Spirituel fitness
SPONSORERET indhold

Kom med ind i det spirituelle fitnesscenter: "Vi starter med at lave solstrålen"

På Nørrebro i København danser man soldans og taler med dyrene. Her ønsker medlemmerne i det spirituelle fitnesscenter Tinkuy mere fokus på nærvær og fællesskab i et samfund, hvor mange af os "går rundt oppe i vores eget hoved."

Af: Sara Wilkins Foto: Sara Wilkins
30. sep. 2016 | Sundhed | ALT for damerne

Min hånd lukker sig om sidemandens, og vi smiler forsigtigt til hinanden. Det er lidt akavet.

For nu står vi her en tirsdag aften, syv kvinder som ikke kender hinanden, og skal danse meditativ cirkeldans i det spirituelle fitnesscenter Tinkuy på Nørrebro i København.

- Vi starter med at lave solstrålen, siger underviseren Tove Beck Jørgensen, som har en stofpose om halsen. Her ligger fjernbetjeningen til musikken, som skal ledsage os i Solmeditationsdansen - "en slags bøn i bevægelse" – i den lille sal uden spejle.

- Én, to, og så vugger vi frem og tilbage, siger hun og viser os, hvilke trin vi skal tage.

Det er ikke meningen, at vi skal tænke på noget specielt, forstår man. Vi skal bare være i musikken, som er rolig og summende med en plingende guitar, der leder tankerne hen på noget varmt og middelhavsagtigt. Hånd i hånd går vi rundt i cirklen og tager små skridt ind mod midten, hvor et tæppe med stearinlys og blomster er sat frem. Lyset er et symbol på vores eget indre lys og på det guddommelige, men det er også bare med til at give god stemning, fortæller Tove Beck Jørgensen

- Og så tror jeg, at vi lige skal tage en lystig, lidt opkvikkende dans til noget brasiliansk musik, siger hun.

- Den hedder Simplicity, og det er sådan en rigtig glad dans.

Et åndehul i hverdagen

Tinkuy er ikke som andre fitnesscentre. Her stiller man skoene i entreen, og i pauserne inviteres der til "samtale eller individuel fordybelse" over en kop te eller frugt i loungen. På væggene hænger der små budskaber som "Don't give up" og "Be compassionate". I stedet for at have styrketræning og kondition på programmet består de ugentlige aktiviteter af morgenmeditation og yoga, men også mere utraditionelle hold som "Jordforbindelse, åndedræt og selvforhold – dit valg" eller "Det tabte paradis – leg og spontanitet for voksne." Man kan også lære at tale med dyrene eller gå til rytmisk sammenspil.

Tanken har været at skabe et spirituelt åndehul, hvor man kan "træne sin spirituelle muskel" og dyrke kvaliteter som nærvær, fordybelse og stilhed – kvaliteter, der har trænge kår i erhvervslivet og i kulturen generelt, mener stedets initiativtager Johan Tino Frederiksen.

- Der er et behov for de her åndehuller, hvor man kommer ned i gear, og hvor tingene ikke går så stærkt. Hvor man laver nogle ting sammen, så man kan mærke noget i sin krop og i sit hjerte, siger han.

- Vi lever jo ofte meget hektisk. Man drikker kaffe, man har travlt, og så går man meget rundt oppe i sit eget hoved. Man er ikke så opmærksom på kroppen, og det giver bare noget dybere, når man har bedre kontakt til sin krop, siger han og forklarer, at der hos Tinkuy er meget fokus på åndedræt.

En invitation til fællesskab

Tinkuy handler også om at møde sine medborgere ansigt til ansigt, fortæller Johan Tino Frederiksen.

- I de andre fitnesscentre er man i sin egen boble og laver sine ting alene, typisk med musik i ørene. Det her en invitation til fællesskab. Man er velkommen til at drikke en kop te, efter at man har dyrket yoga, og til at sidde og læse eller snakke lidt i vores fælles lokale.

LÆS OGSÅ: Spis dig til bedre hukommelse og mindre stress

Han håber, at aktiviteterne i Tinkuy kan få medlemmerne til at mærke efter, om de har det godt, og om de lever efter nogle værdier, som de kan stå inde for.

- Fra vi er helt små, er vi i en kultur med nogle værdier og nogle overbevisninger, som vi får fra vores omgivelser, og de overbevisninger gør vi til vores egne. Men det er ikke sikkert, at det er vores egne. Til sidst tror man, at man er de her tillærte vaner, og det er fordummende, for så er man ikke rigtig vågen. Man er sådan lidt robotagtig.

Fra Rihanna til fuglekvidder

Jeg føler mig i hvert fald ikke særlig robotagtig til den to timer lange meditative cirkeldans, hvor vi er nået til nummeret "Prayer on Water", der handler om at "gå til kilden" for at hente vand.

- Sommetider, når man går til kilden, kan man godt føle, at det kan være lidt svært at gå imod strømmen, siger Tove Beck Jørgensen og tænder musikken, som med fuglekvidder, vandlyde og panfløjter gør det nemt at forestille sig, at man står ved en rislende bæk i en rolig skov.

For en lille time siden stod jeg ellers på løbebåndet i mit lokale træningscenter med Rihanna og Beyoncé bragende i ørene. Her kiggede jeg på mænd, der løftede jern, og kvinder, der var slankere eller mere muskuløse end mig, men mest af alt kiggede jeg på tal: Det digitale ur på storskærmen – 17:59 – eller på maskinens kalorietæller – 497, 498, 499.

Jeg talte ikke med et eneste menneske. På Tinkuy taler jeg med dem alle sammen.

LÆS OGSÅ: "Det er en gave at få lov til at tænke i stilhed"

Min ene dansepartner, 71-årige Alice Gielfeldt, har lilla briller på næsen og sorte mao-hjemmesko på fødderne. Hun har taget små stykker ananas med til tepausen, og så elsker hun det meditative i cirkeldansen. At man ikke skal tænke på noget, men bare "flyder med."

- Det er dejligt, at der ikke er fokus på den enkelte. Vi bevæger os på samme måde, og det er ikke noget med, at jeg skal vise mig. Det er utroligt befriende. At vi er fælles om det, siger hun.

Det er 33-årige Åsa Jansson enig i. Hun er psykolog fra Sverige og er egentlig også medlem af Fitnessworld, men der mangler noget, synes hun.

- Det er et meget individuelt samfund, vi lever i. Der mangler fællesskab og kontakt til andre mennesker, siger hun.

- Fordi menneskelig kontakt er positivt både for det fysiske og psykiske helbred.

Plads til både millionæren og den hjemløse

Det mærker Tove Beck Jørgensen, dagens underviser, i høj grad. Hun har ikke altid haft let ved at tale med andre mennesker, fortæller hun.

- I dansen fandt jeg ud af, at jeg kunne være en del af et fællesskab på en anden måde. Man åbner lidt mere op og kommer tættere på hinanden.

I dag har Tinkuy omkring 750 medlemmer, og lokalerne har faktisk ikke plads til flere, fortæller Johan Tino Frederiksen. Den første i måneden plejer der dog at blive frigivet nogle pladser, og her er det meget forskelligt, hvem der melder sig ind og betaler de 108 eller 216 kr. om måneden, som et medlemskab koster.

- Sidste gang vi talte efter, var vi omkring 15 forskellige nationaliteter. Vi har en millionær og en hjemløs med som medlem, og så har vi alle aldersgrupper med – fra start 20'erne til omkring 75 år, siger han.

LÆS OGSÅ: Vibeke gik på Caminoen: "Jeg har fundet en helt ny fred"

For 47-årige Cornelia Zinkmann er det især spontaniteten i det spirituelle fitnesscenter, der vækker glæde. I tepausen fortæller hun om en aften, hvor en gruppe brasilianske trommeslagere pludselig kiggede forbi.

- Det var fuldstændig vildt. Vi dansede i tre timer til sveden drev, siger hun begejstret.

- Vi blev nødt til at stoppe kl. 11. Ellers ville politiet komme og lukke det, fortæller hun, så hele bordet griner.

- Det var meget meget højt.

- Hvis der er nogen, der vil have et stykke ananas, så er det nu, siger Alice Gielfeldt, inden vi går tilbage i salen for at danse aftenens sidste danse.

En fælles flugt fra stress og jag

Der er flere grunde til, at det spirituelle fylder noget i vores fitnessliv i dag, fortæller Marina Aagard, der er master i fitness og træning fra Syddansk Universitet.

- Det er en pause og en form for aktiv meditation. Man har simpelthen brug for at komme væk fra stress og jag, så det er klart, at der skal være nogle andre alternativer til idræt, gymnastik og fitness, siger hun og peger på yoga og meditation som eksempler på det

LÆS OGSÅ: En uge på munkekloster i Burma gjorde Josephine lykkeligere

I mange år har fitnessverdenen været meget jeg-fokuseret, men nu ser man et større behov for sociale fællesskaber.

- Fitness er jo sådan noget, hvor man træner for sig selv, men der kommer flere og flere små intimhold med personlig træning for færre personer, hvor man i grupper dyrker samme aktivitet, fortæller Marina Aagard, som ikke vil afvise, at vi kommer til at se flere spirituelle fitnesscentre i fremtiden.

- Jeg ved ikke, om det bliver kæmpestort, men der kommer nok flere for at opfylde folks behov for ro og afslapning i en hektisk hverdag.

Hos Tinkuy overvejer man i hvert fald at starte endnu et center på Amager, og der er også en kvinde i Oslo, der har vist interesse for konceptet, fortæller Johan Tino Frederiksen.

- Vi vil gerne gøre verden til et bedre sted, og vi tænker, at det her kan være med til det, så vi giver konceptet videre til dem, der måtte have lyst til at lave det andre steder.

Medlemmerne i Tinkuy danser meditativ cirkeldans til nummeret "Prayer on Water" .

Den meditative cirkeldans varer to timer med indlagt te- og frugtpause.

Tove Beck Jørgensen underviser i meditativ cirkeldans hos Tinkuy.

 

Medlemmerne drikker en kop te og spiser frugt i loungen.

Lysene og blomsterne er midtpunktet i den meditative cirkeldans.

LÆS OGSÅ: Sådan kommer du nemmest af med de genstridige kilo på maven

LÆS OGSÅ: Ny bog: Mine veninde reddede mig fra kræften

LÆS OGSÅ: Demens er noget, vi taler om. Men hvordan?