvor hun fortsætter sin hverdag med to justeringer. En ugentlig aften til hende og kæresten, hvor de gør noget sammen fra klokken 19-22. Og så begynder hun at gå til crossfit onsdag og lørdag. Derudover vil hun bede om fri fra arbejde to måneder om sommeren for at bo i Klitmøller og surfe.

"Jeg troede, at det var mere radikale forandringer, der skulle til, men det her er faktisk alt, hvad jeg ønsker."

LÆS OGSÅ: 5 gode råd til dig, der har ramt nulpunktet

Jeg sender hende en sms den dag, hun har møde med sin arbejdsplads om ønsket om mere ferie, og jeg danser en lille dans på mit kontor, da hun skriver tilbage: "Det lykkedes."

Jeg tænker også, at det ikke altid lykkes, som det gjorde for Birgitte, men at det også kan være en værdifuld læring. Måske er dit arbejde for ufleksibelt til, at du kan trives. Måske skal der sælges et hus og flyttes i en mindre lejlighed, for at der kan være råd til at arbejde mindre.

Måske skal der tages svære samtaler før sejrsdansen, men det er altid værd at kende sin vision og gå efter drømmen. For uanset hvor den vej fører dig hen, så fører den dig videre.

Anbefalet til dig