løbeprogram

Løb 5 km på 8 uger: Sådan gør du

Tænk, hvis du holdt op med at tale om at komme i bedre form og i stedet gjorde noget ved det. Hvis du slukkede computeren, hoppede i dine gamle løbesko, fløj ud af døren og løb en tur. Vi har lagt en plan...

Hop i en blød, gammel sweatshirt, et par rare tights og dine måske ikke helt nye løbesko – og kast dig så ud i den. Den første løbetur. Den skal ikke demonstrere, at du kan tabe fem kilo på to uger eller være i topform hurtigere, end at ordene kan udtales. Den skal være behagelig. Den skal føles god. Og vigtigst af alt skal den efterlade dig med en fornemmelse af, at du er stærk, og at du klarede det – selv om det var hårdt ind imellem.

Løbeprogram: 5 km

Men hvordan?
Din krop er ikke i form, du snapper efter vejret efter få hundrede meter, og du kan slet ikke få åndedrættet til at svinge? Svaret er: Få det til at svinge! Åndedrættet er alfa og omega. Løb derfor langsomt – langsommere end du måske har lyst til – og koncentrer dig i stedet om at puste rigtig tungt ud efter cirka hvert tredje skridt. Dine lunger skal nok sørge for at hive masser af luft ind. Dit job er at sørge for, at du kommer af med luften igen i kontrollerede portioner. Så er det fuldstændig lige meget, hvilket tempo det sker i.

Mød din indre løber
Løb er faktisk noget af det letteste at gå i gang med. Du behøver ikke noget kursus i at flytte den ene fod foran den anden – du gør det bare. Det svære er derimod at holde motivationen undervejs. Kig på naturen, lugt til de nyudsprungne træer, mærk underlaget under dine løbesko, lyt til de sprøde, knirkende grene, se på ænderne, der pjasker rundt, og smil overskudsagtigt, når du passerer en anden løber på vejen. Eller lov dig selv alverdens gaver og belønninger, hvis det motiverer dig mere. For hvis du bare passer din psyke og stiller den ind på „positiv” og „legende let”, så klarer kroppen resten. Og det er lige præcis det, der er så fedt ved løb! Som bonus har du forbrændt 200 kalorier allerede efter 15 minutter – også selv om du bare lunter. Så høj effektivitet er der ikke mange sportsgrene, der kan prale af.

Verdens letteste sport
Det allerbedste ved løb er, at du kan gøre det overalt. I stedet for at stå inden døre i et svedigt træningslokale kan du opleve, opdage og udforske, mens du holder din krop i form. Og gør du det, brænder du heller aldrig ud – eller kommer til at kede dig på løbeturene.

Sådan bruger du programmet
Programmet starter helt fra bunden og ender der, hvor du ubesværet kan løbe i 26 minutter eller ca. 5 km. Start og afslut løbeturen ed at gå i tre minutter, så kredsløbet kan følge med, Løb hver anden dag, så du får en hviledag. God tur!

Download løbeprogrammet her

Se, hvad vi ellers skriver om: Løb og Løbeprogram