Champagne-livsstilen
Henriette Noll, 47 år, er country manager hos DinnerBooking.com og med i en champagneklub. Hun rammer indimellem 40 genstande på en uge.
Hvor meget drikker du på en almindelig uge?
– Det svinger meget, men jeg overholder ikke de syv genstande om ugen og ofte heller ikke de gamle anbefalinger på 14. På nogle uger kan jeg nok godt komme op på de 40 genstande, men så har der også været mange sociale arrangementer eller vinsmagninger. Jeg spiser ofte ude på de restauranter, der bruger vores software (DinnerBooking.com, red.), og her får du ofte 5-7 genstande til en middag, når du tager den fulde menu. I sidste uge havde jeg to middage ude, og det har jeg også i denne uge – men der kan også gå uger helt uden. Jeg er desuden med i en champagneklub, hvor vi mødes til smagninger hver anden måned, og det kan hurtigt blive til 6-8 glas på sådan en aften. I denne weekend drak jeg tre glas vin fredag aften. Lørdag havde jeg gæster, hvor jeg nok har drukket 6-7 genstande.
Hvordan bruger du alkohol i hverdagen?
– For mig handler det om mad og det sociale element i det. Jeg kan have nogle fantastiske aha-oplevelser ved at kombinere mad og vin. Når du én gang har haft den oplevelse, hvor det hele går op i en højere enhed, så er du solgt. Nogle har det sådan med golf – jeg har det sådan med mad og vin. Det at kunne ophøje smagen i vinen, synes jeg, er fantastisk. Det handler om nydelse og at få det optimale ud af en vare, og jeg møder enormt mange glade mennesker i vinbranchen. Det handler om noget socialt, at udveksle erfaringer og at mødes på kryds og tværs. I min champagneklub mødes folk med alle mulige forskellige baggrunde om en fælles interesse – det kunne i princippet også være tennis eller bridge.
LÆS OGSÅ på Fitliving.dk: Din smutvej til et langt, sundt liv
Hvad ville det have af konsekvenser for dig, hvis du ikke drak?
– Syv genstande på en uge er urealistisk lavt. Det kan måske godt lade sig gøre, hvis du er sundhedsfreak, men hvis man har vin som sin primære interesse, så er det svært. Jeg ville nok drikke mindre, hvis jeg arbejdede i en anden branche, for det er jo svært at tale med om vin og vinoplevelser, hvis du ikke rører det. Jeg ville nok også synes, det var kedeligt, for jeg interesserer mig meget for vin, læser meget om det og er med i vinsmagninger. Jeg færdes desuden i et miljø præget af mænd, og hvor man drikker meget. Du kan jo sagtens gå til reception og tage en danskvand, men så er det lidt som om, man skal komme med en forklaring – som f.eks. at man tager en ”hvid måned” (periode helt uden alkohol, red.).
Er der tidspunkter, du ikke drikker?
– Jeg drak slet ikke, da jeg var gravid for ni år siden. Det ville have været helt knald i låget og sundhedsskadeligt for barnet, så det var slet ikke til diskussion. Jeg drak heller ikke, mens jeg ammede, så sådan nogle ting spiller helt klart en rolle. Det var ikke svært at stoppe, og jeg vil gætte på, at det heller ikke ville være noget problem for mig at holde en pause. Det er ikke så længe siden, at jeg har holdt nogle mindre pauser, hvor jeg tænkte, det var fint at give min krop et break. Jeg kender flere i branchen, som jeg ved indimellem tager ”hvide dage” og ”hvide måneder”, hvor de giver leveren en pause og renser systemet ud.
Hvilken rolle spillede alkohol i din opvækst?
– Jeg er født med en livsnyder-indstilling i mit barndomshjem, hvor man er gået efter de gode oplevelser. Alt, hvad jeg selv indtager, skal være en nydelse – ellers interesserer det mig ikke. Det skal være god kvalitet, og jeg drikker heller ikke billig vin, for det får man hovedpine af. Mine forældre drak også vin, øl og spiritus – og jeg kommer fra et hjem, hvor det godt kunne komme på bordet til hverdag.
Hvad ved du om alkohols effekt på dit helbred?
– Jeg ved, at der er øget risiko for forskellige kræftformer, og jeg tænker da over det, men det er ikke sådan, at jeg går rundt og er bange hver dag. Så længe jeg har det godt, så vil jeg nok ikke ændre på mine vaner – det er noget diffust at forholde sig til, når man i øvrigt er sund og rask. Hvis jeg blev syg, så ville jeg helt klart tænke over det og prøve at leve mest muligt korrekt.
Læs om Anne på næste side.Enten - eller-Filosofien
Anne Holm Andersen, 36 år, er ansat i medicinalbranchen, og har lagt alkoholen helt på hylden. Det giver plads til træning i en travl hverdag med tre børn og fuldtidsarbejde.
Hvor meget drikker du på en almindelig uge?
– Jeg drikker slet ikke og har ikke gjort det siden nytår 2013. Det har været lidt en glidende bevægelse, og det var ikke et nytårsforsæt. Det kommer sig af, at jeg er begyndt at dyrke motion, som jeg godt ville gøre mere ud af, og med tre børn kan det være svært at nå at træne i hverdagen. Der er bare nogle begrænsende vinduer af tid, hvor det kan lade sig gøre, og det ærgrede mig, hvis min krop så var doven og påvirket af alkohol. Der er også en lille forhistorie: Da jeg fødte min første datter, tænkte jeg, at hvis jeg kan klare en fødsel, så kan jeg også løbe et maraton, og da jeg havde født mine tvillingepiger, tænkte jeg, hvis jeg kan klare DET, kan jeg også klare en triatlon. Den ene tvilling er handicappet, og hun har en kamp hver dag med at komme fysisk ovenpå og at kunne stå og gå og følge med de andre børn. Jeg ville vise hende, at man kan godt kæmpe sig frem til noget. Og for at nå langt, skal man kæmpe. Jeg vil gerne være en inspiration for mine døtre, og det har været en stor drivkraft for mig at komme ud og løbe, når det sner, regner og er bidende koldt. Nu synes jeg, at det ligger implicit i vores familie, at hvis man kæmper for noget, så når man resultater. Det samme gælder alkoholen – det er et spørgsmål om at nå et mål, og det er derfor, jeg har valgt den fra.
Kunne du ikke bare nøjes med et enkelt glas?
– Hvis jeg bare tog et glas vin til maden, ville det måske ikke være det store problem, men det var bare nemmere at administrere med et clean cut for mig. Jeg er ikke hysterisk som sådan, men det var bedst for mig at sige enten eller. Inden jeg stoppede, kunne jeg sagtens drikke en øl og vin til maden, en øl efter arbejde og så ellers byture og fester med vennerne. Det generer mig heller ikke, at min mand drikker og godt kan finde på at nyde et godt glas en fredag aften.
Læs også: Hother: "Dét er allersundest for mig"
Hvordan reagerer dine omgivelser på, at du ikke drikker?
– Der har været lidt en forventning om, at man skulle drikke sig fuld, når man var sammen, og folk skulle lige vænne sig til, at jeg ikke drikker. Det er ikke noget, der eksplicit blev sagt til mig, men det ligger lidt i forventningerne, når man bliver inviteret ud og er til fest. F.eks. var jeg til en fest, hvor jeg måtte spørge, om der overhovedet var noget, man kunne få at drikke, som var uden alkohol. Det virker som en stor del af vores kultur her i Danmark, at der er en forventning om, at man drikker. Men det er ok med mig, for det har været et velovervejet valg, jeg har truffet, og der er flere, som har sagt, at det er fedt, at jeg gør, som jeg gør, og i betragtning af konteksten med fuldtidsarbejde, børn og træning så har det også fået nogle positive kommentarer.
Hvad er fordelene ved ikke at drikke?
– Mange af dem, som jeg dyrker triatlon med, de drikker jo heller ikke – og det har nok også været en drivkraft for mig. Det er folk, der tager deres sport ekstremt seriøst, og de har været en inspiration for mig, hvor jeg kunne se fordelene ved at lade være. Jeg kan også mærke forskellen i, at selv om jeg har været til fest, men fordi jeg ikke drikker, så er min krop frisk og stærk dagen efter alligevel. Det kan så godt være lidt kedeligt og anstrengende at høre på, når alle de andre er fulde. Men jeg har det egentlig meget godt med ikke at få sagt noget dumt, som man ellers kunne komme til med alkoholen som medspiller.
Kommer du aldrig til at drikke igen?
– Jeg kan faktisk ikke helt svare på det. Som det er nu, har jeg det rigtig godt med min beslutning, og at jeg har det fokus. Lige nu kunne jeg ikke forestille mig at drikke igen, men man ved jo aldrig. Jeg savner ikke at drikke mig fuld, men indimellem kan jeg godt savne en kold øl på en varm sommerdag.
Hvilken rolle spillede alkohol i din opvækst?
– Jeg husker det som et meget fornuftigt forhold. Ved festlige lejligheder kom der selvfølgelig øl på bordet og folk blev festlige, men det var aldrig negativt. Der kom ikke alkohol på bordet til hverdag. Til gengæld havde jeg en mormor, som af forskellige årsager fik et alkoholproblem, og det har nok haft en lidt afskrækkende effekt – måske har det også haft en indvirkning på, at jeg har valgt alkoholen helt fra.
Hvad ved du om alkohol og sundhed?
– Ikke ret meget åbenbart, for jeg troede, at anbefalingerne var 17 genstande om ugen… så det er overhovedet ikke noget, jeg har sat mig ind i. På mange måder er mit fravalg af alkohol baseret på en meget subjektiv vurdering.
Læs også: Test om du er afhængig af alkohol