Kan jeg ændre min krop på en måned?
SPONSORERET indhold

Få sundere krop på en måned

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at mange af os kun træner og spiser sundt, fordi vi gerne vil have nogle synlige resultater. Men hvor længe skal du bide tænderne sammen for at få pænere arme, lækrere ben og mere glansfuldt hår?

Af: Christina Bølling Foto: Getty
21. jun. 2012 | Sundhed | ALT for damerne

Kan jeg få et stort, flot hår på en måned?

TJA…


– Håret trives allerbedst om foråret, hvor det er forholdsvis mildt i vejret, så det er nu, du skal i gang med at få sundt hår. Du har ca. 100.000 hårstrå på hovedet, og deres naturlige fjender er mange, siger Sussi Fahrenholz fra Stuhr. Både de naturlige fjender som sol, vind og kulde, der udpiner og udtørrer håret, og de kemiske. Blandt sidstnævnte er blegning og fladejern værst, men du kan også stresse håret med for mange stylingprodukter. En hårkur – eller et par stykker ugentligt – kan være på sin plads lige nu. Hvis den skal være ekstra effektiv, så få frisøren til at give dig én, for nej, det er ikke lige så godt at lave en oliemaske selv. På det punkt ved hårkosmetik-industrien, hvad de har med at gøre – hvis de reparerende stoffer skal virke, skal de have nogle stoffer, der hjælper dem „ind“ håret, og det har en almindelig olie ikke.Kan jeg blive smidig på en måned?

JA

Der findes intet enkelt svar på, hvor hurtigt du kan blive smidig. Alle kroppe er forskellige, og så afhænger det selvfølgelig af, hvor ofte du praktiserer f.eks. yoga, pilates, eller hvad du nu gør for at blive mere smidig. Men der er et trick, der skulle kunne få det til at gå hurtigere, nemlig hot yoga.

– Min egen erfaring, og mange af mine elevers, er, at det går væsentligt hurtigere med hot yoga end med andre former for træning, forklarer Mari Nordstrøm, der er indehaver af Nalini Yoga på Christianshavn. Mange kommer dybt i yoga-stillingerne allerede efter få gange, fordi varmen hjælper kroppen med at blive blød og smidig.


Læs også Vidste du det om sved?Kan jeg lære at meditere på en måned?

JA

Du kan lære at meditere på en weekend med en god meditationslærer. Det tager ikke en måned. Men selvfølgelig er en regelmæssig meditationspraksis afgørende for, hvor dybe og regenererende dine meditationer bliver.

– De fleste mennesker kender den meditative tilstand i forvejen, men tager bare ikke aktivt kontakt til den. Meditation er i princippet bare en af hjernens mange bevidsthedstilstande, og i meditationen hæver du dig så at sige over de andre – som vi bruger i hverdagen – og betragter dem udefra. Så i stedet for at tænke på alle dine følelser, tanker og fornemmelser, iagttager du dem bare som en flod, der flyder igennem dig, og accepterer dem uden at gøre noget ved dem. Og derved mindskes spændingen og tempoet i sindet. Du er ikke dine følelser, du er den, der iagttager dem. Det er en usædvanlig frihedsfølelse, som også betyder, at du heller ikke behøver at identificere dig med alle dine bekymringer og problemer – i hvert fald for en tid.

Hjernen kører på frihjul i de f.eks. 30 minutter, du slår over på meditation. Meditation er afspænding for hjernen – og når hjernen slapper af, slapper hele kroppen også af – og det er lige præcis det, der gør meditation så sundt for både krop og sind, forklarer erhvervspsykolog, meditationslærer og stressekspert Majken Matzau fra Matzau Erhvervspsykologer.


Læs også Mindfulness: Lev i nuetKan jeg få al alkohol ud af kroppen?

JA

Leveren er kroppens mest effektive organ, også når det gælder udrensning og selvvedligeholdelse. Der skal ikke mere end 72 timers alkohol-pause til, at leveren reparerer og fornyr sig selv. Det betyder til gengæld ikke, at du roligt kan drikke løs. Alkohol, medicin og stoffer er virkelig barske, så du skal altså ikke drikke mere end Sundhedsstyrelsens anbefalede 14 genstande. Drop alkohol i en periode, undgå kaffe og sukker (som også belaster), skær ned på alle former for „kemi“ i kosten og spis masser af grøntsager og protein.Kan jeg slippe af med min stress?

MÅSKE

Det kommer an på, hvor længe dit system har været under stress – og hvilken betydning stress har i dit ordforråd. Nogle kalder det stress, når de har travlt, andre, som er så stressede, at de er på kanten af sammenbrud, opfatter ikke sig selv som spor stressede. Alvorligt stress-ramte kan simpelthen ikke mærke sig selv, forklarer erhvervspsykolog Maiken Matzau, der arbejder som stresscoach både for private og i virksomheder.

– Du skal ikke høre efter, hvis nogen anbefaler dig at dyrke en masse motion mod din stress. Det passer ikke, siger Maiken Matzau. Det tapper nemlig kroppen og sindet for de allersidste kræfter. I stedet skal du kaste sig over ting, der beroliger og „nulstiller“ kroppen og sindet: – Gå lange ture. Læs bøger, hvis du orker. Hvis du „kun“ har været stresset i kort tid, kan du godt nå at få stoppet lavinen, inden den ruller. Men hvis du har været stresset i tre måneder eller mere, så skal der en sygemelding til, siger Maiken Matzau og understreger:

– Som minimum en måned. Ofte skal der tre måneders pause fra jobbet til, så nej – du kan ikke afstresse kroppen på en måned eller på tre ugers ferie, sådan som mange hvert år tror, de kan bruge sommerferien på.Kan jeg få flotte arme på en måned?

JA

Du kan i hvert komme godt i gang, og du vil formentlig også kunne se forskel på armene efter tre ugers træning, siger personlig træner Ida Krak og fremhæver armene som kvinders nye „fokus-område“, fordi armene stikker frem det mest af sommeren og viser, hvor veltrænet du er. Hvis du ikke gider styrketræne, er svømning alle tiders motionsform for armene, ligesom roning. Svøm tre gange om ugen – crawl eller bryst, og brug eventuelt udstyr, der tvinger dig til at lægge flere kræfter i. Det vil i hvert fald kunne ses på en måned og forme alle armens muskler i stedet for, at du ender med en stor biceps foran og en bulky triceps bagtil, siger Ida Krak.Kan jeg få lækre ben på en måned?

TJEK DIN GENETIK

Benlængde er som bekendt ikke noget, vi kan lave om på, hvis vi er utilfredse med de ben, vi har fået. Men vi kan snyde os højere ved visuelt at sørge for, at benene ikke er for kraftige eller stolpeagtige. Kunsten er at få musklerne gjort tydelige (men ikke større) ved at træne dem varieret og ved at sørge for, at der ikke er så meget fedt udenpå, at konturerne forsvinder.

De fleste effektive træningsformer giver kraftigere ben, fordi benmuskulaturen enten udsættes for løft af tung vægt eller for at skulle løfte – eller trække – sin egen vægt. Sidstnævnte er tilfældet med spinning. Din krops reaktion på træning afhænger af, hvilken slags muskelfibre du har flest af. De fleste har lige mange røde og hvide muskelfibre, men hvis du har overvægt af de sidste, så vil du „vokse“ hurtigere og få mere synlige muskler end andre kvinder. Omvendt: Jo flere røde fibre, jo smallere og længere muskler.

Rent kosmetisk er de røde måske de mest „size 0“-agtige, men de er ikke meget bevendt, hvis du gerne vil være god til sport, der kræver fart og styrke. Og hvis du har mange af de hvide, så er det op på de høje hæle – og ikke alt for meget styrketræning af benene. Gå lange, lange ture. Du kan sandsynligvis se på dine ben, hvilken type muskelfibre du har. Ellers kan du få det testet hos Institut for Idræt eller hos en speciallæge.


Læs også: Få eksperternes 5 bedste løbetipsKan jeg få hvide tændere på en måned?

JA (ALT FOR HVIDE)

Du kan få hvide tænder på en time ved hjælp af de nye blegemidler. Men pas på, du ikke får for hvide tænder. Få din tandlæge til at tage en farveprøve af dine tænder og start med at få lysnet en enkelt nuance eller to – det ser godt ud og tærer ikke så meget på tandemaljen. En blegning koster ca. 2.000 kr.Kan jeg ændre mine kostvaner på en måned?

JA

Det kan du gøre til næste måltid, så kom i gang. Men for at du kan begynde at tale om, at du har ændret dine kostvaner, og forandringerne er vedvarende, skal du regne med 21 dage uden „tilbagefald“, siger Ida Krak, der er personlig træner og kostrådgiver. Hun har bl.a. hjulpet skuespillere, der skulle i form til bestemte roller, med kostomlægninger. Resultaterne – og vejen – beskriver hun i bogen „Drømmekrop“, som udkom sidste måned på People’s Press.

– Hvis du kun skal lave én ting om, så gå efter det overflødige. Drop sukker, herunder søde drikke, og alkohol. Det er kalorier, du ikke har brug for. Jo mere sødt, du spiser, jo større krav stiller det også til resten af din kost, så snart du fjerner de tomme kalorier fra din hverdagskost, får du plads til flere sunde kulhydrater i form af frugt og grønt og fiberrigt brød. Fordelen er, at du får fyldt op med masser af vitaminer, fibre og mineraler, anbefaler Ida Krak. Kan jeg ændre mine kostvaner på en måned? JA Det kan du gøre til næste måltid, så kom i gang. Men for at du kan begynde at tale om, at du har ændret dine kostvaner, og forandringerne er vedvarende, skal du regne med 21 dage uden „tilbagefald“, siger Ida Krak, der er personlig træner og kostrådgiver. Hun har bl.a. hjulpet skuespillere, der skulle i form til bestemte roller, med kostomlægninger. Resultaterne – og vejen – beskriver hun i bogen „Drømmekrop“, som udkom sidste måned på People’s Press. – Hvis du kun skal lave én ting om, så gå efter det overflødige. Drop sukker, herunder søde drikke, og alkohol. Det er kalorier, du ikke har brug for. Jo mere sødt, du spiser, jo større krav stiller det også til resten af din kost, så snart du fjerner de tomme kalorier fra din hverdagskost, får du plads til flere sunde kulhydrater i form af frugt og grønt og fiberrigt brød. Fordelen er, at du får fyldt op med masser af vitaminer, fibre og mineraler, anbefaler Ida Krak.Kan jeg få strålende hud på en måned?

JA

Huden er kroppens største velværeorgan – så jo bedre du har det, jo bedre har din hud det også. Du kan opnå intens velvære, når huden bliver forkælet med massage, kærtegn og gode, sunde produkter, som nærer den på den rigtige måde. Du kan tage „omsorg“ ind gennem huden – både fysisk og psykisk. Men du kan også skille dig af med uønskede affaldsstoffer via huden. Det sker blandt andet, når du sveder. Og jo mere „gift“ du har i kroppen, jo mere kræver det af huden i hele afgiftningsprocessen. Når du er ude af balance, reagerer huden med alt fra allergi, udslæt og urenheder til kløe og eksem.

Lyt til din hud. – Du kan forbedre din hud markant på en måned. Hvis din skønhedspleje er målrettet, regelmæssig og omfatter en let eksfoliering, stimulerer du cellefornyelsen. Jeg anbefaler altid Cliniques tretrinsserie med bl.a. Clarifying Lotion og Dramatic Differently Lotion, understreger Bea Holland, der er PR-chef hos Estée Lauder.

Læs også: Spis din eksem vækKan jeg få færre rynker på en måned?

NEJ (MEN DU KAN FOREBYGGE NYE)

– En rynke er 15-20 år om at udvikle sig, og når først den er kommet, forsvinder den ikke. Men du kan reparere på rynkerne og gøre dem mindre synlige, blandt andet ved optiske virkemidler. Nemmest er det at sørge for at fugte huden tilstrækkeligt, så de små tørhedsrynker udviskes. Det kan en uges regelmæssig pleje klare, siger Bea Holland.

– Bekymringsrynker kan fjernes med botox eller kirurgi. Men for os, der helst vil klare os uden, er det bedre at fjerne bekymringerne end rynkerne, understreger Bea Holland, som i øvrigt godt kan lide rynker. – Det mimiske tegn på, at vi har et liv. For mig er smuk hud ikke nødvendigvis rynkefri, den udstråler sundhed. Du kan se på huden, om du spiser godt og afbalanceret, drikker masser af vand og sørger for at få essentielle fedtsyrer. Det giver den glød.Kan jeg detoxe min krop på en måned?

BÅDE JA OG NEJ

– At udskille gift- og affaldsstoffer er en løbende process. Vi bliver ALDRIG færdige, heller ikke på en måned, siger Mari Nordstrøm fra Nalini Yoga på Christianshavn i København, hvor man underviser i hot yoga. – Du træner i 39 graders varme. Varmen understøtter kroppens naturlige udrensningsprocesser og booster dem allerede i den første yogatime.

Hvis du praktiserer yoga regelmæssigt i en måned, vil du typisk mærke, at din fordøjelse begynder at fungere bedre, du får færre rande under øjnene, din hud klarer op, og du får mere energi, efterhånden som kroppens detox-processer kommer op i gear.Kan jeg blive slank på en måned?

JA (DU KAN TABE 4 KG)

Det er simpel matematik. Der går 7.000 kalorier på et kilo fedt, så ved at spare på kalorierne eller forbrænde ca. 1.000 kalorier mere om dagen, sænker du din vægt med et kilo om ugen (7 x 1.000 kalorier = 7000 = et kilo fedt). Den sundeste kombination er at sænke dagsforbruget med 500 kalorier og motionere sig til de sidste 500 kalorier. To raske gåture à 45 minutter morgen og aften og én portion mindre hver aften eller sløjfning af sukker/fedt, så er du allerede godt på vej.


Læs også: 10 virkeligt nemme slanketricks