Lina Rafn
SPONSORERET indhold

Lina Rafn: "Jeg clearer mit hoved ved at slukke for dramaet"

Vi har spurgt 13 kendte kvinder, hvordan de tanker op og henter ny energi i en travl hverdag i dennes uges ALT for damerne. Her kan du læse Lina Rafns bud.

Foto: Les Kaner, Peter Nørby, Scanpix m.fl.
27. apr. 2016 | Sundhed

Af Majbritt Lacuhr, Louise Gade, Linnea Støttrup Molbech og Lene Roe Rasmussen

Fysisk sundhed er for mig at få trænet først og fremmest. Tre gange om ugen, ca. 40 minutter, så er jeg godt kørende. Det afføder automatisk, at jeg spiser det rigtige og er mere overskudsagtig.

Mental sundhed er for mig at sige nej. Nej til en for hårdt pakket kalender. Jeg vil jo egentlig gerne alt det, jeg får tilbudt, men jeg får det bedre og bedre med at takke nej og holde fokus på det, som er vigtigst for mig.

Jeg clearer mit hoved ved at slukke for dramaet. Jeg ved jo godt, at dramaet ikke er virkeligt. Sket er sket og sagt er sagt, men hvad jeg får det til at betyde, er ikke livets fakta. Det er min personlige fortolkning, som jeg selv skal tage ansvaret for, og min reaktion på min fortolkning er noget, jeg selv kan styre. Dramaet er mit og skabt af mig. Derfor har jeg også et valg. Jeg kan vælge en fortolkning, som ikke er dramatisk for mig.

Andre kan mærke, jeg er presset, når jeg snerrer ad dem og er spids og kort for hovedet. Så er overskuddet væk, og så ryger mit overblik. Jeg ved jo godt, at jeg ikke opnår noget ved at nedgøre andre, men fornuften og pragmatismen ryger ud ad vinduet, når jeg har presset citronen.

Når jeg er fuld af energi, er jeg lykkelig. Jeg er en bedre kollega, en bedre kone, en bedre mor – et bedre menneske. Jeg er i balance og har klarsyn.

For at opnå en sund balance i mit sociale liv... Jeg har ikke rigtig noget socialt liv – med veninder og kaffedates og sådan. Mit netværk er mine gode kollegaer igennem mange år, og i pauserne i tourbussen, i "øveren" og i studiet får jeg dækket mit behov for samtaler. Balancen finder jeg mere end noget andet, når jeg har alenetid.

Jeg håndterer dårlig stemning omkring mig ved at italesætte det. Jeg er god til at være rolig i svære eller følsomme situationer. Hos mig er der ingen tabuer, og der er intet, du kan tænke eller have gjort, som ­ikke er "o.k." Jeg har for længst lært, at skyld og skam ikke bringer mig eller andre nogen vegne.

Mit bedste råd er at slutte fred med både egne og andres mørke sider. Vi er alle sammen nogle fjolser. Derfor kan vi lige så godt tale frit om tingene og erkende dæmonerne. Så mister de deres magt.

Læs resten af casehistorierne i denne uges ALT for damerne, nr. 17. 2016. 

LÆS OGSÅ: 11 genveje til et sundere liv
LÆS OGSÅ: “Uanset hvor umage jeg gør mig, vil jeg altid være anderledes”
LÆS OGSÅ: “Stefans død er hele udgangspunktet for, hvor vi er i dag”